Hopp til innhold
Høns i bur
Foto: Marit Hommedal / NTB

Fugleinfluensa

Oppsummert

Fugleinfluensa er en smittsom virussykdom hos fugl, særlig andefugler, som forårsakes av flere forskjellige undergrupper av influensavirus A. Sykdommen kan gi svært høy dødelighet i fuglebestander. Det er svært uvanlig at mennesker smittes. (SNL)

 • Hønene slippes ut igjen

  Høner og andre tamme fugler har hatt portforbud i åtte kommuner Rogaland siden høsten 2022 da det ble oppdaget fugleinfluensa. Nå kan de endelig slippes ut igjen. Fra i dag oppheves forbudet. Det betyr også at det ikke lenger er forbud mot jakt og fangst av fugl, melder Mattilsynet. Tamme fugler kan nå også være samlet sammen med tamme ender og gjess.

 • Brasil erklærer dyrehelsekrise

  Verdens største kyllingeksportør Brasil har erklært en landsomfattende dyrehelsekrise etter åtte bekreftede tilfeller av fugleinfluensa hos ville fugler.

  Tiltaket gjelder i 180 dager, og ble kunngjort mandag kveld av landets landbruksdepartement. De sa i en uttalelse at tiltaket har som mål å hindre viruset fra å spre seg til tamme fugler og kommersiell fjærfedrift, samt beskytte dyr og menneskers helse. (NTB)

 • Fugleinfluensa-mistanke i Brasil

  Brasil undersøker et mistenkt tilfelle av fugleinfluensa hos en person som bor i et område der landets første smittetilfelle blant ville fugler er påvist.

  En 61 år gammel mann som er ansatt i parken der tre ville fugler testet positivt for fugleinfluensa tidligere denne uken, er plassert på isolat og overvåkes etter å ha vist milde tegn på influensa. Det opplyser helsedepartementet i Brasilia.

  Et laboratorium i Espírito Santo analyserer prøver fra mannen og 32 andre som også er ansatt i parken. (NTB)

 • To smitta av fugleinfluensa i England

  Britiske helsestyresmakter melder at to personar har blitt smitta av fugleinfluensa. Dei to skal ha arbeidd med fjørfe og vore i kontakt med smitta fuglar, melder Reuters.

  Ingen av dei to skal ha hatt symptom på fugleinfluensa. Dei har seinare testa negativt.

  Helsestyresmaktene har ikkje oppjustert risikoen for smitte, og det er ikkje oppdaga smitte mellom menneske.

  Folkehelseinstituttet (FHI) skriv at smitte av fugleinfluensa kan føre til alvorleg sjukdomsforlaup.

 • Fugleinfluensa påvist i fugler i Kvinnherad

  Det er påvist fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Kvinnherad kommune i Vestland, melder Mattilsynet. Det er innført en rekke restriksjoner i et området rundt fuglene, for å hindre videre smittespredning.

  Fugleinfluensa er en alvorlig smittsom dyresykdom og fører som regel til alvorlig sykdom og død hos smittede fugler. Sykdommen er svært smittsom mellom fugler. Smitterisiko til mennesker vurderes som svært lav.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no