Hopp til innhold
Europarådets parlamentarikerforsamling
Foto: Frederick Florin / AFP

Europarådet

Oppsummert

Europarådet er en traktatfestet, mellomstatlig organisasjon med 47 medlemsstater, hovedsakelig europeiske. Rådets viktigste oppgave er å verne om menneskerettighetene, demokrati og rettsstatsprinsippet. Europarådet ble etablert i Strasbourg i 1949.

  • Strid om EUs fjerde energipakke

    EUs energikommissær Kadri Simson tok opp det norske etterslepet innenfor EØS-avtalen da ho møtte energiminister Terje Aasland denne veka.

    EU vedtok den fjerde energipakken i 2018, men i Noreg har innføringa gått tregt ettersom Acer-motstanden har auka.

    – Vi er avhengige av å ha eit godt samarbeid, og dette er viktig regelverk. Eg har tatt opp kva som er utfordringane på norsk side, og ho har peika på kva som er utfordringar på EUs side. Så må vi jobbe med det, og det gjer vi, seier Aasland til nettstaden Energi og Kima.

  • Osman Kavala får Europarådets menneskerettspris

    Den fengslede tyrkiske aktivisten Osman Kavala er tildelt Vaclav Havels menneskerettighetspris fra Europarådet.

    – Denne prisen gis til framstående mennesker og organisasjoner som er engasjert i forsvaret av menneskerettighetene, sier Tiny Kox, leder for Europarådets parlamentariske forsamling.

    Siden han ikke kunne komme og hente prisen selv, mottok hans kone den på hans vegne.

    66 år gamle Kavala er blitt anklaget for alt fra spionasje og å ha finansiert protestene i 2013 til å ha vært med på kuppforsøket i 2016. Han ble pågrepet i oktober 2017 og dømt til døden i 2022.

    Kavala er blitt et symbol på Tyrkias president Redep Tayyip Erdogans økende intoleranse for kritikk. Internasjonale observatører og menneskerettighetsaktivister har gjentatte ganger bedt om at han blir løslatt.

    Blant annet avgjorde Den europeiske menneskerettsdomstolen i 2022 at han måtte løslates fordi det ikke fantes grunnlag for å holde ham fengslet. Tyrkia har ignorert kjennelsen.

    (NTB)

    Turkey Europe Rights Activist
    Foto: AP
  • Europol: 6500 arrestert etter EncroChat-gjennombrudd

    I 2020 fikk det europeiske politiet Europol tilgang på den krypterte meldingstjenesten EncroChat. En tjeneste som har vært aktivt brukt av organiserte kriminelle.

    Siden 2020 har mer enn 6500 personer blitt arrestert, opplyser Europol i den første detaljerte rapporten publisert etter gjennombruddet.

    Nær 200 av de arresterte skal være sentrale mål, og om lag 900 millioner euro er beslaglagt eller fryst.

  • Lovar internasjonal koalisjon for kampfly til Ukraina

    Regjeringssjefane i dei 43 medlemslanda i Europarådet er samla for toppmøte i Reykjavík på Island.

    Der kjem britiske Rishi Sunak og nederlandske Mark Rutte med lovnad om ein internasjonal koalisjon som skal syte for forsvarsevne i lufta, melder AFP.

    – Statsministrane har blitt einige om å bygge ein internasjonal koalisjon for å støtte Ukraina med kampfly, alt frå trening til anskaffing av F-16-jagarfly, heiter det i ei fråsegn frå det britiske statsministerkontoret.

    Iceland Council of Europe Ukraine
    Foto: Alastair Grant / AP
  • Europarådet advarer Storbritannia mot å vedta ny asyllov

    Forslaget til ny asyl- og innvandringslov i Storbritannia er ikke forenelig med landets internasjonale forpliktelser, advarer Europarådet.

    I et brev sendt til både overhuset og underhuset i det britiske parlamentet, oppfordrer Europarådets medlemmene til å stemme mot forslaget.

    – Det er vesentlig at parlamentsmedlemmene forhindrer at lovgivning som er uforenelig med Storbritannias internasjonale forpliktelser blir vedtatt, skriver Europarådets kommissær for menneskerettigheter, Dunja Mijatovic i brevet.

    Europarådet, som overvåker menneskerettssituasjonen i Europa, mener også at lovforslaget skaper klare og direkte spenninger med veletablerte og grunnleggende menneskerettighetsstandarder.

    Forslaget innebærer at innenriksdepartementet får en «plikt til å avvise» de som ankommer Storbritannia uten lovlig innreise. Dette prinsippet er ment å trumfe retten til å søke asyl.

    Storbritannias konservative høyreregjering hevder at lovforslaget ikke er i strid med folkeretten. Forslaget blir debattert i underhuset mandag og tirsdag. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no