Hopp til innhold
Svart røyk stiger opp i det fjerne, bak gulbrune bygg i en by utenfor hovedstaden i Sudan. Tre gutter løper mot en av murene ved bygget, mot røyken. Himmelen er gråblå. Langs bildet strekker det seg en høyspentmast og ledninger.
Foto: - / AFP

Sudan

Oppsummert

15. april brøt det ut blodige kamper rundt hovedstaden Khartoum mellom regjeringsstyrker og den paramilitære gruppen RSF, ledet av hver sin general. Flere våpenhviler har vært brutt. FN sier at over to millioner er drevet på flukt.

 • FN: 120 millioner mennesker på flukt

  Antallet mennesker på flukt økte til 120 millioner i utgangen av mai 2024, og markerte det tolvte året på rad med vekst.

  En vesentlig faktor bak veksten er konflikter som i Gaza, Sudan og Myanmar som tvinger enda flere mennesker til å flykte fra hjemmene sine, ifølge FNs høykommissær for flyktninger, melder nyhetsbyrået AFP.

  – Bak disse dystre og økende tallene ligger utallige menneskelige tragedier. Denne lidelsen må motivere det internasjonale samfunnet til å handle raskt for å ta tak i de grunnleggende årsakene til tvungen fordrivelse, sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, skriver UNHCR i en pressemelding.

  – Det er på høy tid at krigførende parter respekterer krigens grunnleggende lover og folkeretten. Uten bedre samarbeid og målrettede innsats for å håndtere konflikter, menneskerettighetsbrudd og klimakrisen, vil antallet fordrevne fortsette å stige, noe som vil føre til ny elendighet og kostbare humanitære tiltak, sier Grandi.

  Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, kaller tallene dystre.
  Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone/AP/NTB
 • ICC etterforsker anklager om krigsforbrytelser i Sudan

  Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er i gang med å etterforske anklager om krigsforbrytelser mot menneskeheten i Sudan.

  Byen al-Fashir i Darfur-regionen har blitt en ny front mellom den sudanesiske hæren og den paramilitære gruppen RSF. De har kriget siden april 2023, og millioner av mennesker er internt fordrevet i landet.

  – Jeg er ekstremt bekymret for påstander om utbredte internasjonale forbrytelser som blir begått i al-Fashir og områdene rundt akkurat nå, sier aktor Karim Khan i en videouttalelse.

  Khan sier ICC har fått troverdige påstander om etnisk motiverte angrep mot sivile, utbredte tilfeller av overgrep og angrep mot sykehus.

  Khan har tidligere fortalt FNs sikkerhetsråd at han mener det også er begått krigsforbrytelser i byen El Geneina, som også er i Darfur-regionen, skriver Reuters.

  Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) ber om en bred politisk prosess for å sikre varig fred i regionen, skriver NTB.

 • Sykehus i Sudan stenges etter angrep

  Et sykehus i Al-Fashir i Sudan er stengt og ute av drift etter et angrep, melder Reuters. Sykehuset er støttet av Leger uten grenser, og er hovedsykehuset i byen.

  Den paramilitære gruppen RSF har vært i krig med Sudans hær siden april i fjor. Både RSF og Sudans hær har blitt anklaget for å begå krigsforbrytelser, blant annet ved å angripe sivile og ødelegge nødhjelp.

  På litt over ett år har titusener blitt drept.

 • FN: Sudan kan snart ha 10 millioner internt fordrevne

  Antall internt fordrevne som følge av konflikten i Sudan, kan snart overstige 10 millioner, advarer Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

  Det brøt i april 2023 ut kamper i hovedstaden Khartoum mellom regjeringsstyrker og den paramilitære gruppa Rapid Support Forces. Volden har spredt seg i landet og utartet særlig i Darfur-regionen i vest.

  – Hvor mye lidelse og tap av liv må Sudans befolkning tåle før verden våkner? Er ikke 10 millioner internt fordrevne nok til å tvinge fram globale hastetiltak, spør Mohamed Refaat, som er Sudan-sjef for IOM.

  (NTB)

 • FN: 10 millionar internt fordrivne i Sudan

  – Talet på internt fordrivne i Sudan på grunn av konflikten vil snart overstige 10 millionar, seier sjefen for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

  Etter at det braut ut kampar i hovudstaden Khartoum våren 2023, spreidde det seg raskt over heile landet. Millionar har vorte tvinga på flukt frå heimane sine, 2 millionar har kryssa nabolanda Egypt og Tsjad.

  FNs migrasjonskontor seier at meir enn halvparten av dei internt fordrivne menneska i Sudan er kvinner og ein firedel av dei barn under fem år.

  – Kor mykje liding og tap av liv må folket i
  Sudan tole før verda legg merke til dei? seier landets sjef for IOM.

  Utanriksminister Espen Barth Eide er denne veka i Kenya, noko av det han skal diskutere med Den afrikanske unionen (AU) er det Eide har omtala som «den gløymte krisen i Sudan».

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no