Hopp til innhold
Fugleinfluensa i Vadsø
Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Fugleinfluensa

Oppsummert

Fugleinfluensa er en smittsom virussykdom hos fugl, særlig andefugler, som forårsakes av flere forskjellige undergrupper av influensavirus A. Sykdommen kan gi svært høy dødelighet i fuglebestander. Det er svært uvanlig at mennesker smittes. (SNL)

  • Færre tilfeller av fugleinfluensa registrert i Europa enn på flere år

    Mens både kuer og katter i USA har blitt smittet av fugleinfluensa, er forekomsten mindre i Europa enn på flere år.

    – Forbedringen av situasjonen i Europa kan være knyttet til flere faktorer og må undersøkes nærmere, opplyser Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) i rapporten, skriver avisen Nationen.

  • USA: Tre personer trolig smittet med fugleinfluensa

    Tre personer er trolig smittet med fugleinfluensa i Colorado. De tre jobbet alle med fjørfe, melder Reuters.

    Så langt har ikke forskere i verden avdekka at sykdommen smitter mellom mennesker. Det har vært enkelttilfeller i Asia hvor mennesker har blitt smittet av dyr.

    Ifølge helsemyndighetene i den amerikanske delstaten er det ikke noen tegn til økning av smitte der eller i andre stater som har hatt utbrudd av viruset hos kyr og fjørfe.

  • Tyskland: Utbrudd av fugleinfluensa nær den nederlandske grensen

    Tyskland rapporterer om et utbrudd av fugleinfluensa på en gård i den vestlige delen av landet, nær grensen til Nederland. Det melder Reuters torsdag.

    Utbruddet drepte 6.000 fugler av en flokk på totalt 90.879 individer i byen Bad Bentheim i Niedersachsen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

  • Sverige: Økt overvåkning av fugleinfluensa

    Den europeiske smittevernmyndigheten (ECDC) oppfordrer alle medlemsland til å øke overvåkningen av fugleinfluensa. I løpet av sommeren ønsker de at alle med influensasymptomer skal testes, melder Aftonbladet.

    Viruset har spredd seg til flere dyrearter, inkludert kyr, katter og rev.

    ECDC har oppfordret nasjonale folkehelsemyndigheter til å be publikum til å unngå nærkontakt med syke eller døde fugler, spesielt sjøfugler og ville fugler og pattedyr.

  • Menneskelig tilfelle av fugleinfluensa oppdaget i India

    Et barn har fått påvist fugleinfluensa i Vest Bengal i India, melder Reuters.

    Siden 2015 har i underkant av 100 personer globalt fått påvist typen fugleinfluensa som barnet har fått påvist, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no