Hopp til innhold
Meslinger
Foto: CDC

Meslinger

Oppsummert

142.000 mennesker døde av meslinger i verden i 2018. Det er 15 prosent flere enn året før, ifølge WHO. Folkehelseinstituttet opplyser at antall tilfeller av meslinger i Norge øker, fra null i 2016, til 12 smittetilfeller i fjor.

  • Stor økning i antall tilfeller av meslinger i Europa i fjor

    I 2023 ble det registrert 30.000 tilfeller av meslinger i Europa. Det skriver AFP, som siterer Verdens helseorganisasjon (WHO).

    Det gjør at det i 2023 ble registrert 30 ganger så mange tilfeller av meslinger som i 2022.

    – Vi har sett ikke bare en 30-ganger økning av tilfeller av meslinger, men også nærmere 21.000 sykehusinnleggelser, og fem mesling-relaterte dødsfall, sier WHO i en uttalelse.

    Russland og Kasakhstan er hardest rammet. Hvert av landene hadde 10.000 tilfeller av meslinger i fjor.

    – Det haster med vaksineinnsats for å stoppe smitten og videre spredning, sier WHO.

  • Meslinger påvist i Sverige

    I Stockholm driver helsemyndighetene smittesporing etter meslinger. Et barn er påvist smittet av viruset.

    Rundt 50 barn som ikke tidligere var vaksinert mot meslinger, har nå fått vaksine eller antistoffer mot viruset for å forhindre sykdom, melder Sveriges Radio.

    Antall smittede i Europa vil trolig øke i framtida, ifølge den europeiske smittevernmyndigheten ECDC.

  • 157 barn døde av meslinger

    Minst 157 barn har dødd i et utbrudd av meslinger i Zimbabwe, skriver NTB / AFP. Over 2000 smittede er registrert siden utbruddet startet tidigere i august. Ifølge landets informasjonsminister Monica Mutsvangwa er de døde uvaksinerte.

    Mutsvangwa sier at vaksineringen skal trappes opp og finansieres fra regjeringens krisefond. Helsemyndighetene har tidligere lagt skylden for smittespredningen på religiøse sekter som er motstandere av vaksiner.

  • Gratis meslingvaksine for ukrainere i Danmark

    I Danmark får ukrainske flyktninger tilbud om gratis vaksiner mot meslinger, difteri og polio, skriver DR. Danske helsemyndigheter mener at de tre sykdommene utgjør en fare for å utvikle seg til en epidemi.

    – Vaksinene skal ikke bare beskytte de ukrainske flyktningene, men også folkehelsen i Danmark, sier helseminister Magnus Heunicke.

    Ukraina har en av de laveste vaksinasjonsgradene i Europa.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no