Hopp til innhold
Ingvild Kjerkhol intervjuet av NRK 24. januar 2022
Foto: NRK

Fritt behandlingsvalg

Oppsummert

Ap-Sp-regjeringen har avviklet ordningen med fritt behandlingsvalg fra 2023. Solberg-regjeringen la fram loven om fritt sykehusvalg i 2015 for å øke valgfriheten og få ned sykehuskøene.

  • Støre: Fritt behandlingsvalg nådde ikke målene

    Fremskrittspartiets Bård Hoksrud kritiserte regjeringen for fjerningen av ordningen med fritt behandlingsvalg i Stortingets spørretime.

    Han viste til at «behandlingskøene for rus og psykiatri har skutt i været», og mener dette kan forklares ved bortfallet av ordningen.

    Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener på sin side at ordningen «ikke nådde målene», altså at den ikke var et godt bidrag for å kutte ventetidene.

    Han sa ordningen tok penger «ut av fellesskapets sykehus og var i hovedsak et tilbud i de mest sentrale delene av landet».

    – Vi mener pengene kan brukes på en bedre måte, sa Støre og la til at også hans regjering ønsker et «samspill med private».

  • Ber helse- og omsorgsministeren sikre rusinstitusjon

    Lokalpolitikerne i Gjerstad har bedt helse- og omsorgsministeren om å ta grep for å sikre tilbudet ved rusinstitusjonen på Holmen gård fram mot høsten, skriver Aust-Agder Blad. Den private institusjonen kan bli lagt ned etter at ordningen om fritt behandlingsvalg ble avviklet ved nyttår.

    I brevet til ministeren kommer det fram at kommunestyret i Gjerstad er svært bekymret for konsekvensene det vil ha om tilbudet blir lagt ned.

  • Holmen gård frykter nedleggelse

    Rus- og psykiatriinstitusjonen Holmen Gård i Gjerstad frykter at de må legge ned driften når ordningen «Fritt behandlingsvalg» nå skal avvikles, skriver VG. Helse Sør-Øst har lyst ut et anbud på 30 døgnplasser i Agder, og Holmen Gård er avhengig av å vinne anbudet for å opprettholde driften.

    Spesialsykepleier ved Holmen Gård Thomas Frantzen er redd for at avviklingen vil gå utover mangfold og bredde i behandlingstilbudet.

    Statssekretær Karls Kristian Bakeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet avviser at avviklingen vil gå utover tilbudet til dem som sliter med rus og psykiatri.

    – Pasientene vil fremdeles ha en rekke tilbud å velge mellom, både i offentlige institusjoner og ved private behandlingssteder med avtale med et helseforetak. Pasientene kan fortsatt velge tilbud utenfor egen helseregion, skriver han til avisen.

  • Vitalis legges ned: – Trist og tragisk

    Nedleggelsen av Vitalis Helse i Kragerø er trist og tragisk for Kragerø og for pasientgruppa det gjelder, sier ordfører Grunde Wegar Knudsen. 55 ansatte mister jobben og 46 behandlingsplasser forsvinner ved det private helsetilbudet, skrev Varden i går.
    Årsaken er at regjeringen fra nyttår fjernet ordningen med fritt behandlingsvalg. Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) mener pasienter nå innen rus og psykiatri mister behandling og blir satt i en voksende helsekø.

  • Stortinget avvikler fritt behandlingsvalg

    Et flertall på Stortinget bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt vedtok torsdag regjeringens forslag om avvikling av fritt behandlingsvalg.

    Fritt behandlingsvalg går ut på at pasienter har mulighet til å velge hvor de ønsker å motta behandling, inkludert private aktører. Ordningen ble innført i 2015, men den nåværende regjeringen mener at ordningen i liten grad har oppnådd formålet som var å få ned ventetidene og gjøre helsetjenesten mer effektiv.

    Under Stortingets spørretime onsdag viste helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til at den planlagte avviklingen har vært planlagt gjennom to år, og at det vil være en overgangsordning på tolv måneder. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no