Hopp til innhold
Skip med korn til kais i Odesa i Ukraina
Foto: AP

Kornavtale Ukraina og Russland

Oppsummert

Avtalen som sørget for sikker transport av korn og matvarer fra ukrainske havner, utløp 17. juli. Avtalen kom på plass med hjelp fra FN og Tyrkia i 2022. Russland vil ikke forlenge avtalen fordi deres betingelser ikke er oppfylt.

 • Financial Times: Ukraina villig til å godta handelsrestriksjoner med EU

  Ukraina er villig til å godta restriksjoner på handelen med EU for å dempe en politisk konflikt med Polen.

  Det skriver den britiske finansavisen Financial Times onsdag og siterer handelsminister Taras Kachka.

  Ukraina oppfordrer også unionen til å samtidig forby kornimport fra Russland.

  Bønder i Polen har arrangert store protester mot importen av billig ukrainsk korn. Polens statsminister Donald Tusk har sagt at regjeringen vurderer å midlertidig stenge grensen til Ukraina for varetrafikk.

  (NTB)

 • Ukraina: 10 millioner tonn eksportert via Svartehavet

  10 millioner tonn av produkter har blitt eksportert til 24 land gjennom den alternative Svartehavskorridor, det sa Ukrainas visestatsminister Oleksandr Kubrakov tirsdag.

  Kubrakov la til at korridoren, introdusert etter Russland trakk seg fra kornavtalen, har gjort det mulig for ukrainske havner å ta imot 337 fartøy for lasting, til tross for «systematiske» russisek angrep på havneinfrastruktur.

  Opp mot 33 millioner tonn hvete og andre kornsorter er blitt eksportert under kornavtalen, ifølge FN.

 • Russland vil ikke fornye kornavtalen med Ukraina, melder russiske medier

  Russland har ingen interesse av å fornye kornavtalen med Ukraina, melder det russisk-statlige nyhetsbyrået Ria, som siterer Russlands landbruksminister.

  Etter at kornavtalen mellom Ukraina og Russland gikk i vasken i sommer, trappet Russland opp angrepene mot ukrainske havneanlegg.

  Ukraina har fortsatt å eksportere korn over Svartehavet gjennom en alternativ rute. Blant annet har de brukt havnen i Izmail, som ligger ved Donau sør i Ukraina.

  (NTB)

  Producer Prices
  Foto: Joshua A. Bickel / AP
 • EU gir 50 millioner euro til reparasjon av ukrainske havner

  EU-kommisjonen skal gi 50 millioner euro til Ukraina, og pengene er øremerket reparasjon og oppgradering av havner.

  Beløpet tilsvarer over 580 millioner kroner.

  – Forbedret havnekapasitet vil øke tempoet av eksport av mat og andre varer som Ukraina forsyner til det globale markedet, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

  Etter at kornavtalen mellom Ukraina og Russland gikk i vasken i sommer, har Russland trappet opp angrepene mot ukrainske havneanlegg. Ukraina har fortsatt å eksportere korn over Svartehavet via en alternativ rute.

  – Over tid kommer investeringen til å gjøre det mulig for Ukrainas havner å eksportere like mye som før krigen, sier von der Leyen.

  Ukraina er en av verdens største eksportører av korn. EU-støtten ble kunngjort i forbindelse med lørdagens toppmøte om matsikkerhet i Ukraina. Norge skal, gjennom Nansen-programmet, gi 250 millioner kroner til matsikkerhet i Ukraina.

 • Russland sender gratis forsending med korn til afrikanske land

  De første forsendingene med gratis korn fra Russland er på vei til Burkina Faso og Somalia. Det sier den russiske landbruksministeren Dmitrij Patrusjev til flere nyhetsbyråer fredag.

  Forsendingene på 25.000 tonn hver vil ankomme destinasjonene i slutten av november, i en kontekst av matvareknapphet i mange utsatte land.

  Ukraina er en av verdens største kornprodusenter, men har siden Russlands fullskala invasjon startet har landets evne til å produsere og eksportere vært kraftig svekket.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no