Hopp til innhold
Svart røyk stiger opp i det fjerne, bak gulbrune bygg i en by utenfor hovedstaden i Sudan. Tre gutter løper mot en av murene ved bygget, mot røyken. Himmelen er gråblå. Langs bildet strekker det seg en høyspentmast og ledninger.
Foto: - / AFP

Sudan

Oppsummert

15. april brøt det ut blodige kamper rundt hovedstaden Khartoum mellom regjeringsstyrker og den paramilitære gruppen RSF, ledet av hver sin general. Flere våpenhviler har vært brutt. FN sier at over to millioner er drevet på flukt.

 • Milits drepte 20 personer i angrep mot landsby i Sudan

  Minst 20 personer er drept og 200 såret i et angrep i en landsby sør for Khartoum i Sudan, ifølge en lokal nødhjelpsgruppe som, Reuters siterer.

  Den paramilitær gruppen Rapid Support Forces (RSF) sto bak angrepet mot landsbyen Um Adam, ifølge nødhjelpsgruppen. En sykehusansatt i Manaqil, 80 kilometer unna, bekrefter tragedien.

  – Vi har fått inn 200 sårede. Noen av dem kom inn for sent, sier vedkommende.

  Krigen, som har vart i ett år, har vært katastrofal for sivilbefolkningen. Over 9 millioner mennesker er internt fordrevet, og over 1,7 millioner har flyktet til naboland, skriver NTB.

 • FN frykter sultkatastrofe i Sudan

  I krigsherjede Sudan kan rundt 5 millioner mennesker oppleve akutt matmangel de neste månedene, heter det i brev til FNs sikkerhetsråd.

  Dokumentet er et brev fra FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths til Sikkerhetsrådet, og både AFP og Reuters har fått tilgang til det.

  Griffiths understreker i brevet at det er 18 millioner sudanere som allerede lider av matmangel, og at det aldri før har vært slik sult under innhøstingen.

  (NTB)

 • Unicef advarer om sultfare og risiko for massedød i Sudan

  Unicef advarer om at borgerkrigen forverrer matmangelen i Sudan og frykter mulig stort tap av liv i Sudan.

  – Den brutale krigen i Sudan dytter landet i retning av sult. Med mindre det er tilstrekkelig politisk vilje til stede, så må oppmerksomhet og ressurser settes inn nå. Vi ser på et mulig katastrofalt tap av liv, sier Jill Lawler i Unicef.

  Organisasjoner har tidligere advart om at opptil 3,7 millioner barn ligger an til å være akutt underernært i Sudan dette året, blant dem 730.000 som trenger livreddende behandling.

 • Sudanske styrker hevder å ha tatt kontroll over statlig radio og TV

  Den sudanske hæren sa i en uttalelse tirsdag at de har tatt kontroll over hovedkvarteret for nasjonal radio og TV fra den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF), melder Reuters.

 • Norge krever humanitær tilgang i Sudan

  Norge krever uhindret humanitær tilgang i Sudan.

  Krigen i Sudan har snart vart i ett år, og ligger an til å bli verdens største sultkatastrofe.

  – Det er akutt behov for å sikre tilgang for humanitær bistand. Situasjonen er særlig prekær i Darfur, og derfor er det viktig å få nødhjelp inn over grensen fra Tsjad, som ikke er mulig i dag, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

  Begge parter har blitt beskyldt for å aktivt hindre humanitær hjelp å nå fram.

  – Dette er et brudd på internasjonal folkerett, og det er potensielt en krigsforbrytelse, sier Tvinnereim.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no