Hopp til innhold
Demonstrasjon mot deportasjon i Texas
Foto: PAUL RATJE / AFP

Innvandring i USA

Oppsummert

President Joe Biden har varslet at han vil legge fram en innvandringsreform som kan føre til at 11 millioner illegale immigranter i USA kan få statsborgerskap.

 • Amerikansk dommer sier nei til oppheving av koronarestriksjon

  I USA har en føderal dommer bestemt at president Joe Biden ikke får oppheve en regel som hindrer immigranter uten visum fra å søke asyl på den meksikanske grensen. Regelen ble innført av tidligere president Donald Trump for over to år siden under koronapandemien.

  Restriksjonen skulle ha utløpt kommende mandag, men guvernørene i 20 republikansk-styrte delstater har motsatt seg at den blir opphevet og fikk medhold i retten. Justisdepartementet har varslet at de vil anke avgjørelsen inn for en høyere domstol.

 • 1000 migrantbarn er skilt fra foreldrene i USA

  Amerikanske myndigheter jobber med å gjenforene rundt 1000 barn som har blitt atskilt fra familiene sine ved grensa mellom USA og Mexico. Trump-regjeringen innførte i 2018 en politikk der barn og foreldre fra migrant-familier som kom til den amerikanske grensa fra Mexico, ble skilt fra hverandre.

  USAs departement for innenriks sikkerhet (DHS) har registrert nesten 4000 barn som ble adskilt fra foreldrene. I rettsdokumenter har tallene vært høyere, rundt 5500.

  Etter at Joe Biden ble president, etablerte han en arbeidsgruppe som jobber med å gjenforene familiene. Ifølge innenriksminister Alejandro Mayorkas har rundt 200 barn blitt gjenforent ned foreldrene.

  For 500 av dem, har foreldrene blitt kontaktet av amerikanske myndigheter, og 400 er i ferd med å bli gjenforent, skriver NTB.

 • Rekordmange migranter til USA

  Det siste året er 1,73 millioner migranter tatt under forsøk på å krysse grensen fra Mexico til USA ulovlig. Det er det høyeste tallet noensinne og mer enn en tredobling fra de 12 foregående månedene. Det viser tall fra amerikanske toll- og grensevaktmyndigheter.

 • Texas-migrantleir tom

  Migrantleiren under broen i Del Rio i Texas er nå tom, ifølge lokale myndigheter. 15.000 mennesker, de fleste fra kriserammede Haiti, hadde samlet seg for å for å komme inn i USA. Noen av migrantene returnerte til Mexico da USA begynte å sende mange tilbake til Haiti med fly, mens rundt 12.000 er sluppet inn i USA midlertidig der de får asylsøknadene behandlet, skriver NTB.

  Denne uken har det kommet sterke reaksjoner på foholdene i leiren og USAs deportering av haitiske migranter, blant annet fra FN.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no