Hopp til innhold

Norsk ku hadde kugalskap

Ei norsk ku hadde atypisk kugalskap (BSE), en sykdom som oppstår spontant hos eldre storfe. Dette har ingen betydning for matsikkerheten, opplyser Mattilsynet.

Kuer

Den aktuelle kua hadde ikke klassisk kugalskap, men en atypisk variant. Dyrene på bildet har ikke noe med saken å gjør.

Foto: BENNO GRIESHABER / AFP

Bjørn Røthe Knudtsen

Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet sier resultatet er det beste de kunne fått, de tror ikke den atypiske varianten av kugalskap smitter med fôr, gjødsel eller andre dyr.

Foto: Espen Nilsen Holtan / NRK

– Dette er det heldigste resultatet vi kunne ha fått i en sånn situasjon hvis vi sammenligner med den klassiske BSE-varianten. Den atypiske varianten skyldes trolig ikke overføring via fôr, gjødsel eller andre dyr, sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet til NRK.

Han sier resultatet betyr at de har en langt enklere smittesituasjon å håndtere videre.

Ifølge Veterinærinstituttet er atypisk BSE en dødelig sykdom som oppstår spontant hos eldre storfe.

Det er EUs referanselaboratorium som har analysert prøver av dyret for å finne ut om det var snakk om atypisk eller klassisk kugalskap.

Trygt å spise kjøtt

Påvisningen av BSE har ingen betydning for mattryggheten, opplyser Mattilsynet. Det er like trygt å spise kjøtt og drikke melk som før.

– Det har ikke vært noen risiko forbundet med kjøtt eller melk i Norge knyttet til denne saken. Det vil ikke være det videre heller, spesielt ikke når vi nå har fått bekreftet at vi snakker om en atypisk variant, sier Røthe Knudtsen.

Avliver flere dyr

Den aktuelle kua er avlivet og destruert. Besetningen den stod i er ilagt restriksjoner. Det samme er fire andre dyr i Trøndelag og Oppland, disse vil bli avlivet og destruert.

– Siden det viste seg å være atypisk BSE er det ikke nødvendig med videre smittesporing, skriver Mattilsynet på nettsidene sine.

Det var i forrige uke det ble kjent at Mattilsynet mistenkte at en ku fra en gård i Nord-Trøndelag hadde kugalskap.

Roser gårdbrukeren

Tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet sier at de har full forståelse for at dette er en vanskelig tid for bonden.

– Det er lett å forstå at det er en belastning å få påvist kugalskap i besetningen. Jeg vil gjerne berømme bonden for godt og konstruktivt samarbeid med oss i denne prosessen, sier hun til tilsynets nettsider.

– Godt å få det bekreftet

– Det er ikke overraskende, men likevel godt å få bekreftet at det er den atypiske varianten det dreier seg om, sier Asbjørn Helland, leder i Nord-Trøndelag Bondelag i ei pressemelding.

Han mener at et svært godt regime for prøvetaking er årsaken til at tilfellet ble oppdaget.

– Dette støtter opp under at vi i Norge har hatt god kontroll med det som er den viktigste risikofaktoren for BSE smitte: bruk av kjøttbeinmel i fôr. Dette er betryggende å vite for den norske bonden, sier Helland.