Hopp til innhold
Lukasjenko og Putin
Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Belarus

  • Valg i Belarus: Opposisjonsleder oppfordrer til boikott

    I dag avholdes det nasjonalvalg i Belarus. Velgerne har bare mulighet til å stemme på partier som støttes av den sittende presidenten Aleksandr Lukasjenko.

    Han har styrt Belarus siden 1994 og er en av Russlands president Vladimir Putins nærmeste allierte. Ved forrige valg i 2020 fikk han over 80 prosent av stemmene, men resultatet ble verken anerkjent av opposisjonen eller vestlige land.

    Den belarusiske opposisjonslederen Svetlana Tsikhanovskaja oppfordrer til boikott av søndagens parlamentsvalg.

    – Det såkalte valget til Belarus-regimet oppfyller ikke noen demokratiske standarder og ligner mer en militæroperasjon mot landets egne borgere, grunnloven og vanlig fornuft, sier Tsikhanovskaja, som lever i eksil, på X/Twitter.

    Selv om Belarus er medlem av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeide i Europa (OSSE) er ingen valgobservatører invitert, påpeker hun.

    – Retten til hemmelig valg er undergravd.

    Svetlana Tsikhanovskaja
    Foto: AP
  • Politisk aktivist død i fengsel i Belarus

    Den politiske aktivisten Igor Lednik er død i fengsel i Belarus der han sonet en dom for å ha ærekrenket president Aleksandr Lukasjenko, ifølge Ledniks parti.

    – Igor Lednik, et tidligere medlem av det belarusiske sosialdemokratiske partiet, en aktivist og journalist, er død i fengsel, 64 år gammel, står det i en uttalelse fra partiet på meldingstjenesten Telegram.

    Opplysningene bekreftes av menneskerettighetsorganisasjonen Viasna.

    Lednik ble pågrepet i 2022 og dømt til tre års fengsel for å ha ærekrenket presidenten i en artikkel i sosialdemokratenes avis.

    (NTB)

  • Russland og Belarus fortsatt utestengt fra internasjonal ishockey

    Ishockeylag fra Russland og Belarus får ikke delta i internasjonale konkurranser i sesongen 24/25. Begrunnelsen er at det ennå ikke er trygt å returnere dem, melder Reuters.

    Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) suspenderte alle russiske og belarusiske landslag og klubblag fra å delta i sine arrangementer etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Det flyttet også verdensmesterskapet i 2023 bort fra St. Petersburg.

  • Lukasjenko: Atomvåpenforsendelser fra Russland er fullført

    Belarus' president Aleksandr Lukasjenko sier at Russland har fullført forsendelsene av taktiske kortdistanse-atomvåpen til landet hans.

    Atomvåpnene var på plass i Belarus i oktober, uttalte Lukasjenko på et møte i St. Petersburg i Russland mandag.

    Han oppga ingen detaljer om hvor mange våpen det er snakk om eller hvor i Belarus de er utplassert.

    Russiske myndigheter har tidligere uttalt at Moskva skal ha kontroll over atomvåpnene som sendes til Belarus.

    (NTB/NRK)

  • Lukasjenko møtte Xi i Beijing

    Lukasjenko, som er en nær og standhaftig alliert av Russland og Vladimir Putin kom til Beijing søndag og skal være der i minst to dager.

    – Belarus er, har vært og vil alltid være en pålitelig partner for Kina. Vi bestemte oss for lenge siden for å samarbeide og være venner med Kina, sa Lukasjenko, ifølge utdrag som er frigitt av staben hans.

    Gjesten fra Belarus og vert Xi Jinping skal blant annet diskutere handel, økonomien, investeringer og internasjonalt samarbeid, kunngjorde Lukasjenkos kontor søndag.

    De to lederne møttes også i mars. Da oppfordret de Russland og Ukraina til å inngå våpenhvile, og Lukasjenko uttrykte støtte til en kinesisk plan om å få slutt på krigføringen. Planen ble møtt med internasjonal skepsis og kritikk.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no