Hopp til innhold
Uno-X
Foto: Anders Fehn / NRK

Hydrogen

Oppsummert

Den norske regjeringen la i 2020 fram en hydrogenstrategi for Norge.

 • Verdens to største hydrogenferjer skal bygges i Norge

  Norske Myklebust Verft har fått oppdraget med å bygge to hydrogenferjer for Torghatten Nord. Ferjene skal gå mellom Bodø og Lofoten.

  Ferjene får en kapasitet på å frakte inntil 120 biler, og blir ifølge Torghatten Nord verdens største hydrogenskip.

  Myklebust Verft holder til i Gursken sør for Ålesund. Hydrogenen til ferjene skal produseres i Bodø.

 • Produksjon av hydrogen på Tau

  Norwegian Hydrogen har planer om å starte produksjon av grønn hydrogen på Tau i Strand kommune. Selskapet er i dialog med Elnett om tilgang på 10 megawatt strøm til første byggetrinn.

  – Det er det kapasitet til i nettet, sier prosjektleder Andreas Wenaas Østigård.

  Til byggetrinn to trenger selskapet mer strøm som igjen betyr at nettet på styrkes med blant annet en ny trafostasjon.

  Går alt etter planen starter produksjonen i slutten av 2025. Kapasiteten vil være fire tonn i døgnet. Kundene er innen industri, tungtransport og maritimt.

  Norwegian Hydrogen bygger for tiden hydrogenfabrikk på Hellesylt på Sunnmøre som stå ferdig i desember i år.

 • Vil bygge eit stort hydrogenanlegg i Ålesund

  Selskapet Norwegian Hydrogen, med hovudkontor i Ålesund, planlegg å bygge eit stort hydrogenanlegg på 270 megawatt i Ørskog i same kommune. Anlegget med rundt 50 arbeidsplassar skal kunne produsere 40.000 tonn grøn hydrogen årleg når det er i full drift, og vil krevje 2,4 terrawattimar straum. Selskapet hevdar at hydrogenet vil redusere CO2-utslepp tilsvarande tjue prosent av utsleppa i Møre og Romsdal. – Hydrogenet kan dekke store delar av nullutsleppsbehovet i regionen, men òg bidra til ganske store volum eksport til kontinentale Europa. Det er det eit veldig stort behov for, seier administrerande direktør Jens Berge.

  Norwegian Hydrogen sitt planlagte anlegg i Ålesund.
  Illustrasjon: Norwegian Hydrogen
 • Vil konvertere vindkraft til hydrogen i Nordsjøen

  Den nederlandske regjeringen har planer om å bygge et stort produksjonsanlegg til å konvertere vindkraft til hydrogen i Nordsjøen. Det ble klart mandag.

  Anlegget vil ha kapasitet til å produsere 500 megawatt grønt hydrogen per år og forventes å komme i drift i 2031, ifølge Reuters.

 • Vil etablere fyllestasjon for hydrogen

  Kristiansund Energihub og Norwegian Hydrogen AS har inngått en samarbeidsavtale med mål om å etablere en fyllestasjon for hydrogen i Kristiansund næringspark. Det skriver selskapene i en pressemelding.

  Som en del av samarbeidet mellom Kristiansund Energihub og Norwegian Hydrogen vil partene også vurdere både lokal produksjon av hydrogen og å vurdere tilsvarende samarbeid knyttet til andre lokasjoner, skriver de.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no