Johnny Hagen bor 300 meter unna det som skulle bli Alvdals nye industrieventyr. Da han var ordfører i 2017 sa det russiske selskapet New Mining Company at de skulle investere en milliard kroner i et datasenter som kunne gi inntil 50 arbeidsplasser.
24 containere med plass til 252 datamaskiner i hver skulle lage eller mine kryptovalutaen bitcoin.
Nå står det tre containere mellom furutrærne som skiller datasenteret fra huset til den tidligere ordføreren. Og den eneste lyden fra anlegget kommer fra nedkjøling av de få maskinene som er i drift.
Ellers er det helt stille der og nesten aldri noen å se.
– Vi sa ja fordi det var en unik mulighet. Men det ble ikke helt som vi ble lovet nei, sier Johnny Hagen, som nå er der at han irriterer seg over summinga fra anlegget.
Ingen tror det noen gang kommer til å bli 50 arbeidsplasser der.
Drømte om Google
I 2017 hadde norske myndigheter en plan om å gjøre landet til en datasenter-nasjon.
Datasentre trenger store mengder kraft og Norge har grønn og billig kraft. Utenlandske aktører ble lokket med sterkt redusert elavgift.
Flere norske kommuner fikk besøk av russere som var interessert i å satse i Norge.
Mange kommuner så en mulighet til å få etablert datasenter i sin kommune, for å få flere arbeidsplasser.
Alvdal var en av dem.
Selskapet Nordavind, som eies av flere kommuner i Innlandet og Eidsiva Energi, skulle hjelpe kommunene med å få napp hos utlendingene.
Egentlig drømte Alvdal om at et av de store selskapene som Facebook eller Google skulle etablere seg der. Men det var bare det russiske firmaet New Mining Company som meldte sin interesse.
– Vi visst lite om det russiske firmaet, men undersøkte med de ressursene vi har, sier daglig leder i Nordavind Stein Solbu.
De krevde at det russiske firmaet måtte ha en norsk aktør med en norsk bankforbindelse, for å sikre at det ikke skulle være et smutthull for hvitvasking av penger.
Det russiske selskapet etablerte det norske selskapet Dataroom AS.
Ifølge styreleder, daglig leder og eneste ansatt i selskapet, Egon Bjune, er deres eneste oppgave å sørge for at virksomheten følger norske lover og regler.
Kjøpte tomt til russerne
Høsten 2017 ble daværende ordfører Johnny Hagen invitert til et møte på kontoret til Nordavind på Tynset. Der var blant annet en russer som representerte New Mining Company.
Kommunen hadde allerede regulert en tomt på 20 mål litt utenfor Alvdal sentrum til industriområde.
– Vi tenkte at her har vi muligheten til å få flere arbeidsplasser, sier Hagen.
Russerne ville bruke området til en datapark som leier ut serverkapasitet til kunder som vil «mine» bitcoin.
«Mining» eller graving av kryptovaluta trenger kraftige datamaskiner som krever mye strøm.
I Kjell Aukrust sitt rike var det flere som tenkte som hans karakter Ludvig ville ha gjort: Bitcoin «det er farlig det». Men det var Solans pågangsmot som vant fram, og kommunen inngikk en avtale med det russiske firmaet.
– Det hørtes jo voldsomt ut, men vi løp jo ingen risiko egentlig, sier gamleordfører Johnny Hagen.
Kommunen kjøpte den private tomta. Leieprisen russerne skulle betale dekket både renter og avdrag på lånet de tok opp.
New Mining Company skulle sjøl betale for infrastrukturen til parken via Dataroom AS.
Kom før NATO-øvelsen
For det nystarta IT-selskapet Fjell IT på Tynset ble etableringa av dataparken i Alvdal en unik mulighet. De skulle installere minere og feilsøke og administrere under etableringen.
Men det ble ikke helt slik.
– Det ble mer og mer prosjektledelse, sier daglig leder Jonny Andersen.
Han hadde lite eller ingenting med Dataroom AS å gjøre, men forholdt seg til en russer som jobbet i New Mining Company. Han fikk mye å gjøre for å gjøre anlegget klart innen ett år, som var målet til russerne.
Høsten 2018, noen uker før den store NATO-øvelsen Trident Juncture kom de første containerne til den russiske bitcoin-fabrikken.
Tomta lå 400 meter unna leiren der 700 av de 40 0000 soldatene som var med på øvelsen bodde.
PST bekreftet til NRK at de var kjent med den russiske aktiviteten i Alvdal, men ville ikke kommentere hvordan de vurderte situasjonen.
– Generelt kan jeg si at militære installasjoner og øvelser vil være interessante for andre lands etterretningstjenester. Utover det kan jeg ikke kommentere saken, uttalte kommunikasjonsrådgiver i PST, Anett Aamot.
I Alvdal gikk ryktene om hva russerne egentlig drev med på den 20 mål store industritomta i bygda.
– Folk spurte jo meg om jeg bidro til at russerne spionerte. Men anlegget var jo ikke i drift da. Det var bare utstyret som sto der, sier Jonny Andersen i Fjell IT.
Så vidt han vet var det ikke en eneste russer ved anlegget under den store militærøvelsen.
Ble helt stille
To år etter at de tre første containerne med datamaskiner trillet inn på industriområdet i Alvdal er det nesten helt stille. Styreleder og daglig leder i Dataroom AS, Egon Bjune, sier det går trått.
– Det jobbes med å skaffe kunder, men det er ikke så mange aktuelle, sier han.
Kursen på bitcoin stupte fra 20 000 til 3 000 dollar i 2018–2019. Den har gått litt opp igjen, men er langt unna der den var.
Bjune forteller at mens denne typen aktivitet vokste voldsomt for noen år siden har det nå blitt stor konkurranse om markedet.
Han kom inn i selskapet først i mars 2020, og er eneste ansatte i Dataroom AS. Han sier han derfor ikke kjenner til løftene om inntil 50 arbeidsplasser.
Det er en ekstern konsulent som jobber med å skaffe kunder, og det er et eksternt IT-selskap som drifter det IT-messige.
De eneste lokale som har noe med selskapet å gjøre nå er et lokalt vaktmester-firma som leies inn for å sjekke at alt ser bra ut på anlegget. Fjell-IT er også ute av prosjektet fordi det ble lite for dem å gjøre der etterhvert.
– Jeg tror ikke det blir snakk om mange arbeidsplasser knytta til anlegget noen gang, sier Egon Bjune.
De betaler regningene sine både til de som blir leid inn for å gjøre en jobb, og til strømleverandøren Nord-Østerdal kraftlag.
Bjune sier det ikke er planer om utbygging videre. Men det er likevel, tross lite inntjening, ingen planer om å avvikle og si opp leiekontrakten med kommunen.
– Erfaringa er at hvis noe er for godt til å være sant så er det ofte det, sier Mona Murud (Sp), som har tatt over som ordfører i kommunen.
Siden leien de betaler dekker renter og avdrag for kommunens lån på kjøp av tomta, er det ingen utgift for kommunen. Og ordføreren sier de står med en tomt med god infrastruktur i tilfelle russerne skulle trekke seg ut.
Verken hun eller forgjengeren vet egentlig hva som skjer på tomta.
– Jeg er jo ikke optimist men så lenge de betaler leie her så er jo det greit for kommunen, sier Johnny Hagen, som uansett råder andre kommuner som jobber med dataparker om å satse på å få noen av de store og etablerte IT-aktørene på banen.
Fabrikk holdt naboer våkne
Flere steder i landet har der vært lignende prosjekter. I Dale i Vestland skapte en bitcoin-fabrikk hodebry for naboene.
Ordfører Hege Eide Vik (Sp) i Vaksdal kommune forteller til NRK at fabrikken fortsatt er i drift, og at det er arbeidsplasser knyttet til Bitcoin-produksjon i Dale.
Men det måtte gjøres endringer for å lage mindre støy, slik at naboene fikk sove.
– Det ble satt en lavere støygrense.
Siden Vik ble ordfører for snart ett år siden, har det ikke kommet flere klager på fabrikken, etter det hun kjenner til.
Høsten 2018 skulle et fiskebruk i Vardø også brukes som russisk datafabrikk. NRK har vært i kontakt med daglig leder ved fiskebruket som sier at det i dag ikke er en slik fabrikk der lenger.