Hopp til innhold

NRK svarer: Spør oss om krigen mellom Russland og Ukraina

Lurer du på noe om krigen mellom Russland og Ukraina? Spør våre eksperter og journalister.

Vladimir Putin

NØDUTGANG? Hva kan man si og gjøre for å gi Putin en utvei fra krigen?

Foto: RIA-NOVOSTI/ POOL / ALEXEI NIKOLSKY

Vi får inn mange spørsmål om krigen i Ukraina. Her er ett av spørsmålene og svaret på det:

Erik Brenna:
«Hva kan man si og gjøre for å gi Putin en utvei fra krigen? Det er vel en grunnregel innen psykologi og diplomati å sørge for at motstanderen faktisk kan få eller se en vei ut av uføret, hvis de har malt seg inn i et hjørne, og desperasjonen, konflikten og voldsbruken gjerne øker i takt. Det handler da om å gi motstanderen en mulighet til å komme ut av konflikten med hodet noenlunde hevet, og ikke som en komplet fiasko og taper. Kan vi hjelpe Ukraina ved å rett og slett gi Putin en nødutgang, uten å gi ham for mye. Hvordan kan den nødutgangen se ut?»


Pål Skedsmo, seniorforsker ved Fridtjof Nansens institutt:
«Hei Erik,
Godt spørsmål, og jo det er nok en vanlig tanke. Men med Putins vekslende begrunnelser, er det vanskelig å se for seg hva som kan være tilstrekkelig for Putin, og som samtidig er noe Ukraina kan tåle. Er det nøytralitet, fullstendig demilitarisering av Ukraina, å avstå hele Donbass, full anerkjennelse av Krim og Sevastopol som russiske føderasjonssubjekter, noe annet eller en kombinasjon av disse?

Alt tyder på at Putin har malt seg inn i et hjørne av villfarelser og løgner om en sivilisatorisk kamp mot nazismen der kun Russland kan stå opp mot resten. I møte med et sånt ideologisk sammensurium, er det vanskelig å se for seg at en manøver med å gi Putin en verdig utgang, skal kunne løse konflikten. Dette er mer eksistensielt enn som så for Putin, og vil mange hevde, også for oss andre.»

NRK Svarer er nå stengt, men ekspertene er tilbake igjen onsdag 18. mai.

Du kan imidlertid alltid stille spørsmål dine her:

SISTE NYTT

Siste nytt