Hopp til innhold

Regjeringen vil ha forbud mot homoterapi

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) vil legge frem forslag som forbyr homoterapi og markedsføring av det. Venstre mener det er for dårlig.

– Nå er lovforslaget om forbud mot å utføre og markedsføre konverteringsterapi endelig klart til å sendes på høring, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) på pressekonferanse torsdag.

– En skadelig praksis

– Noen blir altså utsatt for konverteringsterapi. Det er en skadelig praksis der noen metodisk og med hensikt forsøker å endre på andre folk på grunn av hvem de er og hvem de elsker. Nå blir det endelig forbudt, sier Trettebergstuen.

I fjor kom Solberg-regjeringen med et lovforslag om å forby konverteringsterapi, også kalt homoterapi.

NRK forklarer

Hva er homoterapi?

Endre

Konverteringsterapi, eller homoterapi, er en behandling med mål om å endre den seksuelle orienteringen og kjønnsidentiteten til en person.

Behandling

Behandlingen benytter både psykologiske og «åndelige» metoder, som samtaleterapi, praktiske og mentale øvelser, bønn, sjelesorg, håndspåleggelse, og i sjeldne tilfeller djevelutdrivelse.

Dele

Sjelesorg sikter mot å lette følelsesmessig smerte og psykologiske belastninger ved at man lar personen dele sine tanker, lengsler, drømmer, fortvilelse og tvil i samtale.

Kilde: Wikipedia, SNL

Støre-regjeringen vil forby homoterapi: – En enorm seier

Dette skapte reaksjoner, fordi forslaget kun gjaldt barn under enten 16 eller 18 år.

Kritikken kom fra blant annet Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som dagens regjering består av.

Trettebergstuen kaller det nye lovforslaget som «et endelig forbud».

Dette vil si at en ikke kan utføre homoterapi på hvem som helst som «kan ta psykisk skade av det». Og alle som er under 18 år anses alltid å ville ta skade av det, ifølge forslaget.

Demonstrasjon mot konverteringsterapi

DEMONSTRASJON: Sammen med Skeivt kristent nettverk og Salam, arrangerte organisasjonen FRI en demonstrasjon mot konverteringsterapi foran Stortinget i 2019.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lovforslaget gjelder både for seksuell legning og kjønnsidentitet.

Siden regjeringen er en mindretallsregjering, må de få støtte i Stortinget for lovforslaget sitt, for eksempel fra støttepartiet SV.

Hvis regjeringen får vedtatt dette i Stortinget, blir det norsk lov.

Gråter over forslaget

Programleder Morten Hegseth er en av profilene som har vært synlig i debatten om homoterapi.

Etter at lovforslaget ble kjent gråter han av lykke.

– Jeg så rørt fordi jeg tenker på hva dette lovforslaget betyr. Lovforslaget er så jævla viktig, fordi det sier i norsk lov at det ikke er lov til å sykeliggjøre folk som enten er trans, bifil, homo, lesbisk eller ikke-binære. Da vet man at det kan få konsekvenser, sier Hegseth i videoen.

Kan settes i fengsel

I det nye lovforslaget kan en bli kriminell dersom en utfører eller markedsfører homoterapi.

I loven heter det at «den som utfører en handling som har opptrådt uaktsomt med hensyn til at en person påføres betydelig psykisk skade, straffes med fengsel i inntil 6 år».

Dersom en markedsfører konverteringsterapi, kan en bli straffet inntil seks måneder.

Du kan for eksempel heller ikke bedrive homoterapi i Danmark, uten å straffeforfølges i Norge.

Brukt for lang tid

– Det vi ser her er at Støre-regjeringen har brukt 1 år på behandle innspillene fra høringsrunden og presenterer lovforslaget som en helt ny lov, sier Almeland.

Muntlig spørretime i Stortinget

FOR DÅRLIG: Leder av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget Grunde Almeland (V) mener regjeringen har brukt for lang tid.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Det eneste nye er forbud mot markedsføring, noe Venstre støtter, men hvor det fortsatt er mye uavklart. Det kunne blitt tatt i en egen prosess som ikke hadde laget denne utsettelsen, sier Almeland.

Han er forøvrig glad for at lovverket kan bli gjeldende i Norge.

Lagt fram under Pride-uken

Det var under Pride-uken inviterte Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) til å snakke om et nytt lovforslag.

– Denne nyheten er ekstra god å komme med i Pride-uka – hvor vi feirer frihet og mangfold, sier Åslaug Sem-Jacobsen, likestillingspolitisk talsperson for Senterpartiet til NRK.

Intensjonen med homoterapi er å endre en persons legning fra for eksempel homofil til heterofil, og er svært omstridt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger