Hopp til innhold
Emmanuel Macron og Marine Le Pen, samt et stemmekort
Foto: PASCAL GUYOT / AFP

Presidentvalg i Frankrike 2022

Oppsummert

Det stod mellom sittande president Emmanuel Macron og Nasjonal samling-partileiar Marine Le Pen i den avgjerande runda i presidentvalet søndag 24. april. Macron vann med 58,55 prosent av stemmene mot Le Pens 41,45 prosent.

 • Valgsmell for Macron

  Frankrikes president Emmanuel Macron står foran fem krevende år. Hans allianse mister flertallet, mens Marine Le Pens høyrepopulistiske parti går kraftig fram.

  Det går fram av resultatene fra siste og avgjørende runde i valget på ny nasjonalforsamling i Frankrike søndag. Tallene ble kunngjort av innenriksdepartementet natt til mandag.

  Macrons allianse Ensemble får 245 av de 577 setene i nasjonalforsamlingen. Alliansen måtte ha hatt 289 seter for å kunne få flertall.

  Venstresidens allianse Nupes får 135 av setene, mens Le Pens parti Nasjonal Samling får 89 seter.

  Ved forrige valg i 2017 fikk Macrons sentrum-høyre-allianse Ensemble 389 seter, så årets resultat er en betydelig nedgang, selv om alliansen fortsatt er størst.

  (NTB)

 • Emmanuel Macron er tatt i ed for en ny periode

  Den franske presidenten Emmanuel Macron blir klokken 11 på lørdag tatt i ed for en ny periode.

  Seremonien fant sted på Elyséepalasset, og ble bekreftet av leder for Forfatningsrådet Laurent Fabius, skriver AFP.

  – Vi må fortsette å elske republikken og dens verdier, sa han i sin innsettelsestale.

  – Det franske folk har gitt meg tillit til en ny periode. Jeg sverger at jeg vil gi folket en bedre fremtid, sa han videre.

  Dette som gjør ham til den første franske presidenten på 20 år som har sittet i to perioder.

  Macron vant valget over motkandidaten Marine Le Pen den 24. april. Han starter sin nye periode formelt den 13.mai.

  Emmanuel Macron ny periode
  Foto: Gonzalo Fuentes / AP
 • Franske venstrepartier inngår allianse

  Fire partier på fransk venstreside, deriblant Sosialistpartiet, danner felles front før valget på ny nasjonalforsamling i juni.

  Både De grønne, Kommunistpartiet og Sosialistpartiet har nå stilt seg bak det mer venstreorienterte partiet Det ukuelige Frankrike.

  – Vi ønsker å få valgt inn parlamentarikere i et flertall av valgdistriktene for å hindre Emmanuel Macron i å forfølge sin urettferdige og brutale politikk og å slå ytre høyre, heter det i en felles kunngjøring fra de fire partiene. (NTB)

 • Macron angrepet med cherrytomater under besøk i forstad

  Demonstranter kastet cherrytomater mot Frankrikes president Emmanuel Macron mens han var ute og møtte folk for første gang etter søndagens presidentvalg, skriver NTB.

  Macron selv ble ikke truffet av noen av tomatene, men flere tilskuere fikk grønnsaker på seg. Sikkerhetsvaktene til presidenten fikk ham raskt i sikkerhet, men presidenten selv så ut til å være upåvirket.

  Det var i den fattige forstadsbyen Cergy-Pontoise, nordvest for Paris, at hendelsen fant sted. Etter å ha tilbrakt de første dagene etter søndagens gjenvalg i isolasjon mens han vurderte sine neste politiske grep, valgte Macron å dra ut til forstaden for å møte folk.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no