Hopp til innhold
Kombinasjon av Juan Guaido (t.v.) og Nicolas Maduro
Foto: STF / AFP

Venezuela

Oppsummert

President Nicolás Maduro holder stand i Venezuela, og nekter å gå av. Opposisjonsleder Juan Guaidó er anerkjent som landets president av over 50 land, deriblant USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia, men ikke av Norge.

 • 233 omkom på sykehus i Venezuela

  233 pasienter på sykehus i Venezuela omkom som følge av strømbrudd fra 2019 til 2021, viser en ny studie.

  – I 2019 døde 17 personer på grunn av strømbrudd. I 2020 var det 75, og i 2021 var det 141, heter det i den nasjonale sykehusundersøkelsen.

  Undersøkelsen har støtte fra landets nasjonale medisinske institutt og opposisjonen.

  (NTB)

 • Åtte land fratatt stemmerett i FN

  Iran, Venezuela og Sudan er blant åtte land som er midlertidig fratatt stemmeretten i FNs hovedforsamling på grunn av manglende innbetaling.

  I et brev onsdag viser FNs generalsekretær António Guterres til at minimumsbeløpet som Iran må betale inn for å få tilbake stemmeretten, er på 18,4 millioner dollar, i overkant av 160 millioner kroner, mens Venezuelas regning er på 39,8 millioner dollar, over 347 millioner kroner.

  Sudan må betale 2,6 millioner kroner, mens de fem øvrige landene – Kongo, Antigua og Barbuda, Guinea, Papua Ny-Guinea og Vanuatu – må betale mindre enn 655.000 kroner for å få tilbake stemmeretten.

  FN-reglene slår fast at medlemsland blir fratatt stemmeretten i hovedforsamlingen når gjelden er lik eller større enn beløpet for hvert enkelt lands medlemskap over den siste toårsperioden.

  (AP-DPA-NTB)

 • Seier for opposisjonen på Chávez' hjemmebane

  Venezuelas tidligere visepresident og utenriksminister Jorge Arreaza erkjenner nederlag i guvernørvalget i Barinas, hjemstedet til ekspresident Hugo Chávez.

  Valgmyndigheten CNE har ikke kunngjort valgresultatene, men tapet vil være et betydelig nederlag for president Nicolas Maduros regjering i chavismo-bastionen Barinas. (NTB)

  For regjeringspartiet stilte Jorge Arreaza, som er tidligere visepresident og utenriksminister. Valget er det første guvernørvalget på mer enn to tiår uten en Chavez som kandidat.
  Foto: Matias Delacroix / AP
 • Kaller valgobservatører fiender

  Venezuelas president Nicolás Maduro kaller valgobservatørene fra EU, som fulgte lokalvalget i Venezuela forrige helg, «fiender» og «spioner». Valgobservatører fra EU sa tirsdag at de fant uregelmessigheter da venezuelanere valgte guvernører og ordførere 21. november. (NTB)

 • Varslar om avvik i Venezuela-val

  EU-observatørar rapporterte tysdag om fleire avvik i guvernør- og ordførarvalet i Venezuela i helga.

  For første gang sidan 2017 deltok opposisjonsparti i lokalvalet. Observatørane seier forholda er betre samanlikna med tidlegare val, men dei merka at det var ein «manglande overhalding av regelverket», og at nokon av lovene førte til mangel på openheit i valet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no