Hopp til innhold
Skader etter jordskjelvet i Kahramanmaras i Tyrkia 13. februar 2023
Foto: OZAN KOSE / AFP

Jordskjelv i Tyrkia og Syria

Oppsummert

Tyrkia og Syria ble rammet av et kraftig jordskjelv med styrke 7,8 natt til 6. februar. Over 50.000 mennesker er bekreftet døde, de fleste i Tyrkia. WHO sier dette den verste naturkatastrofen i den europeiske regionen på 100 år.

  • Erdogan anslår jordskjelvskadene til over 100 milliarder dollar

    EU lover 1,1 milliarder euro til jordskjelvofrene i Tyrkia og Syria, mens Tyrkia sier skadene koster nær 100 ganger mer. Norge gir 100 millioner kroner ekstra.

    – Uansett økonomisk styrke er det umulig for noe land å håndtere en så stor katastrofe alene, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til en giverkonferanse i Brussel mandag.

    Han sier skadene etter jordskjelvkatastrofen tidligere i år anslås til 104 milliarder dollar – over 1.100 milliarder kroner med dagens kurs.

    Med det nye bidraget utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kunngjorde da hun deltok på giverkonferansen, er hjelpen fra Norge oppe i 350 millioner kroner.

    Over 56.000 mennesker er bekreftet døde etter jordskjelvkatastrofen som rammet Tyrkia og Syria i begynnelsen av februar.

    (NTB)

    jordskjelv tyrkia
    Foto: Hussein Malla / AP
  • Norge gir 100 millioner til jordskjelvofre i Tyrkia og Syria

    Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier at Norge øker støtten til jordskjelvofrene i Tyrkia og Syria med 100 millioner kroner.

    Pengene skal gå til medisiner, mat og husly, sier Huitfeldt.

    Det norske bidraget er dermed på til sammen 350 millioner kroner.

    Utenriksminister Anniken Huitfeldt
    Foto: Anders Tvegård / NRK
  • Kraftig regn oversvømmer teltene til jordskjelvofre i Tyrkia

    Kraftig regn sørøst i Tyrkia skaper problemer for de mange som er husløse etter jordskjelvkatastrofen for en drøy måned siden.

    I byen Iskenderun trenger regnvannet inn i teltene til flere av dem som er uten fast tak over hodet etter de kraftige jordskjelvene. Bilder viser vannputter og gjørme rundt teltene i provinsen Hatay.

    Opposisjonspolitiker Canan Kaftancioglu har delt en video av en gråtende kvinne som bruker en mopp for å prøve å få vannet ut av teltet sitt. Kaftancioglu sier mange ikke har fått konteinerne de ble lovet som husly, og at det fortsatt er noen som ikke engang har fått telt.

    – Etter katastrofen, pågår katastrofen fortsatt, sier hun.

    Bare i Tyrkia mistet over 48.000 mennesker livet da kraftige jordskjelv rammet grenseregionen mot Syria i begynnelsen av februar. Også på syrisk side døde flere tusen. Hundretusener mistet hus og hjem.

    (©NTB)

    Teltleir i Tyrkia etter jordskjelv
    Foto: Hussein Malla / AP
  • FN gir seg selv deler av skylden for treig jordskjelvhjelp

    FN, Syrias regjering og andre aktører er ansvarlige for forsinkelser i leveransen av nødhjelp til de jordskjelvrammede områdene i Syria, ifølge en FN-gransking.

    – Selv om det var mange heltegjerninger blant all lidelsen, var også vitne til at regjeringen og verdenssamfunnet – inkludert FN – sviktet i å få livreddende hjelp ut til dem som trengte det mest i Syria, sier Paulo Pinheiro, som har ledet granskingen.

    Uttalelsen føyer seg til kritikken som har kommet fra en rekke hold mot FN i kjølvannet av jordskjelvet. Naturkatastrofen i februar kostet over 6.000 mennesker livet i Syria, i hovedsak i opprørskontrollerte deler nordvest i landet, nær grensen mot Tyrkia.

    Pinheiro påpeker at de omtalte aktørene ikke klarte å bli enige om en pause i kamphandlingene og tillate nødhjelpen å slippe gjennom langs alle mulige ruter. Syrerne ble sittende med en følelse av at «de som skulle beskytte dem, lot dem i stikken og ignorerte dem i deres mest desperate øyeblikk», heter det videre i uttalelsen.

    Syrias informasjonsdepartement har foreløpig ikke svart på nyhetsbyrået AFPs forespørsel om en kommentar. En talsperson for FNs nødhjelpskontor (OCHA) ønsket ikke å besvare en henvendelse som kom før rapporten var offentliggjort.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no