Hopp til innhold
Meslinger
Foto: CDC

Meslinger

Oppsummert

142.000 mennesker døde av meslinger i verden i 2018. Det er 15 prosent flere enn året før, ifølge WHO. Folkehelseinstituttet opplyser at antall tilfeller av meslinger i Norge øker, fra null i 2016, til 12 smittetilfeller i fjor.

 • Gratis meslingvaksine for ukrainere i Danmark

  I Danmark får ukrainske flyktninger tilbud om gratis vaksiner mot meslinger, difteri og polio, skriver DR. Danske helsemyndigheter mener at de tre sykdommene utgjør en fare for å utvikle seg til en epidemi.

  – Vaksinene skal ikke bare beskytte de ukrainske flyktningene, men også folkehelsen i Danmark, sier helseminister Magnus Heunicke.

  Ukraina har en av de laveste vaksinasjonsgradene i Europa.

 • WHO advarer om meslinger i Ukraina

  Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer mot at krigen i Ukraina kan føre til et nytt utbrudd med meslinger i landet.

  Den allerede lave vaksinasjonsgraden kan nemlig komme til å bli enda lavere som følge av kampene, samtidig som folk drevet på flukt blir tvunget sammen på små områder. WHOs frykt er at færre nyfødte blir vaksinert nå som det er krig.

  Ukraina har blitt rammet av to meslingutbrudd det siste tiåret, det siste fra midten av 2017 og til slutten av 2019. Det er det nest største som er rapportert i verden.

 • Kraftig økning i meslingsmitte

  Antallet meldte tilfeller av meslinger på verdensbasis økte med 79 prosent i årets første to måneder sammenlignet med samme periode i 2021.

  I en pressemelding advarer Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond Unicef om at flere faktorer sammen legger til rette for en kraftig spredning av den smittsomme barnesykdommen framover.

  Pandemirelaterte avbrytelser i vanlig helsearbeid, økende ulikhet i vaksinetilgang, og omprioritering av ressurser fra vanlig barnevaksinering til covid-vaksinering fører til at altfor mange barn etterlates uten beskyttelse mot meslinger og andre sykdommer, heter det i pressemeldingen.

  I januar og februar 2022 ble det meldt om 17.338 tilfeller av meslinger, mot 9665 i de første to månedene i 2021. (NTB)

 • Meslingepidemi i skyggen av korona

  Både Verdens helseorganisasjon og andre hjelpeorganisasjoner advarer mot at meslingepidemien blir glemt pga. fokuset på koronaviruset. Epidemiolog Mari Nythun Sørlien har overvåket utbruddet i Kongo, og frykter for hva som nå kan skje.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no