Hopp til innhold
Flyktninger fra Midtøsten på grensen mellom Polen og Hviterussland 8. nov. 2021
Foto: Leonid Shcheglov / AP

Hviterussland

Oppsummert

EU truer med utvidede sanksjoner mot Hviterussland på grunn av flyktningkrisa på grensa mot Polen og landets behandling av opposisjonen. EU mener at Hviterussland sender tusenvis av migranter mot EUs yttergrense for å skape problemer.

 • Ikea selger fabrikker i Russland

  Ikea stengte varehusene i Russland 3. mars, da Russland gikk inn i Ukraina. Nå Reduserer de antall ansatte i landet, og selger flere fabrikker. Varehusene forblir stengt. Møbelkjeden kommer til å gjøre det samme i Belarus. Dette skriver Ikea i en pressemelding.

  Fram til nå har Ikea hatt rundt 15.000 ansatte i Russland.

   Ikea
  Foto: ERIC GAILLARD / Reuters
 • Polen fjerner sperrer ved grensen til Belarus

  Polen skal fjerne begrensningene på adgang til området ved grensen med Belarus, men skal fortsette å bygge et grensegjerde for å stanse migranter.

  Siden september i fjor har det vært forbudt for folk som ikke bor i Polen å bevege seg innenfor tre kilometer av grensen. Dermed har det vært umulig for blant annet internasjonale hjelpearbeidere og medier å få tilgang til området.

  Fra og med 1. juli blir denne sonen avskaffet, selv om det fortsatt er forbudt for allmennheten å gå nærmere grensen enn 200 meter. Samtidig fortsetter Polen å bygge et omstridt grensegjerde som skal strekke seg over nesten halvparten av den 420 kilometer lange grensen. Gjerdet er fem meter høyt og utstyrt med kameraer og bevegelsessensorer. (NTB)

 • Norge endrer navnet på Hviterussland til Belarus

  Utenriksdepartementet har besluttet at de fra nå av vil benytte navnet Belarus, istedet for Hviterussland i omtale av landet. Det skriver UD i en pressemelding.

  VG omtalte saken først.

  Navneendringen skjer på den internasjonale dagen for solidaritet med Belarus.

  – Jeg er glad for at vi kan kunngjøre navneendringen på denne dagen og vise vår solidaritet med de demokratiske kreftene i Belarus, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

  Framhevingen av Belarus og belarusisk som noe distinkt forskjellig fra Russland og russisk er en viktig symbolsak for den belarusiske demokratibevegelsen, som stadig får vanskeligere kår, heter det i pressemeldingen.

  – Nærhet til originalspråket er et gjennomgående trekk ved fastsetting av utenlandske stedsnavn på norsk. Selv om det finnes historiske og språklige argumenter for å skrive Hviterussland eller Kviterussland, er dette til sjuende og sist et politisk spørsmål, sier utenriksminister Huitfeldt.

  Med navneendringen er Norge på linje med Sverige og Danmark, som endret betegnelse i henholdsvis 2019 og 2021.

  Utenriksminister Huitfeldt møtte selv lederen for demokratibevegelsen i Belarus, Svjatlana Tsikhanowskaja, da sistnevnte nylig besøkte Norge.

  Anniken Huitfeldt og Svjatlana Tsikhanowskaja
  Foto: Skjermdump / Twitter
 • Hviterussland sier de sjekker stridsberedskapen

  Hviterusslands hær har startet med å sjekke våpen og logistisk utstyr for å sikre at de kampklare, sier forsvarsdepartementet i Hviterussland, ifølge Reuters.

  Tidligere i dag kom det rapport om at Hviterussland samler styrker langs Ukrainas grense, ifølge myndighetene i Kyiv.

  Landet er Russlands nære allierte, men har ennå ikke aktivt deltatt i krigen.

 • Hviterussland innfører dødsstraff for forsøk på terrorhandlinger

  Flere opposisjonelle risikerer dødsstraff i Hviterussland etter at landet utvidet lista over forbrytelser som kan straffes med døden.

  Russiske nyhetsbyråer skriver onsdag at Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har godkjent en lov som åpner for dødsstraff for forsøk på terrorhandlinger. Det er en forbrytelse flere opposisjonelle i landet er siktet for.

  Hviterussland er det eneste landet i Europa som fortsatt bruker dødsstraff i sivil sammenheng. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no