Hopp til innhold
Skip med korn til kais i Odesa i Ukraina
Foto: AP

Kornavtale Ukraina og Russland

Oppsummert

Avtalen som sørget for sikker transport av korn og matvarer fra ukrainske havner, utløp 17. juli. Avtalen kom på plass med hjelp fra FN og Tyrkia i 2022. Russland vil ikke forlenge avtalen fordi deres betingelser ikke er oppfylt.

 • Ukraina varsler søksmål mot EU-land for importforbud av korn

  Myndighetene i Ukraina ønsker å gå rettens vei for å stanse Polen, Ungarn og Slovakias forbud mot å importere korn og andre landbruksvarer fra Ukraina.

  De tre landenes importforbud er ment å beskytte bønder ved å holde kornprisene stabile. Etter at kornavtalen med Russland gikk i vasken, må ukrainske landbruksprodukter fraktes gjennom andre europeiske land. Mange frykter for at det kan ødelegge kornmarkedet lokalt.

  – Det er viktig å vise at disse handlingene er juridisk gale. Det er derfor vi vil innlede juridiske tiltak i morgen, sa Ukrainas handelsutsending Taras Kachka søndag til Politico.

  Poland Ukraine Grain
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Ukraina: Russiske raketter traff landbruksanlegg

  Tidlig søndag angrep Russland den sørlige delen av Odesa-regionen med droner og raketter. Det melder Urkainas flyvåpen på appen Telegram, skriver Reuters.

  Nyhetsbyrået har så langt ikke klart å bekrefte angrepet, som skal ha truffet landbruksanlegg.

  Etter at Russland trakk seg fra kornavtalen har Ukraina opprettet en midlertidig korridor for at skip skal kunne seile inn i havner i Svartehavet og laste korn til afrikanske og asiatiske marked.

  To frakteskip ankom lørdag havner i området, ifølge Kyiv.

 • To skip på vei til Ukraina for å laste korn

  To lasteskip var lørdag på vei til ukrainske svartehavshavner for å laste korn til markeder i Asia og Afrika.

  De to skipene er de første som benytter en midlertidig korridor langs kysten av Svartehavet for å ta seg fram til ukrainske havner.

  I forrige måned kunngjorde Ukraina opprettelsen av den midlertidige humanitære korridoren for å omgå blokaden Russland gjeninnførte etter at de trakk seg fra kornavtalen med Ukraina, Tyrkia og FN.

  Foreløpig har fem skip som var innesperret i Ukraina siden krigen startet i februar i fjor, seilt ut gjennom korridoren, som går helt inntil kysten av Romania og Bulgaria.

  Men Ukraina ønsker også at korridoren skal brukes til eksport av korn. De to skipene som er på vei, skal etter planen hente 20.000 tonn korn.

  Lastingen av de to skipene blir en test på om Ukraina kan gjenåpne skipsledene og trosse Russlands blokade.

  Russland har siden de brøt avtalen, gjennomført hyppige angrep på ukrainske havner og eksportinfrastruktur for å hindre at landet eksporterer kornet sitt.

 • Sunak: Russland skjøt mot sivilt lasteskip i Svartehavet i august

  Russland rettet flere raketter mot et sivilt lasteskip i Svartehavet 24. august, sier Storbritannias statsminister Rishi Sunak.

  Sunak viser til etterretningsopplysninger som nylig er nedgradert. Skipet det er snakk om, er registrert i Liberia og lå til havn i Odesa da rakettene skal ha blitt skutt mot det. Angrepet skal imidlertid ha blitt stanset av ukrainsk luftvern.

  De russiske styrkene skal blant annet ha skutt to krysserraketter av typen Kalibr mot lasteskipet. Ifølge det britiske utenriksdepartementet skal de ha blitt avfyrt fra et russisk marinefartøy i Svartehavet.

  Siden Russland trakk seg fra kornavtalen som var forhandlet fram i FN-regi i juli, har Ukraina beskyld landet for å true sivile fartøy i Svartehavet. Både USA og Storbritannia har advart om at Russland kan komme til utvide sine angrep mot Ukrainas korneksport til også å ramme sivile skip.

  (NTB)

 • Erdogan i Russland

  Tyrkias president har ankommet Sotsji i Russland, der han skal møte Russlands president Vladimir Putin. Det melder det tyrkiske nyhetsbyrået AA.

  Det er ventet at Russlands kornavtale med Ukraina står aller fremst på dagsorden for Erdogan og Putin. Senest i natt angrep Russland viktig ukrainsk havneinfrastruktur i byen Izmail på grensen mot Romania.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no