Hopp til innhold
Soldater gjør seg klar til Cold Response 2022
Foto: KNUT ANDERS FINNSET / NRK

Militærøvelsen Cold Response

Oppsummert

«Cold Reponse» er en norskledet Nato-øvelse hvor tusenvis av soldater, skip, fly og kjøretøy fra en rekke Nato-land kommer til Nord-Norge for å trene sammen. Øvelsen foregikk i mars og april 2022. Øvelsen ble avsluttet 8. april.

  • Cold Response kan bli en nordisk øvelse

    Sverige og Finland har formelt søkt Nato-medlemskap og kan dermed snart gå fra å være partnere, til også å være allierte.

    – Det åpner opp nye muligheter for det nordiske forsvarssamarbeidet, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Forsvarets Forum.

    Han ser for seg at militærøvelsen Cold Response etter hvert blir en nordisk øvelse.

    – Vi skal snakke videre om hvordan dette kan gjøres i en nordisk ramme. At vi ikke bare øver i Norge, men også i Sverige, Finland og Danmark.

    Cold Response er norsk militærøvelse, som har blitt arrangert siden 2006, hvor Norge inviterer allierte og partnernasjoner til å delta. Over 30 000 soldater fra 27 land og en rekke sivile etater har deltatt på øvelsen, står det på Forsvaret nettside. Sverige og Finland har deltatt på øvelsen tidligere.

  • Vil utvikle Cold Response til nordisk øvelse

    Sverige og Finlands kommende Nato-medlemskap åpner nye muligheter for et felles nordisk forsvar, sier Regjeringen.

    – Vi ønsker å ta initiativ til at den store militærøvelsen som neste gang blir i 2024 i Norge, Cold Response, skal utvikles til en «Nordic Response»-øvelse, slik at vi kan trekke på hele Norden, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på et pressemøte i Madrid under Nato-toppmøtet der.

    Cold Response 2022 ble avholdt i mars i Norge, og over 30.000 soldater fra 27 Nato-land deltok i øvelsen.

    Soldatene sto oppstilt da Jens Stoltenberg ankom Bardufoss i forbindelse med Cold Response.
    Foto: Malin Straumsnes / NRK
  • Heimevernet vokter krasjsted

    Det amerikanske marinedepartementet er i gang med å granske Beiarn-ulykken, men er sparsom med opplysninger. – Vi vil gjøre alt i vår makt for å forstå hva som skjedde den skjebnesvangre ettermiddagen. Vi kan ikke gå i detaljer eller antyde hvor lang tid det vil ta før vi kan si noe om årsaken til ulykka. Det kan ta flere måneder avhengig av ulike faktorer. Det sier generalmajor Michael Cederholm i 2nd Marine Aircraft Wing, ifølge en pressemelding fra det amerikanske forsvaret. Krasjstedet i Gråtådalen i Beiarn blir nå bevoktet av Heimevernet.

    – Stedet vil være sperret av, for å kunne sikre bevis, opprettholde offentlig sikkerhet og framskynde fjerning av vrakdeler.

    Bilde tatt på åstedet i Gråtådalen, Beiarn, søndag 20. mars 2022.
    Foto: Nordland politidistrikt
  • Hærsjefer: Behov for mer nordisk samarbeid

    Hærsjefene fra Norge, Sverige og Finland møttes tirsdag på Nato-øvelsen Cold Response i Troms. De tre understreket behovet for et tettere nordisk forsvarssamarbeid.

    – Som naboer står vi sammen i møte med fremtidige utfordringer. En krise som treffer regionen påvirker oss alle, og vår evne til å håndtere denne betinger et samarbeid i fredstid, sier de i en felles uttalelse.

    I uttalelsen påpeker de også hvordan krigen i Ukraina viser et tydelig behov for koordinerte forsvarsplaner mellom de nordiske landene. Det nordiske samarbeidet legger også til rette for å gjennomføre flere felles militærøvelser.

    Nordiske hærsjefer
Pasi Välimäki, generalløytnant, sjef for den finske Hæren, Lars Sivert Lervik, generalmajor, sjef for den norske Hæren og Karl Lorentz Engelbrekt Engelbrektson, generalmajor, sjef for den svenske Hæren
    Foto: Didrik Linnerud Arnesen / Forsvaret / ntb
  • Statsministeren besøker militærøvelse

    Jonas Gahr Støre har kommet til Bardufoss i Troms og Finnmark, hvor han i dag besøker militærøvelsen Cold Response. Støre skal besøke norske vernepliktige soldater, men også de svenske, finske og amerikanske troppene.

    Statsminister Jonas Gahr Støre på Bardufoss.
    Foto: Pål Hansen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no