Hopp til innhold
Kazakhstan Protests
Foto: Vladimir Tretyakov / AP

Kasakhstan

Oppsummert

Republikken Kasakhstan ligger i Sentral-Asia og er en tidligere sovjetstat. President Kassym-Jomart Tokajev oppløste nasjonalforsamlingen i januar og skrev ut nyvalg etter omfattende uro. Valgdagen er 19. mars.

 • Putin på plass i Kasakhstan – har møtt både Xi og Erdogan

  Russlands president Vladimir Putin deltar på det to dager lange toppmøtet i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) i Kasakhstan.

  I tillegg til det offisielle programmet har Putin møtt både Kinas president Xi Jinping og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Sistnevnte er gjest på det to dager lange toppmøtet, som starter onsdag.

  I etterkant av møtet med Xi skrøt Putin av at de to landene har «historisk tette bånd», skriver NTB.

  – Forholdet mellom Russland og Kina, og vårt samarbeid og partnerskap, opplever nå sin beste periode gjennom historien, sa Putin.

  Russlands president Vladimir Putin ankom Kasakhstan onsdag, hvor han skal delta på toppmøtet i Shanghai Cooperation Organisation (SCO).
  Foto: Gavriil Grigorov / AP
 • Kasakhisk regimekritiker skutt og såret i Kyiv

  En regimekritisk aktivist fra Kasakhstan er skutt og såret i Ukrainas hovedstad Kyiv, sier ukrainske myndigheter.

  Den opposisjonelle bloggeren Ajdos Sadykov, som har over en million abonnenter på YouTube, ble angrepet i nærheten av hjemmet sitt i Kyiv.

  Sadykov har vært etterlyst i hjemlandet det siste året. Han ble innvilget asyl i Ukraina i 2014.

 • Tidligere kasakhstansk minister dømt til 24 år i fengsel

  Tidligere finansminister i Kasakhstan, Kuandyk Bishimbayev, er mandag dømt til 24 år i fengsel for å ha mishandlet kona til hun døde. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Bishimbayev har nektet straffskyld, han hevder at kona døde av selvforskyldte skader. Han var finansminister mellom mai og desember i 2016.

  Kuandyk Bishimbayev
  Foto: AP
 • Flommen i Russland og Kasakhstan: Nesten 200.000 evakuert

  I regionen Kurgan forverrer situasjonen seg. Elva Tobol renner rett forbi byen, som er fylkeshovedstad i den russiske regionen med samme navn. Her har elva steget 123 centimeter i løpet av ett døgn fram til onsdag morgen, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Ria. Innbyggere i byen Kurgan har fått beskjed om å evakuere, og varslingssirener gjaller gjennom byen.

  Tallet på evakuerte i Russland og Kasakhstan nærmer seg 200.000.

 • Mer en 108.000 evakuert etter flom i Kasakhstan

  Myndighetene i Kasakhstan har evakuert mer enn 108.000 mennesker som følge av flommen i Sentral-Asia den siste måneden, skriver Reuters.

  Mer enn 5000 hus står fortsatt under vann. Så langt har 12.000 evakuerte fått flytte hjem igjen, ifølge en oppdatering fra myndighetene mandag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no