Hopp til innhold

Bredt flertall for forbud mot konverteringsterapi

Et bredt flertall på Stortinget stiller seg bak regjeringens forslag om forbud mot konverteringsterapi.

Stortinget skal stemme over saken i neste uke, men nå har partiene i familie- og kulturkomiteen kommet med sin innstilling.

Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, SV og Venstre stiller seg alle bak forslaget om et forbud. Frp vil imidlertid legge inn et forbehold om at forbudet ikke skal gjelde folk som er myndige og har gitt samtykke.

Rødt og KrF er ikke del av familie- og kulturkomiteen, så de er ikke med på innstillingen. Rødt varsler at de kommer til å støtte forslaget. KrF opplyser at de er imot konverteringsterapi, men at de likevel kommer til å stemme imot regjeringens forslag.

KrF vil i stedet komme med et eget forslag.

– Vi ber regjeringen komme tilbake med en lov som sikrer at ingen barn under 18 år ved tvang skal oppleve at noen forsøker å endre deres seksuelle orientering, men som ikke kommer i konflikt med foreldreretten, tros- og ytringsfriheten og voksne samtykkendes ønske om veiledning, sier Bollestad.

Senterpartiet har signalisert at de vil fristille sine egne representanter til å stemme etter egen overbevisning i saken.

Konverteringsterapi har som mål å få homofile, transpersoner og andre til å endre sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet. Det blir nå forbudt med en strafferamme på inntil tre år, og seks år hvis overtredelsen er grov.
(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no