Hopp til innhold
Ramzan Kadyrov
Foto: SAID TSARNAYEV / Reuters

Tsjetsjenia

Oppsummert

USA har vedtatt å iverksette sanksjoner mot den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov for brudd på menneskerettighetene. Tsjetsjenia er en russisk delrepublikk, og Kadyrov har støtte fra Russland. Han anklages blant annet for forfølgelse av homofile.

 • Kadyrov: Ny offensiv mot Kyiv snart

  Lederen for den russiske republikken Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov, sier at russiske styrker vil iverksette en ny offensiv mot den ukrainske hovedstaden Kyiv. Han sa dette i en video han postet på Telegram, skriver Reuters. Kadyrov sier at Russland vil «frigjøre Luhansk og Donetsk, og deretter ta Kyiv og alle de andre byene».

  Kadyrov har tildigere sagt at han er i Ukraina og kjemper sammen med de russiske styrkene.

 • Tsjetsjenias leder hevder han er i Ukraina

  Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov retter trusler mot det ukrainske lederskapet og sier at han er i Ukraina.

  – Her om dagen var vi rundt 20 kilometer unna dere, Kyiv-nazister, og nå er vi enda nærmere. Og gjett hvor nærme vi kom, sier Kadyrov i en video på Telegram.

  Videre sier han at de «kanskje allerede er i Kyiv og venter på de nødvendige ordrene».

  Kadyrov, som er lojal til Russlands president Vladimir Putin, leder den russiske republikken Tsjetsjenia, som huser separatistbevegelser.

  (NTB)

 • Hackere rammer tsjetsjensk statlig nettside

  Hackergruppen Anonymous hevder at de har tatt ned nettsiden til den tsjetsjenske regjeringen, 12 timer etter at president Ramzan Kadyrov sa at Tsjetsjenia ville sende soldater til Ukraina for å støtte russerne.

  Hackergruppen erklærte cyberkrig mot Russland fredag og har iverksatt flere angrep på russiske statlige nettsider. Lørdag tok de ned nettsiden til det russiske forsvarsdepartementet i noen timer. Hackerne rammet også nettsiden til det statlige mediet RT.

 • Tre døde etter angrep på politi

  En politimann ble drept i et angrep i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj mandag. De to angriperne ble begge drept av politiet. En annen politimann ble såret i angrepet, opplyser tsjetsjenske myndigheter.

Julie Wilhelmsen, seniorforker ved NUPI, om demonstrasjonene i Tsjetsjenia mot karikaturtegningene av Muhammed.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no