I fjor økte lønningene med 4,1 prosent, ifølge Teknisk beregningsutvalg (TBU). Prisene økte 5,8 prosent i 2022. For LO-leder Peggy Hessen Følsvik er økt kjøpekrav et hovedkrav i vårens lønnsoppgjør.
Konsernsjef Anders Opedal i Equinor hadde en lønnsvekst fra 18,1 millioner kroner i 2021 til 19,6 millioner kroner i 2022. Høye olje- og gasspriser bidro til et rekordresultat for selskapet i fjor, med justert driftsresultat på 74,9 milliarder dollar. I 2021 var tilsvarende tall 33,7 milliarder dollar.
Lønnsveksten til toppsjefen i Statoil/Equinor har over ti år vært hele 41,4 prosent, skriver Klassekampen.
I LO er forberedelsene til årets mellomoppgjør som starter mandag i full gang. De slår fast at sjefslønnen i det statseide olje- og energiselskapet har passert nivået som kan kalles «moderat».
– 19–20 millioner er et hinsides lønnsnivå. Når noen har 20 millioner i lønn, vil en prosentvis få et økende gap. Her må lederne og styrene innta en moderasjonslinje, sier Are Tomasgard som sitter i LO-ledelsen. (NTB)
Luftambulansestreiken avsluttes når regjeringen nå bruker tvungen lønnsnemnd for å få slutt på konflikten mellom Parat og NHO Luftfart.
Statens helsetilsyn har vurdert at streiken vil føre til fare for liv og helse fra og med mandag, skriver regjeringen i en pressemelding.
– I møtet med partene ble det klart at det ikke var mulig å finne en løsning på konflikten. Jeg har derfor vært nødt til å gripe inn med tvungen lønnsnemnd, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.
Elleve redningsmenn i Norsk Luftambulanse har vært i streik siden 5. mars. Luftambulansen i Tromsø sto på bakken på grunn av streiken, og det var varslet opptrapping mandag. Fredag sa Parat at fire nye baser ville bli rammet av streiken mandag: luftambulansen på Evenes, Brønnøysund, Bergen og Lørenskog.
Forhandlingsleder i Parat, Lars Petter Larsen, mener tvungen lønnsnemnd ikke løser uenigheten.
– Vi har to rimelige krav. Det er uforståelig for oss at arbeidsgiversiden valgte å unnlate å komme oss i møte, og heller ventet på at myndighetene til slutt måtte gripe inn. Tvungen lønnsnemnd løser ingen uenighet mellom partene i en streik, snarere tvert imot. Det er trist for alle parter at det endte sånn, sier Larsen.
Mjøs Persen understreker at hun ikke er fornøyd med at ansvaret for konsekvensene av konflikten er skjøvet over på regjeringen.
– Det er partene selv som er ansvarlig for å finne en løsning. De har også ansvar for å benytte dispensasjoner og andre tiltak for å beskytte liv og helse. I denne arbeidskonflikten har partene ikke klart å bli enige, og det er en meget uheldig og beklagelig situasjon, sier arbeids- og inkluderingsministeren.
Regjeringa bruker tvungen lønnsnemd for å få slutt på konflikten mellom Parat og NHO Luftfart. Streiken skulle etter planene trappes opp fra mandag, men det blir det ikke noe av. Statens helsetilsyn mener streiken ville ført til fare for liv og helse fra mandag, skriver regjeringa i ei pressmelding.
Hovedtillitsvalgt for redningsmennene i Norsk Luftambulanse, Arne Sveinhaug, er skuffet over manglende initiativ fra arbeidsgiver som kunne løst konflikten.
– Vi krever kun samme lønnsregulering i kroner som NLA allerede har gitt til våre pilotkolleger, sa Sveinhaug til NRK på fredag.
Luftambulansestreiken blir avslutta etter at regjeringa brukar tvungen lønnsnemnd for å få slutt på konflikten mellom Parat og NHO Luftfart. Statens helsetilsyn har vurdert at streiken vil føre til fare for liv og helse frå om måndag, skriv regjeringa i ei pressemelding.
Luftambulansen i Tromsø har stått på bakken siden fredag. Mandag skulle streiken trappes opp til å ramme luftambulansen i Harstad, Brønnøysund, Bergen og Lørenskog.
Streik blant redningsmenn gjør at luftambulanse-tjenestens helikopter blir satt på bakken flere steder i landet. I neste uke vil 4 av 14 helikopter være ute av drift dersom streiken vedvarer.
Konflikten dreier seg om lønnskrav og rett til vedlikeholdstrening for mannskapet.
Ambulansehelikopteret i Tromsø var det første som ble satt på bakken fredag.