Hopp til innhold
Mineralsøket
Foto: K. G. Jebsen-senter for dyphavsforskning / UiB

Gruvedrift på havbunnen

Oppsummert

Regjeringen mener det finnes verdifulle mineraler på norsk sokkel og vil åpne for undersjøisk gruvedrift. Slik gruvedrift vil bidra til den grønne omstillingen der mineraler trengs til blant annet elbilbatterier og solcellepaneler.

 • EU og Norge inngår partnerskap om mineraler – men ikke fra havbunnen

  Norge er i ferd med å inngå et partnerskap med EU om kritiske råvarer og mineraler, skriver NTB. Men avtalen gjelder kun mineraler fra land.

  Havbunnsmineraler er dermed ikke omfattet av det nye partnerskapet. I forrige uke ble en foreløpig avtale undertegnet. Avtalen er en del av Norges grønne allianse med EU.

 • Miljøbevegelsen om EU-resolusjon: – Flaut for Norge!

  EU-parlamentet vedtok onsdag en resolusjon som går mot Norges planer om utvinning av havbunnsmineraler.

  Norsk miljøbevegelse mener EU sender et tydelig signal.

  – Dette er flaut for Norge! skriver Martin Melvær i Bellona i en e-post.

  – Dagens kritikk fra EU viser at de slett ikke ønsker seg havbunnsmineraler – fordi de har forstått noe som den norske regjeringen fremdeles overser: Gruvedrift på havbunnen er risikosport med sårbar natur, og det fins langt bedre muligheter til å skaffe mineralene til grønn omstilling andre steder – på land, fortsetter Melvær.

  Greenpeace kaller resolusjonen sterk kritikk av Norges planer.

  – Resolusjonen er en knusende kritikk av de norske planene for gruvedrift på havbunnen. Dette er et hardt slag mot Norges internasjonale omdømme, sier fagrådgiver Haldis Tjeldflaat Helle i Greenpeace Norge til NTB.

  Også SVs Lars Haltbrekken mener regjeringen er på dypt vann.

  – Meldingen fra EU er tydelig og viser at kampen mot miljøødeleggende gruvedrift på havbunnen ikke er over. Vi kan ikke risikere å starte store miljøødeleggelser på havbunnen til ingen nytte, sier han til NTB.

  Venstres Ola Elvestuen sier til NTB at saken undergraver Norges posisjon som havnasjon. Samme budskap kommer fra MDGs Une Bastholm.

  – Det er ikke ofte vi ser EU-parlamentet så samlet som i denne saken. Både konservative, sosialdemokrater og grønne er enige om at norsk politikk er uansvarlig gambling med økosystemer og fiskerier Norge deler med EU.

  Bastholm mener resolusjonen setter Jonas Gahr Støre og resten av den norske regjeringen i den «miljøpolitiske skammekroken».

  WWF Verdens naturfond mener meldingen fra EU ikke kan misforstås.

  – Regjeringens beslutning om å åpne enorme havområder i sårbare Arktis for ødeleggende gruvedrift har rystet verdenssamfunnet. Det er ikke hver dag EU diskuterer og stemmer over hva et suverent land gjør i egne farvann, sier generalsekretær Karoline Andaur til NTB.

  Mens det tidligere ble meldt om at parlamentet var splittet i synet på resolusjonen, ble den onsdag vedtatt med stort flertall: 523 av parlamentets 705 representanter stemte for, mens 34 stemte imot.

  Regjeringen har den siste tiden drevet lobbyvirksomhet i Brussel for å snu motstanden mot havbunnsmineraler.

  Blant annet sendte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) et brev til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen 26. januar.

  Der skrev Støre at «det er viktig å informere deg om bakgrunnen for og innholdet i Norges tilnærming til havbunnsmineraler for å unngå misforståelser».

  Stortinget har nå sagt at selskaper kan lete etter mineraler på havbunnen utenfor Norge, og mener mineralene kan være viktige for selvforsyningen og for det grønne skiftet. Motstandere mener dette åpner for gruvedrift på havbunnen, og at det kan få katastrofale konsekvenser for dyreliv og natur i havet.
 • EU-parlamentet vedtok resolusjon mot Norges åpning av gruvedrift på havbunnen

  EU-parlamentet har med stort flertall vedtatt resolusjonen som uttrykker sterk bekymring for at Norge har vedtatt å åpne for utvinning av havbunnsmineraler.

  523 av parlamentets 751 representanter stemte for resolusjonen, mens 34 stemte imot.

  I resolusjonen går EU-parlamentet også inn for et internasjonalt moratorium, det vil si en midlertidig utsettelse, på all gruvedrift på havbunnen.

  (NTB)

  Stortinget har nå sagt at selskaper kan lete etter mineraler på havbunnen utenfor Norge, og mener mineralene kan være viktige for selvforsyningen og for det grønne skiftet. Motstandere mener dette åpner for gruvedrift på havbunnen, og at det kan få katastrofale konsekvenser for dyreliv og natur i havet.
 • Energiministeren om havbunnsmineraler: – Mener det er forsvarlig

  Regjeringa, sammen med Høyre og Frp, har blitt enige om å lete etter havbunnsmineraler på deler av norsk sokkel.

  Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier han er glad for at de nå har kommet til enighet.

  – Vi skal gjøre dette forsiktig, vi skal gjøre det steg for steg. Vi skal hente inn kunnskap, så skal vi vurdere om det går an å sette i gang med denne utvinningen, sier han til NRK.

  Flere miljøorganisasjoner har kommet med svært krass kritikk av avtalen, og mener det er dårlig nytt for havet og miljø.

  – Jeg mener det er forsvarlig, sier Aasland, og viser til at de som eventuelt finner havbunnsmineraler må vise at de kan hente dem ut på en bærekraftig måte.

  Terje Aasland under COP28 i Dubai
  Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK
 • Miljøstiftelsen Bellona varsler kamp om gruvedrift på havbunnen

  Etter flere uker med forhandlinger er regjeringspartiene Ap og Sp nå enige med Frp og Høyre om å åpne deler av norsk sokkel for kommersiell havbunnsmineralvirksomhet.

  – Dette er i total strid med vitenskapelige anbefalinger og vil gjøre Norge til en internasjonal miljøversting, sier Martin Sveinssønn Melvær i Bellona.

  – Bellona vil jobbe med EU for å få stoppet dette, sier han

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no