Hopp til innhold
Russlands president Vladimir Putin, til venstre, hilser på den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ved ankomst til Russlands feriested Sotsji, Russland, ved Svartehavet, mandag 4. september 2023.
Foto: AP

Forholdet Russland - Tyrkia

Oppsummert

Presidentene i Tyrkia og Russland er enige om å gjenoppbygge samarbeid og handel mellom de to landene, og søke å bli enige om hvordan Syria-krisen kan løses. Samarbeidet ble avbrutt da Tyrkia i fjor skjøt ned et russisk jagerfly på grensen mot Syria.

 • Erdogan: – Har utarbeidet en ny forslagspakke med FN

  –Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa etter samtaler mandag med den russiske motparten Vladimir Putin at «Ankara har utarbeidet nye forslag med FN for å gjenopplive Ukrainas korneksportavtale».

  – Vi har utarbeidet en ny forslagspakke i samråd med FN. Jeg tror at det er mulig å få resultater. Jeg tror at en løsning som vil møte Tyrkias forventninger vil bli nådd snart, sa Erdogan ved en felles medieopptreden med Putin i Sotsji.

  Russlands president Vladimir Putin ønsker den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan velkommen under et møte i Sotsji, Russland, 4. september 2023.
  Foto: Reuters
 • Putin: – Vil vurdere muligheten til å gjenopplive kornavtalen

  Russlands president Vladimir Putin har i dag møtt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Sotsji i Russland for samtaler.

  Etter samtalen, som pågikk i over tre timer, uttrykker Putin sin takknemlighet ovenfor Erdogan og deres «produktive samtale». De to skal blant annet ha diskutert agrikultur, turisme, økonomi og energi.

  Under samtalen skal Putin ha sagt at Russland ble «tvunget til å trekke seg fra kornavtalen», men Russland var klar til å gjenopplive korneksportavtalen fra Svartehavet «så snart» som restriksjoner på egen eksport ble opphevet.

  – Vi vil være klare til å vurdere muligheten for å gjenopplive kornavtalen ... og vi vil gjøre det så snart alle avtalene om å oppheve restriksjoner på russisk landbrukseksport er fullt implementert, sa Putin på en pressekonferanse med den tyrkiske motparten Recep Tayyip Erdogan

  Erdogan sier at Tyrkia har nye forslag for å gjenopplive Ukrainas kornavtale.

  Putin sier også at de to landene er nærme en avtale som vil «sikre gratis leveranse av korn til Afrika».

  – Leveringene starter om to til tre uker, sier han.

  Russlands president Vladimir Putin, til venstre, hilser på den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ved ankomst til Russlands feriested Sotsji, Russland, ved Svartehavet, mandag 4. september 2023.
  Foto: AP
 • Erdogan i Russland

  Tyrkias president har ankommet Sotsji i Russland, der han skal møte Russlands president Vladimir Putin. Det melder det tyrkiske nyhetsbyrået AA.

  Det er ventet at Russlands kornavtale med Ukraina står aller fremst på dagsorden for Erdogan og Putin. Senest i natt angrep Russland viktig ukrainsk havneinfrastruktur i byen Izmail på grensen mot Romania.

 • Bekrefter møte mellom Putin og Erdogan

  Russlands president Vladimir Putin tar imot sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i Sotsji mandag, bekrefter Kreml fredag.

  Dagen før opplyste to tyrkiske kilder til Reuters at de to statslederne i hovedsak vil diskutere korneksport via Svartehavet.

 • Erdogan møter Putin i Russland neste uke

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan besøker Sotsji for samtaler med Vladimir Putin mandag, opplyser tyrkiske kilder.

  Besøket ble varslet tidligere i uka. Da sa Erdogans parti at det skulle skje snart. Erdogan er en av få Nato-ledere som har kontakt med Putin.

  De to statslederne skal blant annet diskutere kornavtalen, som Russland har brutt ut av.

  (NTB)

  QFQeX2X1WX0 Putin og Erdogan
  Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no