Hopp til innhold
bitcoin on keyboard
Foto: CHARNSITR

Kryptovaluta

Oppsummert

Kryptovaluta er en betegenelse på digitale betalingsmidler. Den meste kjente er bitcoin. Kryptovaluta benytter seg av kryptografi for å sikre transaksjoner, kontrollere opprettelsen av ytterligere valutaenheter, samt verifisere overføringer.

 • Bitcoin nærmer seg «all-time high»

  Bitcoin har bikket 60.000 dollar i verdi. Det melder Reuters.

  Bitcoin har på det meste vært oppe i 69.000 dollar i november 2021. I norske kroner har prisene aldri vært høyere. I skrivende stund er én bitcoin verdt over 639.000 norske kroner.

  Oppgangen kommer i kjølvannet av at amerikanske tilsynsmyndigheter ga grønt lys for børsnoterte fond (ETF) med eksponering mot bitcoin.

  Bitcoin
  Foto: Reuters
 • Forlik i striden etter omstridt bitcoin-fabrikk i Alvdal.

  Det blir ingen rettssak mellom Alvdal kommune og boet etter konkursen i selskapet Dataroom.

  Russiske investorer skulle bygge ut en datapark for en milliard kroner og lage kryptovalutaen bitcoin i Nord-Østerdal.

  Alvdal kommune sa opp leieavtalen og Dataroom svarte med erstatningskrav på 4 millioner kroner og sendte saken til tingretten.

  Denne uka har Alvdal kommune og boet etter Dataroom inngått forlik og dermed blir det ingen rettssak. Selskapet Dataroom ble tvangsoppløst i februar i år, fordi selskapet ikke har hatt revisor.

  Ifølge forliket betaler blant annet Alvdal kommune 100 000 kroner til boet. Kommunen overtar verdier som står igjen på Plassen i Alvdal, der produksjonen var.

  -Forliket vi har kommet fram til anser vi som en akseptabel løsning, skriver kommunedirektør Per Arne Aaen i en e-post til NRK.

  Egon Bjune er styreleder og daglig leder i selskapet BBI Consulting, som tok over alle eiendelene til Dataroom i fjor høst. Han er glad for at saken er ferdig, men vil ikke kommentere forliket utover det.


 • Etterlyser nasjonalt forbod mot kryptofabrikkar

  Fleire ordførarar i Nord-Noreg reagerer på konsekvensane kryptofabrikkar har for kommunane deira, og ber om sterkare statleg regulering av industrien.

  Dagsavisen meldte førre veke at straumforbruket til kryptofabrikkane i Nord-Norge svarar til nesten heile årsforbruket på straum for regionen Lofoten.

  I Hadsel kommune ligg Stokmarknes datasenter, ein av fabrikkane som ulvinner kryptovaluta i Nord-Noreg. Ordførar Lena Arntzen i Høgre seier til Dagsavisen at kommunane ikkje kan gjere noko, sidan det er Statnett som gir konsesjon til å kople seg til straumnettet.

  I desember i fjor vedtok fylkestinget i Nordland at eit nasjonalt lovverk må forby datasenter som driv med krypto. Bakgrunnen var blant anna at politikarane frykta slike sentre kunne bremse eller blokkere ny industri og grøn omstilling i fylket.

  Ordførar i Fauske for Senterpartiet, Marlen Rendall Berg, etterlyser no eit nasjonalt forbod mot kryptofabrikkar.

  – Det er mi personlege meining. Vi har ikkje behandla det i kommunestyret, men som ordførarkandidat for Senterpartiet i Fauske kan eg seie det, seier ho til NTB.

  Ordfører i Fauske, Marlen Rendall Berg.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK
 • Bankman-Fried siktet for millionbestikkelser til kinesere

  Den tidligere kryptokongen Sam Bankman-Fried er siktet for å ha betalt over 400 millioner kroner i bestikkelser til en eller flere kinesere.

  Bankman-Fried ble i desember pågrepet på Bahamas og utlevert til USA etter at kryptobørsen FTX kollapset.

  Milliarder av kroner er fortsatt forsvunnet, og 31-åringen er siktet for omfattende svindel. Nå er siktelsen mot ham ytterligere utvidet.

  Amerikansk påtalemyndighet anklager Bankman-Fried for å ha betalt 40 millioner dollar i bestikkelser til en eller flere kinesiske tjenestemenn, i et forsøk på å få tilgang til verdier som ble frosset av kinesiske myndigheter i 2021. (NTB)

  FTX Bankman Fried
  Foto: John Minchillo / AP
 • Krypto-rømling tiltalt i USA

  Amerikansk påtalemyndighet har kunngjort tiltale mot den sørkoreanske krypto-rømlingen Do Kwon, bare timer etter at han ble pågrepet i Montenegro.

  – Personen mistenkes for å være den sørkoreanske statsborgeren Do Kwon, medgrunnlegger og administrerende direktør i det Singapore-baserte selskapet Terrform Labs, uttaler innenriksminister Filip Adzic I Montenegro etter pågripelsen.

  Noen timer etter nyheten om pågripelsen torsdag, publiserte en domstol på Manhattan i New York en åtte punkter lang tiltale mot Kwon.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no