Hopp til innhold

Konverteringsterapi

Oppsummert

Konverteringsterapi er en omstridt behandling med mål om å endre den seksuelle orienteringen eller kjønnsidentiteten til en person. Regjeringen vil fremme et nytt lovforslag om forbud mot konverteringsterapi.

 • Legger frem lovforslag om forbud mot konverteringsterapi

  Nå er lovforslaget mot å utføre og markedsføre konverteringsterapi klart for å sendes ut på høring, opplyser kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen på en pressekonferanse.

  – I dag tar vi et nytt, stort og viktig skritt på veien mot et friere og mer inkluderende Norge.

  Ifølge forslaget vil den den som «anvender metoder med formål om å få en annen til å endre, fornekte eller undertryke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet, som er klart egnet å påføre vedkommende psykisk skade» kunne straffes med bot eller fengsel inntil 3 år.

 • Trettebergstuen om forbud mot konverteringsterapi

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen skal klokken 16 redegjøre for det nye lovforslaget om forbud mot konverteringsterapi.

  Følg pressekonferansen direkte på NRK:

 • New Zealand forbyr konverteringsterapi

  Parlamentet i New Zealand vedtok tysdag ei ny lov som forbyr behandlingar som skal tvinge fram ei endring i ein persons seksuelle orientering eller kjønnsidentitet, også kjent som konverteringsterapi, melder Reuters. Også Canada og fleire amerikanske statar har liknande forbod.

 • Vil ikke vente på kartlegging

  Regjeringen vil ikke vente på at Bufdir skal gjøre ferdig kartleggngen av konverterings-terapi-bruken i Norge, før den forbyr en slik praksis.

  I følge Vårt Land vil Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) bruke minst 19 måneder på kartleggingen.

  Konverteringsterapi også kjent som homoterapi, er en svært omstridt behandling, med mål om å endre den seksuelle orienteringen eller kjønnsidentiteten til en person. (NTB)

 • Ap og SV etterlyser fullt forbud

  Arbeiderpartiet og SV reagerer kraftig på at regjeringen ikke går inn for et fullt forbud mot konverteringsterapi, men foreslår i lovforslaget som er sendt ut på høring i dag, en aldersgrense på 16 år. – Det er ikke et forbud, det er en aldersgrense for psykisk mishandling, sier SVs Freddy André Øvstegård.

  Kultur- og likestillingsminister Abid Raja avviser kritikken. – Vi foreslår et totalforbud for konverteringsterapi for barn. Likevel setter menneskerettighetene grenser for hvor langt staten kan gå inn og regulere voksne, samtykkende menneskers valg, selv om man mener at valget er ugreit og skadelig.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no