Roman Protasevitsj blir arrestert
Foto: Sergei Grits / AP / NTB

Hviterussland

Oppsummert

EU-lederne fordømmer Hviterussland etter at myndighetene søndag tvang et Ryanair-fly til å lande i Minsk. En hviterussisk regimekritiker som var om bord i flyet, ble arrestert. EU har vedtatt sanksjoner og stenger EUs luftrom for hviterussiske fly.

 • EU utvider og forlenger sanksjoner

  EU har forlenget sanksjonene som ble innført etter Russlands anneksjon av Krim-halvøya. Unionen utvider også sanksjonene mot Hviterussland og Myanmar. USA. Canada, og Storbritannia utvider også sine sanksjoner mot Hviterussland.

  Sanksjonene mot Russland ble forlenget med ett år og løper dermed fram til 23. juni neste år. Tiltakene er blant annet rettet mot import av varer produsert i de annekterte områdene, samt investeringer i infrastruktur, turisme og finans.

 • EU vurderer sanksjoner

  EU vurderer økonomiske sanksjoner mot Hviterussland. De eventuelle sanksjonene blir i tillegg til de som allerede eksisterer mot bedrifter og personer knyttet til regimet i landet, skriver NTB.

  Opptrapping av sanksjonene skal være et tema når utenriksministrene møtes i Luxembourg kommende mandag.

  Sanksjonene mot Hviterussland kommer som følger av president Aleksandr Lukasjenkos regime i landet.

  Aleksandr Lukasjenko
  Foto: Dmitri Lovetsky
 • Ryanair: – Minsk løy til piloten

  Ryanair-sjefen mener hviterussiske luftfartsmyndigheter løy til piloten da et Ryanair-fly landet i Minsk med en regimekritisk journalist om bord. Da piloten fikk vite om en påstått bombetrussel mot flyet, ville han snakke med Ryanair. Da fikk han beskjed om at flyselskapet ikke tok telefonen. Det er ikke sant, sier Michael O'Leary, sjefen for Ryanair. Han vitnet i dag for en komite i det britiske parlamentet om hendelsen 23. mai som resulterte i at regimekritikeren Roman Protasevitsj ble arrestert.

 • Flykter etter å ha blitt nevnt

  En hviterussisk statsviter har flyktet fra landet etter å ha blitt nevnt av den arresterte opposisjonslederen Roman Protasevitsj.

  Artyom Sjraibman opplyste lørdag at han har flyktet fra Hviterussland av frykt for å bli arrestert.

  I et intervju på statlig TV torsdag sa Protasevitsj, som mange mener var under sterkt press, at Sjraibman og flere andre hadde arbeidet for opposisjonen i utlandet.

  Sjraibman selv sier imidlertid at han ikke har arbeidet for opposisjonen, og bare er en analytiker som følger med.

  Han ville ikke fordømme Protasevitsj for å ha trukket ham fram og sa han betrakter ham som et gissel for president Aleksandr Lukasjenko. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no