Hopp til innhold

Brudd i forhandlingene i barnehagestreiken: Ytterligere 700 ansatte tas ut onsdag

Like før klokken 13.30 varsler Private Barnehagers Landsforbund (PBL) at det er brudd i forhandlingene i barnehagestreiken.

Lars Sakseide, fisker og barnepasser. Barnehagestreik.

FISKER OG BARNEVAKT: – Ja, det er to veldig forskjellig verdener, men jeg trives med begge deler, sier Lars Sakseide. Her sammen med niesene Jenny (1) og Tiril (3) Sakseide Habbestad.

Foto: Eli Bjelland

NRK skrev først at Utdanningsforbundet trapper opp streiken fra klokken 14, tirsdag. Det riktige er at Utdanningsforbundet trapper opp streikeuttaket fra og med onsdag.

Like før klokken 13:30 ble det varslet brudd i forhandllingene mellom partene i barnehagestreiken.

Det betyr at ytterligere 700 barnehageansatte blir tatt ut i streik fra onsdag.

Med dette uttaket vil totalt over 3100 ansatte være i streik.

Det er hovedsakelig fra barnehager i Bodø, Bergen, Askøy, Øygarden og på Karmøy som blir rammet.

Partene i barnehagestreiken møttes igjen til samtaler hos Riksmekleren klokken 12 tirsdag etter at gårsdagens samtaler ikke førte frem.

– Partene ønsker ikke å fortsette denne frivillige meklingen. Vi har derfor nettopp avsluttet, sier mekler Geir Engebretsen til NRK.

Ny opptrapping

– Vi er veldig skuffet over at vi heller ikke nå klarte å komme til enighet. Nå trapper vi opp streiken i morgen, sier forbundsleder i Delta, Trond Ellefsen.

– Jeg håper PBL går hjem og tenker seg om, at de blir litt mer kreative i sine forslag til oss og at de strekker seg lenger enn hva de har gjort disse dagene. Vi har strukket oss langt, sier Ellefsen.

– Hva må PBL gjøre?

– De må gi oss en AFP-ordning på lik linje som de andre. Våre medlemmer har mest lyst til å gå på jobb og passe barn. Vi får sterk støtte fra foreldrene, til tross for at de nå har en vanskeligere hverdag. Det viser at vi har rett i våre krav, sier han.

Nå er det ingen planer om å møtes igjen før partene møtes til ny mekling 15. november hos Riksmekleren. Dette er et obligatorisk meklingsmøte parter i streik kalles inn til når streiken har vart i 30 dager.

Streiken blant ansatte i private barnehager har vart siden 15. oktober. Årsaken er at det ble brudd i meklingen i årets lønnsoppgjør mellom Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta.

Partene er uenige om blant annet pensjonsordningen til de ansatte i private barnehager.

Fiskeren har blitt barnepasser

– Det har blitt en litt annen hverdag både for oss voksne og for ungene.

Fiskeren Lars Sakseide på Bømlo har turnusfri. Det viste seg å bli en god løsning for travle foreldre under barnehagestreiken.

I tillegg til sin egen fireåring, sitter søsterens ett- og treåring og ser på barne-TV.

– Vi må trå til når det stopper opp med barnehagene, sier fiskeren.

Familien er en av svært mange som har blitt rammet av barnehagestreiken.

På Bømlo er seks av åtte barnehager lammet av streik.

Hos oss er fire av sju avdelinger helt stengt, og mange barn har ikke hatt et tilbud siden 27. oktober, sier Heine Larsen, som er styrer i Espira Salamonskogen barnehage.

Les også Streikerammede foreldre startet egen barnehage

Barnehagestreik 2022

Støtter de streikende

For Lars Sakseide har det stort sett gått fint å passe de tre barna, men en del logistikk har det blitt, sier han.

– Bømlo er et lite sted og streiken preger mange av de som bor her. Det er jo avgjørende at noen kan se etter ungene slik at de voksne kan komme seg på jobb, sier han.

– Hva synes du om streiken da?

– Jeg forstår godt at de ansatte i barnehagen streiker, men ja, det blir en belastning for alle oss andre og dermed en litt kinkig situasjon, sier Sakseide.

– Jeg håper jo at de får gjennom det de streiker for og at det kan ordne seg for alle parter.

Lars Sakseide

FROKOST-IS: Det har sine fordeler å bli passet på av en snill onkel, synes Tiril og Jenny Sakseide Habbestad.

Foto: Eli Bjelland / NRK