Hopp til innhold

Frykter kugalskap i flere fjøs i Trøndelag

Mattilsynet setter flere gårder i Trøndelag i karantene etter mistanke om kugalskap. Tidligere denne uka ble ei 15 år gammel ku avliva etter mistanke om BSE.

Mattilsynet setter flere gårder i Trøndelag i karantene etter mistanke om kugalskap.

SE VIDEO: Mattilsynets regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen venter på nye prøvesvar om kugalskap.

Ytterligere tre dyr kan ha en økt risiko for smitte. Disse dyrene er funnet, og flyttes ikke fra sine besetninger før endelig diagnose er avklart, ifølge Mattilsynet.

Besetningene befinner seg i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Oppland, skriver de i ei pressemelding fredag ettermiddag.

Mattilsynet opprettholder rutinemessig beredskap og gjennomfører nødvendige tiltak. Blant annet kartlegges forhold rundt dyret. Besetningen er pålagt rutinemessige restriksjoner, noe som innebærer at ingen dyr kan komme inn eller ut av gården.

Veterinærinstituttet venter på prøvesvar fra EUs referanselaboratorium i England for å få prøvesvarene. De kommer tidligst i midten av neste uke

Prøveresultater klare neste uke

Etter det NRK erfarer er den slakta kua importert fra Sverige, og det skal være solgt kalver fra denne kua til flere gårder.

Mattilsynet regner risikoen for overføring av smitte fra ku til kalv som svært liten, men det er riktig å vurdere en slik situasjon ut fra et føre-var-prinsipp.

De anser det derfor riktig å inkludere de fire dyrene i de tiltakene som blir vurdert i lys av prøveresultatene som kommer neste uke.

(Saken fortsetter under bildet)

Prøver å finne sammenhenger i kugalskap-saken

LETER: Mattilsynet prøver å finne sammenhenger i kugalskap-saken.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Fikk beskjed på tirsdag

Det var tirsdag kveld at meldinga om mulig kugalskap i et fjøs i Nord-Trøndelag ble kjent. En rutinemessig prøve av ei ku ga indikasjoner på mulig BSE.

Dagen etter kom beskjeden om at mistanken var styrket, og flere analyser skulle sendes til Storbritannia for videre undersøkelser.

– De prøvesvarene vi fikk i morges styrker den mistanken som oppstod i går kveld etter de første laboratorieanalysene. Vi sier nå at vi har en sannsynlig og sterk mistanke om en BSE-variant i den aktuelle storfebesetningen, fortalte Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør for Mattilsynet i Trøndelag, Møre og Romsdal til NRK onsdag.

Skal ikke være farlig å spise kjøtt

I de siste dagene har man gjennomført en epidemiologisk kartlegging av den aktuelle besetningen.

– I tillegg så følger vi spesielt opp opplysninger om fôr og fôrbruk i sånne besetninger. Dette er et smittestoff som ikke smitter mellom dyr og ikke fra dyr til mennesker. Men dyrene blir syke fordi de spiser et fôr som inneholder et smittestoff, sa Knudtsen til NRK tidligere denne uka.

Mattilsynet forsikrer om at det ikke er farlig for folk å spise kjøtt eller drikke melk.

– Vi har gode strukturer i Norge som sikrer at dette ikke representerer noen fare, hverken for kjøtt eller melk. Det er primært en smitteoverføring som kan skje gjennom et fôrstoff til dyr som er forurenset med smittemateriale. Og vi har mange sikkerhetsbarrierer før kjøtt kommer ut, sier Knudtsen.