Hopp til innhold
Kazakhstan Protests
Foto: Vladimir Tretyakov / AP

Kasakhstan

Oppsummert

Republikken Kasakhstan ligger i Sentral-Asia og er en tidligere sovjetstat. President Kassym-Jomart Tokajev oppløste nasjonalforsamlingen i januar og skrev ut nyvalg etter omfattende uro. Valgdagen er 19. mars.

 • Skadd russisk romkapsel er tilbake på jorda

  Den skadde russiske romkapselen Sojuz MS-22 landet på jorda torsdag, tre måneder etter at det ble oppdaget at den lakk kjølevæske mens den var påkoblet ISS.

  Kapselen fullførte den nesten to timer lange returen fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) uten mannskap. Den landet på steppene i Kasakhstan, noen hundre kilometer unna romfartssenteret Bajkonur.

  Landingen ble direktesendt på nett av det russiske romfartsbyrået Roskosmos.

  Kapselen begynte å lekke kjølevæske i desember etter å ha blitt truffet av det amerikanske og russiske tjenestemenn mener var en mikrometeoritt. (NTB)

 • Kasakhstans regjeringsparti ligger an til å vinne valget

  Kasakhstans regjerende parti ligger an til å vinne søndagens valg på ny nasjonalforsamling, viser valgdagsmålinger.

  En valgdagsmåling fra Eurasian Integration Institute gir partiet Amanat 53,46 prosent av stemmene. En annen måling fra meningsmålingsinstituttet Socis-A gir Amanat 54,42 prosent av stemmene.

  Valgfremmøtet var på 54,2 prosent, ifølge valgkommisjonen i landet. Det var søndag kveld ikke klart når valgresultatet vil være klart. Mandag skal Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) legge frem rapport fra sine valgobservatører.

  Det har gått et drøyt år siden myndighetene brutalt slo ned demonstrasjoner mot høye drivstoffpriser i landet. Ifølge offisielle tall ble 238 mennesker drept.

  President Kassym-Jomart Tokajev (bildet) oppløste nasjonalforsamlingen i januar og utlyste nyvalg som del av en innsats for å «modernisere» landet. Han har blant annet lovet reformer av statlige institusjoner.

  Uavhengige kandidater har for første gang på nesten 20 år fått delta i valget, og sperregrensen ble senket til 5 prosent. I tillegg ble det satt av en kvote på 30 prosent for kvinner, unge og mennesker med funksjonsnedsettelser.

  Tokajev fikk støtte av Russland under uroen i fjor, men han har avstått fra å støtte russernes invasjon av Ukraina og annektering av regioner i landet.

  Samtidig prøver landet å opprettholde et godt forhold til Russland, som både er naboland og den viktigste handelspartneren, og Vesten. (NTB-Reuters)

  President i Kasakhstan stemmer, Kassym-Jomart Tokayev, 19. mars 2023
  Foto: AP
 • Parlamentsvalg i Kasakhstan søndag

  I den sentralasiatiske republikken Kasakhstan har valglokalene åpnet søndag for valg på ny nasjonalforsamling, melder nyhetsbyrået AFP. 12 millioner velgere har mulighet til å stemme inn uavhengige kandidater i underhuset som er dominert av representanter som er lojale overfor president Kassym-Jomart Tokajev.

  Presidenten skrev ut nyvalget i januar, to måneder etter at han ble gjenvalgt uten reelle motkandidater.

 • Nyvalg i Kasakhstan

  Presidenten i Kasakhstan, Kassym-Jomart Tokajev, oppløste nasjonalforsamlingen torsdag og skriver ut nytt valg i landet.

  Det er planlagt et nytt valg i Kasakhstan allerede 19. mars – om akkurat to måneder.

  Tokajevs oppløsning av nasjonalforsamlingen torsdag skjer fire måneder etter at han ble gjenvalgt til president.

  Tokajev ble gjenvalgt for andre gang i høst, med et overveldende flertall. Han hadde imidlertid ingen reelle motkandidater. Presidenten har tidligere uttalt et ønske om å oppløse nasjonalforsamlingen etter at han ble valgt til president.

  (NTB)

 • Putin gratulerer Kasakhstans president med valgseier

  Vladimir Putin gratulerer Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokajev med en «overbevisende valgseier» etter at resultatet gir Tokajev 81 prosents oppslutning.

  – Du har fått et overbevisende mandat med medborgernes tillit, noe som gir mulighet for å innføre den planen du fremmer for nasjonal utvikling, skriver den russiske presidenten til sin kollega i nabolandet.

  69 år gamle Tokajev, som kom til makten i 2019, fikk 81,3 prosent av stemmene i helgens valg, viser foreløpige resultater publisert av landets valgkommisjon. Valget ble holdt kort tid etter uroligheter som kostet et par hundre mennesker livet.

  Valgkommisjonen anslår at drøyt 69 prosent av de 12 millioner stemmeberettigede deltok i valget.

  (NTB)

  Kassym-Jomart Tokayev leverer stemmeseddelen sin.
  Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no