Hopp til innhold
Kombinasjon av Juan Guaido (t.v.) og Nicolas Maduro
Foto: STF / AFP

Venezuela

Oppsummert

Nicolás Maduro har vært landets president siden 2013. Nå har han erklært at han stiller til gjenvalg for en tredje periode. Samtidig som han er uønsket av store deler av befolkningen, har opposisjonspolitikere at blitt nektet å stille i valget.

 • Frykter krig mellom Venezuela og Guyana

  FNs sikkerhetsråd frykter at det skal bryte ut krig mellom Venezuela og Guyana dersom spenningen forverrer seg, skriver NTB. Sikkerhetsrådet ber partene om å utvise tilbakeholdenhet.

  Striden mellom landene dreier seg om det 160.000 kvadratkilometer store området Essequibo i Guyana, som grenser til Venezuela. Området har rikt med olje og andre ressurser.

 • Statssekretær besøkte Venezuela

  Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik har tirsdag og onsdag besøkt Venezuelas hovedstad Caracas, melder Utenriksdepartementet.

  Regjeringen og opposisjonen i Venezuela innledet i 2021 forhandlinger om løsning på krisen i landet. Norge har i i flere år bistått i disse forhandlingene.

  Kravik sier at både forhandlingsprossessen og forholdet mellom partene, det kommende presidentvalget og menneskerettigheter ble diskutert.

  – I mine samtaler med partene la jeg særlig vekt på arbeidet med å etablere overvåkingskommisjonen for Barbados-avtalen. I tiden framover blir det også viktig å finne konstruktive løsninger på utestående spørsmål, sier Kravik.

 • Venezuela: Opposisjonsgruppe har registrert presidentkandidat

  Etter gjentatte forsøk på å få stilt kandidat har opposisjonen i Venezuela fått registrert en presidentkandidat, nemlig Edmundo Gonzalez.

  Kilder sier til Reuters at Gonzalez trolig er satt opp som en midlertidig kandidat for å sikre partiet en plass på stemmeseddelen i valget i juli, og at han etter all sannsynlighet erstattes av en annen kandidat senere.

  (NTB)

 • Maduro kunngjør gjenvalg i Venezuela

  President i Venezuela Nicolás Maduro, har formelt erklært at han stiller til gjenvalg for en tredje periode, skriver NTB.

  Opposisjonspartiet PUD melder at de er blitt nektet å stille til motvalg, ifølge AFP. Samtidig rapporterer nyhetsbyrået at opposisjonspolitiker Manuel Rosales får stille til valg.

  Meningsmålinger viser at et stort flertall ønsker å kvitte seg med Maduro.

 • Mexico og Venezuela enige om retur av migranter

  Mexico og Venezuela har inngått en avtale om retur av migranter, opplyste den mexicanske utenriksminister Alicia Barcena torsdag.

  Regjeringen i Mexico har også blitt enig med selskaper fra de to landene om å gi arbeid til migranter som vender tilbake, blant dem det store bryggeriet Empresas Poler i Venezuela og den mexicanske bakerikjeden Bimbo.

  Den mexicanske regjeringen har forpliktet seg til å gi en sum tilsvarende 110 dollar i måneden til migranter som oppholder seg i landet, som ledd i et program som skal åpne for å kunne søke arbeid i begge land.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no