Hopp til innhold
Vaksinering med koronavaksine i Bergenshallen
Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Koronavaksine og -medisin

Oppsummert

En rekke vaksiner mot koronasykdom er utviklet og produsert på rekordtid. Noen vaksiner undersøkes for sjeldne, men alvorlige bivirkninger. I Norge er to vaksiner i bruk: PfizerBiontech og Moderna, mens bruken av AstraZeneca-vaksinen er avsluttet.

  • Tysker tok koronavaksinen 217 ganger – har ikke bivirkninger

    En tysk mann som med viten og vilje tok 217 doser av koronavaksinen, har ikke merket noe til noen bivirkninger fra sine mange sprøytestikk, ifølge forskere.

    Immunforsvaret hans fungerer fortsatt som det skal, skriver det medisinske tidsskriftet The Lancet.

    Ifølge forskere gikk mannen mot alt av medisinske råd og tok vaksinen frivillig mange ganger, men de advarer mot å trekke store konklusjoner fra denne enkeltsaken.

    Ifølge mannen selv har han tatt 217 doser fra åtte forskjellige koronavaksiner over 29 måneder.

    (NTB)

  • Lavere risiko for komplikasjoner hos nyfødte når mor har tatt koronavaksine

    En ny studie viser at det er lavere risiko for komplikasjoner hos nyfødte når mor har tatt koronavaksine. Forskerne er imidlertid usikre på hvorfor.

    – Basert på denne store studien med nesten alle fødslene i to land fra juni 2021 til januar 2023, konkluderer vi med at vi ikke finner holdepunkter for at vaksinen har en negativ effekt på nyfødte. Det er et svært viktig funn, sier avdelingsdirektør Pétur Benedikt Juliusson i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

    I et samarbeid mellom svenske og norske forskere har 200.000 nyfødte i Sverige og Norge blitt studert etter at moren ble vaksinert under svangerskapet.

    Totalt ble barna undersøkt for femten alvorlige helsekomplikasjoner. Forskerne fant lavere forekomst av hjerneblødning og mangel på oksygen hos nyfødte til vaksinerte mødre, og dødeligheten var bare halvparten så høy sammenlignet med nyfødte til mødre uten vaksine.

    (NTB)

  • Varsler søksmål etter vaksine-avslag

    Norsk Sykepleierforbund varsler søksmål dersom staten ikke snur og utbetaler erstatning til sykepleiere som mener de er blitt syke av koronavaksinen.

    Mellom 40 og 50 sykepleiere som hevder de er blitt syke av vaksinen, har fått avslag på sine krav om erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning, NPE.

    Nestleder i Sykepleierforbundet, Kai Øivind Brenden, mener NPE bruker feil juss:

    – Det vurderer vi veldig alvorlig, fordi medlemmene våre som har blitt syke får ikke den erstatningen de rettmessig har krav på, sier Brenden.

    Han sier det skal vurderes om sakene skal tas inn for domstolene, etter at de er ferdigbehandlet i Pasientskadenemnda.

    NRK har tidligere fortalt om noen titalls medlemmer av Norsk Sykepleierforbund som har fått avslag på sine erstatningssøknader hos NPE, til tross for det de mener er varige bivirkninger av covid-vaksineringen.

    Kristin Cordt-Hansen, direktør i NPE sier man vil gjennomgå instruksen til de sakkyndige legene som vurderer sakene. Hansen sier man så langt ikke har fått tilbakemelding fra Pasientskadenemnda om at sakene behandles feil».

  • AstraZeneca saksøkes for koronavaksinen

    Det svensk-britiske legemiddelselskapet AstraZeneca saksøkes i Storbritannia som følge av koronavaksinen.

    Et av søksmålene gjelder en kvinne som døde i mars 2021 etter at hun fikk AstraZenecas koronavaksine. Søksmålet er anlagt av den avdøde kvinnens ektemann.

    Ifølge mannens advokat er det 50 andre klienter som også planlegger å saksøke legemiddelselskapet de neste månedene.

    En annen sak gjelder en person som fikk blodpropp kort tid etter å ha fått vaksinen. Storbritannia var det første landet i verden som godkjente Astra Zenecas koronavaksine. Etter godkjenningen ble det imidlertid besluttet å innføre restriksjoner for pasienter under 40 år på grunn av særlig risiko for blodpropp.

    AstraZeneca ønsker ikke å kommentere søksmålet, men en talsperson for selskapet sier at pasientsikkerheten er deres høyeste prioritet.

    (NTB)

    UtTST41VquI
    Foto: NTB
  • Inntektene til Pfizer synker drastisk

    Legemiddelprodusenten Pfizer hadde et inntektsfall på 54 prosent i andre kvartal sammenlignet med i fjor.

    Inntektene endte på 12,7 milliarder dollar, ned fra 23,7 milliarder dollar i andre kvartal 2022. Det tilsvarer et fall fra 242 milliarder kroner til 130 milliarder kroner.

    Det store inntektsfallet skyldes mindre etterspørsel etter koronavaksine og legemidler for behandling av covid-19, ifølge Pfizer.

    Resultatet endte på 2,3 milliarder dollar. Det er omtrent en firedel av resultatet i samme kvartal i fjor. Ifølge analysebyrået Thomson Reuters var resultatet likevel bedre enn ventet. (NTB)

    Vaksinering Covid-19
    Foto: Berit Roald / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no