Konverteringsterapi

Oppsummert

Åtte stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet står bak et forslag som vil bedre rettighetene for seksuelle minoriteter og forby konverteringsterapi, såkalt «homoterapi». Stortingspolitikerne skal stemme over forslaget i desember.

 • Ap og SV etterlyser fullt forbud

  Arbeiderpartiet og SV reagerer kraftig på at regjeringen ikke går inn for et fullt forbud mot konverteringsterapi, men foreslår i lovforslaget som er sendt ut på høring i dag, en aldersgrense på 16 år. – Det er ikke et forbud, det er en aldersgrense for psykisk mishandling, sier SVs Freddy André Øvstegård.

  Kultur- og likestillingsminister Abid Raja avviser kritikken. – Vi foreslår et totalforbud for konverteringsterapi for barn. Likevel setter menneskerettighetene grenser for hvor langt staten kan gå inn og regulere voksne, samtykkende menneskers valg, selv om man mener at valget er ugreit og skadelig.

 • Vil forby konverteringsterapi

  Et lovforslag om å forby konverteringsterapi
  for skeive under 16 år, såkalt homoterapi, er akkurat sendt ut på høring.

  Departementet foreslår et absolutt forbud mot å utføre konverteringsterapi overfor barn, og at overtredelse av forbudet vil kunne medføre bøter og/eller fengelsstraff.

  Departementet foreslår videre at det skal være straffbart å utføre konverteringsterapi overfor voksne dersom det gjøres uten samtykke.

  Kultur- og likestillingsminister Abid Raja sier
  konverteringsterapi fratar mennesker frihet og håper et forbud kan være på plass i 2022.

  – Det mener vi ikke skal finne sted i Norge, det ønsker vi å forby og sender ut et konkret lovforslag på. Dersom man blir dømt for den type handlinger i fremtiden, så vil man risikere fengsel i opptil ett år, sier Raja til NRK.

  Høringsfristen er 15. oktober 2021.

 • Varsler predikant-demonstrasjoner

  Organisasjonene Rød Tråd og Trønderpride reagerer sterkt på at den mye omtalte predikanten Levi Andre Jensen kommer til Steinkjer mandag, og varsler demonstrasjoner, ifølge Trønder-Avisa. Predikanten mener blant annet homofili kan kureres med bønn.

 • Mexico by forbyr homoterapi

  Mexicos hovedstad forbyr konverteringsterapi, såkalt homoterapi. De folkevalgte vedtok fredag med 51 mot ni stemmer å forby homoterapi. De som praktiserer dette, vil heretter kunne straffes med fengsel eller samfunnstjeneste i opptil fem år.

 • – Jeg er flau over hjemkommunen min

  Karsten Marcussen reagerer på at hjemkommunen Arendal lar predikanter som tillater hometerapi komme til orde. Ordføreren vil nå ta tak i saken. Marcussen er rapper og skeiv sørlending, men bor nå i Oslo.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no