Demonstrasjoner i gatene i Khartoum
Foto: AFP

Sudan

Oppsummert

Abdalla Hamdok er sett inn att som statsminister i Sudan etter militærkuppet i oktober. Like før innsettinga signerte han og general Abdel Fattah al-Burhan ein avtale om at landet skal tilbake til overgangsstyret som vart etablert hausten 2019.

 • Sudan sparker politisjef

  Sudans statsminister Abdalla Hamdok har sparket politisjefen i landet, etter at demonstrasjoner den siste måneden kostet over 40 mennesker livet.

  General Abdel Fattah al-Burhan tok makten i et militærkupp i Sudan 25. oktober, men gjeninnsatte statsminister Hamdok etter internasjonalt press 21. november.

  I demonstrasjonene mot kuppmakerne mistet 42 mennesker livet i møte med sikkerhetsstyrker.

  Helsepersonell har anklaget sikkerhetsstyrkene for å sikte mot hode, hals og overkropp med skarp ammunisjon i forbindelse med demonstrasjonene. Politiet har nektet for å ha brukt skarp ammunisjon.

  På lørdag opplyste statsminister Hamdok at han har gitt politisjefen Khaled Mahdi Ibrahim al-Emam sparken, og utpekt Anan Hamed Mohamed Omar som erstatter.

  (NTB)

 • Bruker tåregass mot demonstranter

  Sudanske sikkerhetsstyrker tok i bruk tåregass mot tusener av demonstranter som samlet seg rundt om i landet med krav om en folkevalgt regjering.

  En snau måned etter at de militære grep makten og avsatte statsminister Abdalla Hamdok, ble han gjeninnsatt. Tusener av sudanere samlet seg torsdag i gatene for å demonstrere mot denne politiske avtalen.

  Demonstranter i hovedstaden Khartoum samlet seg under banneret «folket krever regimets avgang», mens i byen Omdurman ropte demonstrantene «makt til folket, en sivil regjering er folkets valg».

  Sikkerhetsstyrker brukte tåregass for å spre demonstrantene i Omdurman, samt i den sentrale delstaten Nord-Kordofan og i Nord-Darfur, opplyser vitner.

  (NTB)

 • De militære holder fast i Sudan

  Sudan har igjen fått en sivil statsminister, men de militære kuppmakerne har ikke løsnet grepet.

  En snau måned etter at de militære grep makten og avsatte statsminister Abdalla Hamdok, er han gjeninnsatt. Det skjedde etter sterkt press mot hærsjefen og den militære ledelsen.

  Hamdok sier selv at han har myndighet til å danne sin egen uavhengige regjering, ifølge avtalen med kuppmakerne.

  – Dette var et nøkkelpunkt i den politiske avtalen vi signerte. At statsministeren skal ha makten og autoriteten til å danne en uavhengig teknokratisk regjering (bestående av eksperter red.anm.), i total frihet og uten noen form for press, sa han tirsdag.

  Det er knyttet stor spenning til om Sudan til slutt ender med et velfungerende demokrati, eller om de vil oppleve enda mer uro.

  (NTB)

 • Får danne uavhengig regjering

  Sudans gjeninnsatte statsminister sier han har myndighet til å danne sin egen uavhengige regjering, i henhold til avtalen han signerte med landets kuppmakere.

  Selv om militæret fortsatt vil ha overoppsyn med regjeringen hevdet statsminister Abdalla Hamdok i et intervju med Al Jazeera mandag at han vil lede en uavhengig regjering, skriver NTB.

  Abdalla Hamdok
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Over 40 demonstranter er drept

  Minst 41 demokratiaktivister er blitt drept i Sudan siden militærkuppet i slutten av oktober, ifølge landets legeforening.

  Det siste offeret beskrives som en 16 år gammel demonstrant, som ble skutt i hodet i helgen.

  Sikkerhetsstyrker har også hindret skadde aktivister fra å komme til sykehus, mener legene. Politiet skal også ha gått inn på akuttmottak og pågrepet pasienter samt avfyrt tåregass på minst to sykehus.

  Verken militæret eller politiet har svart på anklagene.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no