Hopp til innhold
Demonstrasjoner i gatene i Khartoum 25. oktober 2021
Foto: AFP

Sudan

Oppsummert

Sudan har vært preget av store protester etter at militære kuppmakere tok makten i landet i oktober 2021. I desember 2022 signerte militære og sivile ledere en avtale som legger grunnlag for at det skal dannes en sivil overgangsregjering.

 • Elleve drept i sammenstøt i Darfur

  Elleve personer er drept i sammenstøt mellom arabiske og ikke-arabiske folkegrupper i Darfur i Sudan, opplyser en lege lørdag.

  Det er foreløpig ikke klart hva som utløste sammenstøtene rundt to mil utenfor regionhovedstaden Nyala i Sør-Darfur. Vitner sier arabiske gjetere støtte sammen med bønder fra minoritetsgruppen daju og andre ikke-arabiske folkegrupper. Det skal fortsatt være kamper i området.

  – En gruppe gjetere på kamel og med biler angrep landsbyen Amuri fredag. Stedet ble brent ned og fire personer døde, melder det statlige nyhetsbyrået Suna. De legger til at to personer ble drept mellom onsdag og torsdag,

  (NTB)

 • Sju drept i sammenstøt i Darfur

  Sju personer er drept i sammenstøt mellom arabiske og ikke-arabiske folkegrupper i Darfur i Sudan, melder statlige medier.

  Det er foreløpig ikke klart hva som utløste sammenstøtet rundt to mil utenfor regionhovedstaden Nyala i Sør-Darfur. Vitner sier arabiske gjetere støtte sammen med bønder fra minoritetsgruppen daju og andre ikke-arabiske folkegrupper.

  – En gruppe gjetere på kamel og med biler angrep landsbyen Amuri fredag. Stedet ble brent ned og fire personer døde, melder det statlige nyhetsbyrået Suna. De legger til at to personer ble drept mellom onsdag og torsdag,

  I tillegg ble en person drept da kampene spredte seg til to andre landsbyer i nærheten. Disse ble delvis brent ned, og butikker ble plyndret, skriver nyhetsbyrået og viser til en uttalelse fra myndighetene. (NTB)

 • Ny avtale skal sikre sivilt styre i Sudan

  I Sudan har militære og sivile ledere kommet til enighet om en rammeavtale som skal sørge for at det dannes en toårig sivil overgangsregjering, melder Reuters.

  Sudan har vært preget av store protester etter at militære kuppmakere tok makten i landet i oktober 2021.

 • Store protester på årsdagen for militærkuppet i Sudan

  Tusenvis av demonstranter ble møtt med tåregass da de tirsdag markerte ettårsdagen for militærkuppet med nye protester i Khartoum.

  Demonstrantene ropte slagord som «Revolusjonen fortsetter» og «ingen forhandlinger med kuppmakerne» og gjentok kravet om demokratiske valg og sivilt styre.

  I Khartoums naboby Omdurman var det også protester og en demonstrant ble ifølge sykehuskilder påkjørt av et militært kjøretøy og døde av skadene.

  I et forsøk på å dempe protestene stengte regimet delvis ned internett, skoler og offentlige instanser holdt stengt og store sikkerhetsstyrker sperret gater og veier. (NTB)

  Demonstrasjoner i Sudan
  Foto: - / AFP
 • Minst 220 døde i stammeuro i Sudan

  Minst 220 mennesker er døde etter flere dagers sammenstøt om landrettigheter mellom to stammer i Sudan.

  Kampene i Blue Nile-provinsen, som grenser til Etiopia og Sør-Sudan, startet tidligere denne måneden. Det er Hausa-stammen og Berta-folket som er uenige.

  Spenningen eskalerte onsdag og torsdag i byen Wad el-Mahi på grensa til Etiopia, ifølge Fath Arrahman Bakheit i Blue Niles helsemyndigheter. Han sier de har telt 220 døde, men at tallet kan bli mye høyere siden de ikke har nådd fram til alle områder. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no