Hopp til innhold
Kim Friele.
Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Kim Friele

Oppsummert

Kim Friele, som gjennom store deler av sitt liv kjempet for homofiles rettigheter, er død, 86 år gammel. Hun har skrevet flere fagbøker om de homofiles historie, en selvbiografi, samt en lang rekke avis- og tidsskriftartikler, foredrag og taler.

  • Regjeringa opprettar minnepris til ære for Kim Friele

    Det kjem fram i ei pressemelding frå Kultur- og likestillingsdepartementet. Prisen skal delast ut årleg til ein person, institusjon, gruppe eller organisasjon som har vist stor innsats og engasjement for skeive og for menneskerettar. Den nye kultur- og likestillingsministeren, Lubna Jaffery, fortel at prisen skal heidre og føre vidare Kim Friele sin innsats for skeive og for menneskerettar. Prisen skal delast ut kvart år under Oslo Pride frå og med 2024.

    Kim Friele
    Foto: Therese Pisani / NRK
  • Lyste opp Holmenkollen med regnbuen

    Mandag kveld tente Oslo kommune opp hopptårnet i Holmenkollen i regnbuens farger for å hedre avdøde Kim Friele. Friele, som er kjent for å være den største forkjemperen for homokampen i Norge, ble bisatt i Oslo domkirke i dag.

  • Kim Friele bisettes fra Oslo Domkirke

    Kim Friele, som døde mandag kveld, skal bisettes fra Oslo domkirke mandag 6. desember klokken 12.00. Det vil senere være en minnestund i Operaen. Tirsdag ble det kjent at Friele, som store deler av livet kjempet for homofiles rettigheter, skal begraves på statens regning. Seremonien vil bli direktesendt.

  • Markering ved Kim Frieles benk

    Kim Friele ble i ettermiddag minnet og hedret med en markering ved benken sin i Oslo sentrum.

    I en tid da homoseksualitet var forbudt i Norge, satt Karen-Christine Friele hver lørdag på en benk utenfor Nationaltheatret stasjon og speidet etter likesinnede.

    I 2019 fikk homobevegelsens pioner en benk oppkalt etter seg, og i dag var det en spontan minnemarkering ved benken, som er full av blomster, regnbueflagg og kort.

    Kim Friele døde mandag kveld, 86 år gammel.

    Kim Friele
    Foto: Fredrik Hagen / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no