Hopp til innhold
Nepal, jordskjelv
Foto: Niranjan Shrestha / Ap

Nepal

 • CNN: Russland har rekruttert 15.000 nepalere til krigen i Ukraina

  Flere nepalere fungerer som fremmedkrigere som kjemper for Russland i Ukraina, skriver nyhetskanalen CNN. Russland kan ha rekruttert så mange som 15.000 nepalere, viser en større kartlegging gjennomført av nyhetskanalen CNN.

  Rekrutteringen skal ha skjedd etter at Russland i fjor innførte en lukrativ lønnspakke for utenlandske krigere. Pakken skal ha inneholdt en månedslønn på 2000 dollar og en rask prosess for å få et russisk pass.

  Videre skriver CNN at nepalske pass i liten grad åpner for utreise fra Nepal, og er rangert dårligere enn passene i Nord-Korea, ifølge en indeks opprettet av globalt statsborgerskap og boligrådgivningsfirmaet Henley & Partners. Nepal er også blant verdens fattigste nasjoner, ifølge Verdensbanken.

  Den nepalske regjeringen sier til nyhetskanalen at rundt 200 nepalere kjemper for den russiske hæren og at minst 13 nepalere er drept i krigssonen.

 • Titusener demonstrerer for å få monarkiet tilbake i Nepal

  Opprørspoliti bruker batonger og tåregass mot titusener av tilhengere av Nepals tidligere konge som demonstrerer for å få monarkiet tilbake i landet.

  Demonstrantene samlet seg i utkanten av hovedstaden Katmandu torsdag og forsøkte å marsjere innover mot sentrum mens de viftet med landets flagg og ropte slagord til støtte for tidligere kong Gyanendra.

  De ble da hindret av opprørspoliti, som slo dem med bambusbatonger og avfyrte tåregass og en vannkanon.

  – Vi elsker vår konge og vårt land mer enn våre liv. Få tilbake monarkiet. Avskaff republikken, ropte mengden. Demonstrantene ønsket også at Nepal igjen skal bli en hinduistisk stat.

  Langvarige protester i 2006 tvang daværende kong Gyanendra til å gå av som autoritær leder og innføre demokrati. I 2008 stemte nasjonalforsamlingen for å avskaffe monarkiet.

 • Nytt jordskjelv i Nepal

  Eit nytt jordskjelv med ein styrke som det internasjonale jordskjelvsenteret EMSC målte til 5, 2, har råka Nepal.

  På fredag vart landet råka av eit jordskjelv som det tyske jordskjelvsenteret GFZ målte til ein styrke på 5, 7, medan det amerikanske jordskjelvsenteret US Geological survey målte det til 5,6.

  Fredagens jordskjelv tok livet av meir enn 150 menneske.

 • Minst 157 døde i jordskjelv i Nepal

  Antall omkomne i jordskjelvet i Nepal har steget til 157, opplyser lokale myndigheter. Redningsmannskaper leter med bare hender i sammenraste bygninger.

  Rystelsene rammet regionen Jajarkot sent fredag kveld lokal tid. Først dagen etter kom redningsmannskapene fram til området ved episenteret.

  Lokale TV-kanaler viser bilder av redningsarbeidere som leter med bare hender etter overlevende i sammenraste hus.

  – Det skjedde mens vi sov, sier Kamala Oli til nyhetsbyrået AFP på et sykehus der overlevende er innlagt.

  (NTB)

  Nepal Earthquake
  Foto: AP
 • Dødstallet stiger etter jordskjelv i Nepal

  Minst 54 personer mistet livet og titalls er skadd etter et jordskjelv i Nepal sent fredag kveld, opplyser en tjenestemann. Bare to timer tidligere var 22 personer.

  Tjenestemannen sier jordskjelvet rammet distriktene Jajarkot og West Rukum.

  Dødstallet ventes å stige ytterligere.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no