Hopp til innhold

NRK svarer: Spør oss om krigen mellom Russland og Ukraina

Ett år med krig. Hva skjer nå? Spør ekspertene under om det du lurer på.

Ung gutt ser den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj tale.

Glib (13) er ute av foreldrenes hus for første gang siden krigen startet 24. februar 2022. Bildet er tatt i sentrum av Kherson, etter at ukrainske styrker fikk kontroll på byen i november, 2022.

Foto: Andras D. Hajdu

Paul Nilsen:
Hvorfor blir ikke Putin avsatt av de i kretsen rundt ham?

Håvard Bækken, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier:

Hei Paul,

Jeg tror dette handler om både evne og vilje.

For det første, er det særdeles farlig og vanskelig å konspirere mot Putin – som har sikret systemet mot slike tiltak. Politisk var det faktisk langt enklere å kaste lederen i Sovjetunionen enn det er å kaste Putin. Hva angår mer personlige angrep, har Putin et ekstremt sikkerhetsopplegg rundt seg.

For det andre, er det ikke sikkert at så mange på toppen har interesser i dette. De har det til felles at de er i posisjon nettopp fordi Putin har plassert dem der. Deres makt og autoritet hviler derfor i stor grad på denne personlige koblingen, og hvis Putin faller er framtiden usikker for mange av dem – det vil være duket for en brutal maktkamp om en etterfølger.

For det tredje, det politiske systemet aler opp slike folk som Putin. Det er ikke slik at Putin er den eneste som ikke har befolkningens beste i bakhodet. Mange under ham er nok like kyniske og/eller ideologisk motiverte.

SISTE NYTT

Siste nytt