Hopp til innhold
Den europeiske satellitten CHEOPS skytes ut i bane rundt jorda
Foto: Jm Guillon / AP

Fransk Guyana

  • Guyana og Venezuela enige om å ikke bruke makt i Essequibo-konflikten

    Guyana og Venezuela ble torsdag enige om å unngå all bruk av makt og å ikke eskalere spenningene i deres langvarige strid om det oljerike Essequibo-området.

    Det skjedde etter et møte mellom deres statsoverhoder i Saint Vincent og Grenadinene.

    Regionen på 160.000 kvadratkilometer er generelt anerkjent som en del av Guyana, men de siste årene har Venezuela gjenopplivet sitt krav til territoriet og til offshore-områder etter store olje- og gassfunn.

    De to landene sa i en felles uttalelse at «de ikke vil true eller bruke makt mot hverandre under noen omstendigheter» og «vil avstå, enten det er ved ord eller handlinger, fra å eskalere enhver konflikt eller uenighet».

    Spenningen økte kraftig denne måneden etter at velgerne i en venezuelansk folkeavstemning støttet et trekk for å gjøre Essequibo-området til en ny venezuelansk stat og avviste jurisdiksjonen til Den internasjonale domstolen (ICJ), som behandler saken om grensetvisten.

    Enighet om maktbruk i Sør-Amerika
    Foto: Reuters
  • ESA-rakett forsvant etter oppskyting

    Den europeiske romraketten Vega-C «gikk tapt» kort tid etter oppskyting i Fransk Guyana, melder AFP som siterer en kilde i eierselskapet. Ulykken på Kourou Space Center skjedde tirsdag.

    Kontrollsenteret mistet kontakten med den ubemannede raketten 10 minutter etter oppskytingen.

    Ombord i raketten var det to Airbus-satellitter, Pléiades 5 og 6, som skulle plasseres i bane rundt jorda, i et nettverk av satellitter som leverer høyoppløselige bilder av jordoverflaten.

    – Oppdraget er tapt, sier Stephane Israel som er sjef for det private firmaet Arianespace. Han sier det var problemer med bæreraketten og et «undertrykk» ble oppdaget i det andre trinnet i tretrinnsraketten.

    Firmaet skal nå analysere data fra romferden for å finne ut hva som gikk galt. Det er ikke meldt om nedfall av vrakdeler etter hendelsen.

    Oppskytingen i natt var den første kommersielle oppskytingen med Vega-C etter en vellykket jomfrutur i juli.

    Kourou Space Center i Fransk Guyana, juli 2022
    Foto: JODY AMIET / AFP
  • Denne skal opp i verdensrommet

    Nammo Raufoss skal levere motorer til bruk på raketter i verdensrommet for en halv milliard kroner til den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

    Motorene sørger for at den delen av satellitten som skal være igjen i verdensrommet blir frigjort fra bæreraketten som ble brukt under oppskytingen.

    Motoren skal brukes på raketten Ariane 6, og skytes opp fra Fransk Guyana.

    Nammo skal også levere 12,7 mm ammunisjon til det svenske forsvaret.

    Den første kontrakten er på 120 millioner svenske kroner, men kan bli utvidet til ca. 500 millioner kroner.

    Nammo har samarbeidet med ESA i mer enn 20 år allerede. Med blant annet Ariane 5, forløperen til raketten som utvikles nå.

    – Det er det største romfartsprogrammet i Europa, hvor de løfter blant annet opp TV-satellitter som veier opp til 10 tonn, sier administrerende direktør i Nammo Morten Brandtzæg.

    Motor til bruk på Ariane 6-rakett.
    Foto: Nammo
  • Taubira stiller som presidentkandidat

    Frankrikes tidligere justisminister Christiane Taubira har kunngjort at hun stiller som presidentkandidat. Håpet er å samle en sterkt splittet venstreside.

    Taubira er 69 år gammel og født i Fransk Guyana. Fra 2012–2016 var hun justisminister mens sosialisten François Hollande var president.

    Hun ønsker å utfordre president Emmanuel Macron i valget i april, men veien fram dit er lang. Både på høyre- og venstresiden er det en rekke presidentkandidater som er lite lystne på å trekke seg fra kampen. (NTB)

  • Romteleskop skutt opp

    Nasas nye romteleskop James Webb er på vei ut i verdensrommet etter en vellykket oppskyting fra det europeiske romsenteret i Kourou i Fransk Guyana.

    Oppskytingen fant sted klokken 13.20 norsk tid lørdag. En halvtimes tid senere ventes Ariane-raketten som frakter teleskopet, å nå omløpsbanen rundt jorden.

    Derfra skal teleskopet fortsette mot målet 1,6 millioner kilometer unna jorda, eller mer enn fire ganger avstanden forbi månen, en ferd som vil ta en måneds tid. (NTB)

Etter flere utsettelser ble Telenors nye satellitt 
Thor 7 skutt ut søndag kveld fra Fransk Guyana i Sør-Amerika.
Første prøveflygingen av ESAs romferge fra Det europeiske romfartssenteret i Fransk Guyana kl 14. I følge planen skal Adriane IXV lande trygt i Stillehavet etter 100 minutter.
I kveld skytes den europeiske satellitten Sentinel-1 opp fra Fransk Guyana i Sør-Amerika. Om bord finnes det norsk teknologi som en hortensbedrift har vært med på å utvikle.
I kveld skytes den europeiske satellitten Sentinel-1 opp fra Fransk Guyana i Sør-Amerika. Om bord finnes det norsk teknologi som en hortensbedrift har vært med på å utvikle.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no