Hopp til innhold
Fugleinfluensa i Vadsø
Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Fugleinfluensa

Oppsummert

Fugleinfluensa er en smittsom virussykdom hos fugl, særlig andefugler, som forårsakes av flere forskjellige undergrupper av influensavirus A. Sykdommen kan gi svært høy dødelighet i fuglebestander. Det er svært uvanlig at mennesker smittes. (SNL)

 • Sverige: Økt overvåkning av fugleinfluensa

  Den europeiske smittevernmyndigheten (ECDC) oppfordrer alle medlemsland til å øke overvåkningen av fugleinfluensa. I løpet av sommeren ønsker de at alle med influensasymptomer skal testes, melder Aftonbladet.

  Viruset har spredd seg til flere dyrearter, inkludert kyr, katter og rev.

  ECDC har oppfordret nasjonale folkehelsemyndigheter til å be publikum til å unngå nærkontakt med syke eller døde fugler, spesielt sjøfugler og ville fugler og pattedyr.

 • Menneskelig tilfelle av fugleinfluensa oppdaget i India

  Et barn har fått påvist fugleinfluensa i Vest Bengal i India, melder Reuters.

  Siden 2015 har i underkant av 100 personer globalt fått påvist typen fugleinfluensa som barnet har fått påvist, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

 • Nok en fugleinfluensasmittet person i Michigan

  En tredje gårdsarbeider i USA er blitt smittet av fugleinfluensa via melkekyr, opplyser helsemyndighetene ifølge AP. De smittede har meldt om hoste og smerte i øynene. Den sist registrerte fikk raskt virusdempende medisiner og er på bedringens vei. Smittefaren for folk flest er liten, men gårdsarbeidere som er eksponert for smittede kyr, har en forhøyet risiko.

 • USA: Alpakkaer har fått påvist fugleinfluensa

  I USA har alpakkaer på en gård i Idaho fått påvist fugleinfluensa. Det er første gang at alpakkaer har fått påvist sykdommen. Tidligere hadde gården hatt fjørfe med H5N1-viruset.

  De siste ukene har H5N1-varianten blitt påvist i mer enn 50 dyrearter i USA, inkludert melkekyr. Og siden utbruddet startet i USA i 2022 har over 92 millioner fjørfe blitt avlivet, ifølge APNews.

 • Fugleinfluensa oppdaget på kjøtt ved slakteri i USA

  Viruspartikler fra fugleinfluensa ble funnet i vevsprøver fra en ku som ble sendt til slakting ved et kjøttforedlingsanlegg, opplyser det amerikanske landbruksdepartementet (USDA) fredag.

  Ved samme anlegg ble tatt vevsprøver av 95 andre storfe uten funn, skriver nyhetsbyrået Reuters.

  – Disse prøvene gir ytterligere tillit til at matsikkerhetssystemet vi har fungerer, sier det amerikanske landbruksdepartementet.

  USDA har bekreftet fugleinfluensa ved 58 melkebesetninger i ni stater.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no