Hopp til innhold
Drammen rådhus
Foto: Harald Inderhaug / NRK

Flyktninger til Drammen

Oppsummert

Kommunestyret i Drammen vedtok tirsdag kveld at de kun skal ta imot ukrainske flyktninger. Vedtaket gikk gjennom kommunestyret med 29 mot 28 stemmer.

  • Flyktningvedtaket ugyldig: – En seier for demokratiet

    Buskerud innvandrerråd sier det er en seier for demokratiet at vedtaket om å kun bosette ukrainske flyktninger har blitt fattet ugyldig av statsforvalteren.

    – Det viser at vi har byråkrati og demokrati som fungerer i Norge. Når vi skal bosette flyktninger i Norge blir det feil at vi bare skal ta en gruppe, sier leder for Buskerud innvandrerråd, Bijan Gharahkhani.

    I februar arrangerte innvandrerrådet en demonstrasjon foran rådhuset i Drammen for å demonstrere imot det de mente var diskriminerende politikk. Nå sier innvandrerrådet at de, sammen med resten av Drammen og gode støttespillere, skal feire statsforvalterens vedtak.

    – Dette må feires gjennom å få frem mangfoldet som finnes i Drammen. Det at enkelte av våre politikere ønsker å skape skille mellom befolkningen er én ting. Men hvordan drammenserne er, det er det vi skal vise frem nå, sier nestleder i Buskerud innvandrerråd, Nasim Rizvi.

    Fakleltog-drammen
    Foto: Maria Kommandantvold / NRK
  • Statsforvalteren: Deler av flyktningvedtak i Drammen er ugyldig

    Statsforvalteren i Oslo og Viken har nå kommet til at kommunestyret i Drammen sitt vedtak om å bosette kun ukrainske flyktninger er i strid med Grunnloven og likestillings- og diskrimineringsloven.

    Kommunestyret i Drammen vedtok 13. februar at kommunen skal ta imot 125 flyktninger. Vedtaket har et punkt der de ber om at de som bosettes skal være ukrainere.

    – Vi mener at denne delen av vedtaket innebærer en direkte forskjellsbehandling basert på nasjonalitet, og at forskjellsbehandlingen ikke har et saklig formål, skriver Statsforvalteren i en pressemelding.

  • En av tre mener kommunene bør få bestemme selv

    En ny undersøkelse gjort av Dagsavisen viser at 34 prosent mener kommunene selv bør få bestemme hvilket land de skal motta flyktninger fra.

    Det vakte oppsikt i februar da et borgerlig flertall i kommunestyret i Drammen vedtok at de bare ville ta imot flyktninger fra Ukraina.

    I undersøkelsen fra Dagsavisen var 52 prosent uenige i at kommunene skal bestemme selv, og mente sentrale myndigheter skal bestemme hvem som skal bo hvor i landet.

    Drammen rådhus
    Foto: Knut Brendhagen / NRK
  • Får lovlighetskontroll innen tre uker

    Statsforvalteren sier de tar sikte på å gjennomføre sin lovlighetskontroll av flyktningvedtaket innen tre uker fra de mottar saken fra Drammen kommune.

    Tirsdag valgte flertallet i kommunestyret i Drammen å beholde det omstridte vedtaket om at flyktningene kommunen skal bosette i år, helst skal komme fra Ukraina.

    Saken blir dermed oversendt til Statsforvalteren for en lovlighetskontroll av vedtaket.

  • Drammen: Endret ikke mening om flyktningvedtak

    Kommunestyret i Drammen opprettholdt det omstridte flyktningvedtaket med samme stemmefordeling, 29-28, i kommunestyremøtet tirsdag.

    Dermed går vedtaket til Statsforvalteren, som skal gjøre en lovlighetskontroll av det.

    Les mer her:

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no