Hopp til innhold
Google logo og EU-mynt
Foto: Dado Ruvic / Reuters

Google

Oppsummert

Google har anket boten på 2,42 milliarder euro fra EU-kommisjonen for misbruk av markedsdominans. Boten er EU-kommisjonens største noensinne i en konkurransesak. Google er anslått å ha en børsverdi på rundt tusen milliarder norske kroner.

 • Google går med på å slette søkerdata

  Google går med på å slette store mengder søkerdata for å unngå en rettssak der de anklages for å spore millioner av brukere som trodde de surfet privat på internett.

  Dersom det foreslåtte forliket blir godkjent i retten i San Francisco til sommeren, må Google slette milliarder av dataposter til folk som søkte anonymt på Chromes nettleser.

  Bakgrunnen for saken var Chromes inkognito-innstilling som ga brukerne inntrykk av at deres surfing på nettet ikke ble sporet av Google. Men interne eposter i Google viser at brukerne ble sporet av Google, blant annet for å selge reklame.

 • Google må betale milliardbeløp etter monopolforlik

  Google har gått med på å betale 700 millioner dollar og åpne opp for styrket konkurranse i selskapets app-butikk Google Play, går det fram i rettsdokumenter.

  Selskapet har vært anklaget for monopolvirksomhet, og en føderal jury slo i forrige uke fast at konkurransehindringer i Googles Android-appbutikk har rammet brukere av smarttelefoner og utviklere.

  Google må betale 630 millioner dollar til et forliksfond for kunder og 70 millioner dollar til et fond som amerikanske delstater skal ta i bruk, går det fram av forliket. Summene tilsvarer til sammen knappe 7,3 milliarder norske kroner. Forliket må godkjennes av en dommer.

  I forliket heter det at kunder vil få utbetalt minst 2 dollar hver, og at summene kan øke basert på hvor mye de har brukt i Play-butikken mellom august 2016 og slutten av september i år.

  Det er Epic Games, som står bak spillet Fortnite, som står bak søksmålet. Saken dreier seg om betalingssystemet innen Google Play.

  Google-logo
  Foto: AP
 • Google sletter inaktive kontoer

  Google begynner om få dager å slette brukerkontoer som har vært inaktive de siste to årene.

  Har du en Google-konto som du ikke har brukt på lenge? Hvis du ønsker å beholde den, bør du i så fall logge deg inn før fredag. Da begynner Google å slette kontoer som har vært inaktive i to år.

  Brukere som risikerer å få sine kontoer slettet, skal ha mottatt flere eposter fra Google etter at selskapet i mai i år kunngjorde at inaktive brukerkontoer kommer til å bli slettet. Slettingen berører ikke bare Gmail, men også innhold som man måtte ha på Google Drive, Docs og øvrige Google-tjenester. (NTB)

 • Google søker om 860 megawatt til datasenter i Noreg

  Google har søkt om eit effektuttak på 860 megawatt til det planlagde datasenteranlegget på Gromstul i Skien kommune, melder Digi.

  Det er det same som 5 prosent av Noregs samla straumforbruk, eller forbruket til ein halv million hushaldningar.

  Google har enno ikkje stadfesta at dei vil bygge på tomta som dei kjøpe i 2019.

  – Vi er i forprosjektet. Det har gått bra så langt, men vi ventar framleis på ei endeleg avgjerd. Ho vil kome snart, seier kommunikasjonssjef Sondre Ronander i Google Norge til nettavisa.

 • Nettselskaper melder om stort dataangrep

  Google, Amazon og Cloudfare slår alarm om et ddos-angrepet som skal være det største noensinne.

  Ddos-angrep er regnet som et av de mest grunnleggende nettangrepene. Det sendes da store mengder informasjon i håp om å sette tjenester ut av spill. Google sier at bare to minutter av dette angrepet genererer flere henvendelser til deres sider enn det totale antallet Wikipedia-artikler som ble lest i hele september.

  Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet. Det har historisk vært vanskelig å finne ut hvem som står bak slike angrep.

  Selskapene ber andre selskaper oppdatere sine servere for å sikre at de ikke er sårbare.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no