Hopp til innhold

Hellas og Tyrkia

  • Tyrkias president på besøk i Hellas

    Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan varslet «en ny æra» i relasjonen med Hellas da han torsdag besøkte landet for første gang på seks år.

    – Vi må være optimistiske, og denne optimismen kommer til å være fruktbar i framtiden, sa Erdogan da han møtte Hellas' president Katerina Sakellaropoulou i Aten.

    Sist gang Erdogan besøkte Hellas, var i 2017, (NTB)

  • Blinken ber Hellas og Tyrkia komme overens

    USAs utenriksminister Antony Blinken sier at Hellas og Tyrkia bør løse sine uoverensstemmelser med dialog og ikke foreta seg noe på tvers av hva de er enige om.

    Under et besøk i Aten tirsdag oppfordret den amerikanske utenriksministeren til konfliktløsning med fredelige midler.

    – Som en nær venn, partner og alliert med begge land har vi en sterk interesse i – og jeg mener det også er i både Hellas' og Tyrkias interesse – å finne måter å løse de langvarige uoverensstemmelsene på, og å gjøre det ved hjelp av dialog, med diplomati, sa Blinken da han holdt pressekonferanse i den greske hovedstaden.

    Blinken ankom Hellas etter to dager i Tyrkia, der han blant annet diskuterte Nato-søknadene til Sverige og Finland og besøkte de jordskjelvrammede områdene.

    Tyrkia og Hellas har ligget i konflikt med hverandre i lang tid, ikke minst når det gjelder tilgangen til ressursrike områder i Egeerhavet. Begge land er samtidig medlemmer av Nato.

    (NTB)

  • Gresk minister besøker jordskjelvrammede Tyrkia

    Hellas' utenriksminister Nikos Dendias er den første europeiske ministeren som besøker Tyrkia etter jordskjelvene. Hellas var blant de første landene som sendte redningsmannskap og nødhjelp til Tyrkia. Men forholdet mellom de to landene er konfliktfylt, ikke minst når det gjelder tilgang til gassforekomster i Egeerhavet. Nylig kom Tyrkias president med uttalelser der han nærmest truet Hellas med en invasjon.

  • Hellas forlenger grensegjerde mot Tyrkia

    Greske myndigheter vil forlenge grensegjerdet mot Tyrkia med nesten det dobbelte, opplyser landets minister for sivil beskyttelse.

    Det eksisterende gjerdet langs elven, som på gresk heter Evros og som tyrkerne kaller Meric, er 37,5 kilometer langt.

    Nå skal gjerdet forlenges med ytterligere 35 kilometer, opplyste Takis Theodorikakos, minister for sivil beskyttelse, da han besøkte grenseområdet lørdag.

    Hensikten er å stanse ulovlig innvandring. Ifølge Theodorikakos forsøker hver dag om lag 400 mennesker å ta seg ulovlig inn i Hellas fra tyrkisk side av grenseelven.

    I fjor stanset greske grensevakter over 260.000 mennesker fra å krysse grensen. Samtidig ble om lag 1.500 pågrepet og siktet for menneskesmugling, ifølge greske myndigheter.

    Det nye gjerdeprosjektet ventes å koste om lag 100 millioner euro, om lag 1 milliard kroner etter dagens kurs.

    (©NTB)

    Et flere meter høyt gjerde dekket med piggtråd skiller Hellas fra Tyrkia
    Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / Reuters
  • Tyrkiske kampfly avskåret av Hellas

    Det greske forsvaret sier de onsdag sendte opp kampfly for å avskjære tyrkiske kampfly som befant seg over greske øyer.

    De tyrkiske flyene fløy blant annet over øyene Agathonisi, Arki og Lipsi, hvor det bor rundt tusen mennesker.

    Mellom januar og slutten av november har tyrkiske kampfly fløyet over gresk territorium 216 ganger, ifølge den greske generalstaben.

    Forholdet mellom Nato-landene Hellas og Tyrkia har vært konfliktfylt i mange år. Ladene er blant annet uenige om rettigheter til områder i Egeerhavet og utnyttelse av mulige gassforekomster. (NTB/DPA)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no