Hopp til innhold
Kombinasjon av Juan Guaido (t.v.) og Nicolas Maduro
Foto: STF / AFP

Venezuela

Oppsummert

Nicolás Maduro har vært landets president siden 2013. Nå har han erklært at han stiller til gjenvalg for en tredje periode. Samtidig som han er uønsket av store deler av befolkningen, har opposisjonspolitikere at blitt nektet å stille i valget.

  • Panama: Fly med ekspresidenter nektet adgang til Venezuela

    Panamas president anklager Venezuela for å blokkere et fly med tidligere latinamerikanske presidenter som skulle observere det venezuelanske valget søndag.

    Flyet til Copa Airlines med Panamas tidligere president Mireya Moscoso og andre ekspresidenter om bord fikk ikke lov å ta av i Panama by fordi luftrommet over Venezuela var sperret, ifølge president José Raúl Mulino.

    Tidligere presidenter fra Costa Rica, Miguel Angel Rodríguez, fra Bolivia, Jorge Quiroga, og fra Mexico, Vicente Fox, var også om bord på flyet. De er alle sterkt kritiske til Venezuelas president Nicolás Maduro.

    Maduro stiller til gjenvalg og ønsker seg nye seks år ved makten. Utfordreren Edmundo González begeistrer tilhengere på sine valgkampmøter, men opposisjonen tviler på om valget blir rettferdig.

    (NTB)

  • UD: Unngå folkemengder og demonstrasjoner i Venezuela

    I forbindelse med presidentvalget i Venezuela 28. juli oppfordrer Utenriksdepartementet (UD) norske borgere om å følge med på nyhetsoppdateringer.

    I UDs oppdaterte reiseinformasjon om Venezuela oppfordres det til å være oppmerksom på den politiske situasjonen.

    Det anbefales å holde seg unna store folkemengder og demonstrasjoner for å unngå mulige sikkerhetsutfordringer.

    Internasjonale flygninger til og fra Venezuela er også begrenset. Norske borgere må ha gyldig pass og kan oppholde seg i landet i inntil 90 dager uten visum.

    (NTB)

  • Lula skremt av Maduros trusler om blodbad etter valget

    Brasils president Lula da Silva oppfordrer Venezuelas president Nicolás Maduro til å respektere valgresultatet kommende søndag og gå av hvis han taper.

    – Jeg ble skremt av det Maduro sa om blodbad i Venezuela hvis han taper. Maduro må lære at når man vinner, blir man sittende, og når man taper, går man av, sa Lula mandag i et møte med utenlandske nyhetsbyråer.

    I de siste ukene har Maduro og hans allierte snakket stadig oftere om vold etter valget og hevdet at opposisjonen planlegger voldelige protester om de taper.

  • Frykter krig mellom Venezuela og Guyana

    FNs sikkerhetsråd frykter at det skal bryte ut krig mellom Venezuela og Guyana dersom spenningen forverrer seg, skriver NTB. Sikkerhetsrådet ber partene om å utvise tilbakeholdenhet.

    Striden mellom landene dreier seg om det 160.000 kvadratkilometer store området Essequibo i Guyana, som grenser til Venezuela. Området har rikt med olje og andre ressurser.

  • Statssekretær besøkte Venezuela

    Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik har tirsdag og onsdag besøkt Venezuelas hovedstad Caracas, melder Utenriksdepartementet.

    Regjeringen og opposisjonen i Venezuela innledet i 2021 forhandlinger om løsning på krisen i landet. Norge har i i flere år bistått i disse forhandlingene.

    Kravik sier at både forhandlingsprossessen og forholdet mellom partene, det kommende presidentvalget og menneskerettigheter ble diskutert.

    – I mine samtaler med partene la jeg særlig vekt på arbeidet med å etablere overvåkingskommisjonen for Barbados-avtalen. I tiden framover blir det også viktig å finne konstruktive løsninger på utestående spørsmål, sier Kravik.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no