Hopp til innhold
Kuer
Foto: BENNO GRIESHABER / AFP

Kugalskap

Oppsummert

Ei norsk ku hadde atypisk kugalskap (BSE), opplyser Mattilsynet. Påvisningen av BSE har ingen betydning for mattryggheten. Det er like trygt å spise kjøtt og drikke melk som før.

  • Kugalskap påvist i Nederland

    Det er påvist et tilfelle av kugalskap på en gård i Nederland, opplyser landbruksminister Piet Adema onsdag.

    Sykdommen ble påvist i en død ku 30. januar, skriver Adema i et brev til nasjonalforsamlingen, uten å opplyse om hvilken gård det dreier seg om eller hvor den er.

    Tilfellet undersøkes av eksperter for å kunne slå fast om det er et såkalt atypisk tilfelle eller vanlig kugalskap (BSE).

    Sykdommen kan i sjeldne tilfeller smitte mennesker, som kan utvikle den dødelige nevrologiske sykdommen Creutzfeldt Jakobs sykdom.

    Den atypiske varianten kan inntre som følge av alderdom, mens vanlig kugalskap vanligvis skyldes kontaminert fôr.

    (©NTB)

  • Utbrot av kugalskap i Skottland

    Det er påvist kugalskap på ein gard i Aberdeenshire i Skottland. Det opplyser styresmaktene. Sjukdommen angrip hjernen til dyra så dei endrar åtferd og døyr.

  • Døde trolig av kugalskap

    En pasient ved et sykehjem i Arendal døde trolig av Creutzfeldt-Jacobs Sykdom, også kjent som kugalskap, skriver FVN. Hendelsen har ifølge Sørlandet sykehus avdekket hull i systemet, fordi ingen helseforetak kunne foreta biopsi for å fastslå dødsårsaken med sikkerhet.

  • Kugalskap i Frankrike

    Landbruksdepartementet i Frankrike stadfestar at ei ku i den nordaustlege regionen Ardennes er smita av bovin spongiform encephalopati, kjent som kugalskap. Tilfellet er det tredje i Europa sidan 2015, skriv Reuters.

  • Kugalskap oppdaget i Wales

    En død ku som ble funnet på en gård i Wales, har fått påvist kugalskap. Funnet utgjør ingen helserisiko for mennesker, understreker myndighetene. Kua har ikke havnet i matproduksjon, ifølge myndighetene. Siste gang sykdommen ble oppdaget var i 2013.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no