Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan
Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Forholdet Russland - Tyrkia

Oppsummert

Presidentene i Tyrkia og Russland er enige om å gjenoppbygge samarbeid og handel mellom de to landene, og søke å bli enige om hvordan Syria-krisen kan løses. Samarbeidet ble avbrutt da Tyrkia i fjor skjøt ned et russisk jagerfly på grensen mot Syria.

  • Lover å beskytte tyrkiske styrker

    Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han vil ta alle nødvendige skritt i Syria, etter et møte med Vladimir Putin. – Situasjonen i Idlib-provinsen er blitt så komplisert at våre styrker nå er i fare, sa Erdogan på en felles pressekonferanse.

  • Russland tilbyr Tyrkia kampfly

    Tyrkia får tilbud om å kjøpe russiske kampfly etter at USA kastet landet ut av F-35-programmet. Tyrkia trosset nylig protester fra USA og Nato og gikk til innkjøp av de avanserte luftvernsystemet S-400 fra Russland.

  • Samarbeider om rakettsystem

    Recep Tayyip Erdogan sier Tyrkia og Russland skal samarbeide om produksjon av rakettsystemet S-500. Tyrkia har også kjøpt luftforsvarssystemet S-400. Avgjørelsen om innkjøp av S-400 fra Russland høstet krass kritikk fra landets allierte i NATO.

Kisten med piloten Oleg Peshkov som ble skutt ned av Tyrkia er fraktet til hans hjemby Lipetsk i Russland. Han ble minnet i en lokal kirke og ved en æresseremoni. Piloten overlevde raketten som traff flyet men ble skutt av lokale opprørere mens han hang i fallskjermen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no