Hopp til innhold
Svart røyk stiger opp i det fjerne, bak gulbrune bygg i en by utenfor hovedstaden i Sudan. Tre gutter løper mot en av murene ved bygget, mot røyken. Himmelen er gråblå. Langs bildet strekker det seg en høyspentmast og ledninger.
Foto: - / AFP

Sudan

Oppsummert

15. april 2023 brøt det ut blodige kamper rundt hovedstaden Khartoum mellom regjeringsstyrker og den paramilitære gruppen RSF. Flere våpenhviler har vært brutt. Flere millioner er drevet på flukt, og faren for hungersnød er stor ifølge FN.

  • USA lover milliardhjelp til Sudan

    USA vil bidra med ytterligere 2,2 milliarder kroner i nødhjelp til Sudan og viser til at det krigsherjede landet nå opplever verdens verste humanitære krise.

    Under en giverlandskonferanse i Paris i april lovet en rekke land å bidra med til sammen 23 milliarder kroner i humanitærhjelp til Sudan, skriver NTB.

    Tre måneder senere er imidlertid bare en tredel av dette løftet oppfylt, konstaterer USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield. USA vil derfor bidra med ytterligere 203 millioner dollar, sier hun.

    Krigen mellom regjeringshæren i Sudan og deres tidligere allierte i RSF-militsen har siden april i fjor kostet titusenvis av liv og drevet over 11 millioner mennesker på flukt.

    Røyk stiger opp fra Sudans hovedstad Khartoum der regjeringshæren og deres tidligere allierte i RSF-militsen har kjempet om makten i over et år.
    Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters
  • En tredel av de sårede i krigen i Sudan er kvinner og små barn

    Nesten en tredel av dem som kommer til Leger Uten Grensers sykehus med skader knyttet til krigen i Sudan, er kvinner og barn under 10 år, ifølge organisasjonen.

    Mange steder i det krigsherjede landet er sykehusene som støttes av Leger Uten Grensen (MSF) det eneste helsetilbudet som fortsatt er i drift. Sykehusene utsettes stadig vekk for angrep, forteller MSF internasjonale sjef Christos Christou til nyhetsbyrået AFP i Port Sudan.

    Siden april i fjor er titusener drept i krigen mellom Sudans hær og paramilitære Rapid Support Forces (RSF).

    (NTB)

  • Over 10 millioner mennesker fordrevet i Sudan

    Siden krigens start har mer enn 10 millioner mennesker blitt drevet fra hjemmetne sine, ifølge den FN organet Den internasjonale organisasjonen for migrason (IOM).

    Over 20 prosent av befolkningen har blitt fordrevet enten internt eller på tvers av landegrensene.

    I april i fjor brøt det ut kamper mellom Sudans regjeringsstyrker og militsgruppen RSF i hovedstaden Khartoum. Volden spredde seg raskt til hele landet. Det har blant annet ført til at en væpnet konflikt mellom etniske grupper i Darfur har blusset opp.

    Mer en halve befolkningen står overfor kritisk matmangel. Samtidig har FN og andre nødhjelpsorganisasjoner slått alarm om at nesten en million mennesker står i fare for å sulte ihjel.

    Krigen mellom regjeringshæren og RSF-militsen i Sudan har siden april i fjor drevet over 9 millioner mennesker på flukt. Disse har tatt seg over grensa til Sør-Sudan.
    Foto: Sam Mednick / AP
  • Ber alle utlendinger forlate Khartoum

    Sudanske sikkerhetsmyndigheter har beordret alle utlendinger til å forlate hovedstaden Khartoum og regionen rundt. Det skriver NTB.

    Det foregår kraftige kamper mellom regjeringsstyrker og Rapid Support Forces-militsen, og de siste dagene har det oppstått fiendtlige holdninger til utlendinger.

    FN har tidligere opplyst at nesten 10 millioner mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine på grunn av kampene.

  • 25 druknet på flukt fra kampene i Sudan

    – Rundt 25 borgere, de fleste av dem kvinner og barn, døde da en båt sank i Den blå Nilen, sier en representant for en aktivistgruppe. Det finnes hundrevis av slike grupper i Sudan.

    Personene druknet mens de flyktet fra delstaten Sennar, der det har vært harde kamper mellom den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF) og den sudanske hæren.

    I løpet av kun tre dager flyktet minst 55.000 mennesker fra Sennar, sa FN mandag.

    Krigen i Sudan startet i mars i fjor da en maktkamp mellom landets to mektigste generaler endte i full krig. Krigen har utløst en av verdens verste humanitære kriser, og titusener er drept.

    Torsdag sa utenriksdepartementet at Norge vil styrke bidraget til Verdens matvareprograms (WFP) sitt arbeid i Sudan med 20 millioner kroner,

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no