Hopp til innhold

NRK svarer: Spør oss om krigen mellom Russland og Ukraina

Vi har fått inn og svart på flere tusen spørsmål om krigen i Ukraina. Under her finner du sikkert svar på noe av det du lurer på.

Ukrainske spesialstyrker ved en ødelagt bro nær den russiske grensa.

Her står ukrainske spesialstyrker ved en ødelagt bro nær den russiske grensen. Bildet er tatt 18. mai 2022.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

Nå er det ingen eksperter som svarer. Men siden krigen startet i slutten av februar har rundt 50 fageksperter og journalister i NRK svart på rundt 2700 spørsmål.

Her er ett av dem:

Poul Erik Lauritsen:
«
Kan det ikke tænkes, at formålet med invasionen er simpelt tyveri?

Jeg var for nylig til en konference på Christiansborg, hvor også den ukrainske ambassadør til Danmark deltog. En russisk journalist, der tilhørte den russiske "opposition" foretog et længere interessant indlæg. Det fik mig til at skrive følgende opslag på Facebook:

Putin og hans sammensvorne er da flintrendes ligeglade med befolkning, infrastruktur og livet i al almindelighed i Donbass. De vil med djævelens vold og magt komme i besiddelse af de sjældne metaller som lithium og kobolt mv., som der er enorme forekomster af i undergrunden. Akkurat som forekomsterne af olie- og gasforekomsterne i Sortehavet mellem Krim og Odessa.»

Kirsti Stuvøy, førsteamanuensis ved Norges miljø- og biovitenskapelig universitet:
«Hei Poul,

å forklare krig med å trekke fram kun en faktor slik som «tyveri» er gjerne for enkelt. Med det i bakhodet, kan vi allikevel diskutere om økonomiske faktorer kan være viktige for å forstå hvorfor Russland gikk til krig. Dette er en diskusjon som pågår. Et argument er at den russiske politiske eliten kan tjene på krigen. Det skyldes statens sterke rolle i den russiske kapitalismen. I det perspektivet er krigen et mulig middel for å sikre gevinst for (noen) russiske kapitalister/politiske elite. Samtidig framstår krigen som et mulig middel for å sikre regimestabilitet.

Et annet argument er at krigen har ødelagt den russiske økonomiske elitens muligheter til å tjene mye penger siden tilgang til internasjonale markeder er begrenset av krigen. I dette perspektivet er krigen ikke rasjonell i et økonomisk perspektiv, og heller ikke fordelaktig for regimets stabilitet, hvis støtte fra økonomiske eliter reduseres.

Et viktig spørsmål er da krigsøkonomiens effekt på legitimitet.»

SISTE NYTT

Siste nytt