Hopp til innhold

Stemte mot egen mening i omstridt flyktningvedtak: – Føler meg som en lort

Drammen har bestemt at de kun ønsker å ta imot ukrainske flyktninger. Det kan de ikke, mener statsråd Tonje Brenna. KrF sliter med valget de tok.

Turid Solberg Thomassen (KrF)

Smertegrensa er nådd, men Turid Solberg Thomassen (KrF) stemte for forslaget. Denne gangen.

Foto: Balsharan Pal Kaur / NRK

I formannskapet i forrige uke foreslo flertallspartiene Høyre, Frp, KrF og Pensjonistpartiet at Drammen kun ønsker å ta imot ukrainske flyktninger.

Det skapte sterke reaksjoner. Innvandrerrådet mente blant annet at det var «diskriminerende».

Tirsdag kveld gikk flertallet i kommunestyret inn for dette, med 29 mot 28 stemmer.

Men de har trolig ikke lov til å bestemme hvilke flyktninger de tar imot.

– Kommunene kan ikke stille krav til flyktningenes nasjonalitet eller familiesituasjon. Kommunene og staten må samarbeide om å få bosatt alle som får lovlig opphold i Norge, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna til NRK.

Stortinget

Det er ikke opp til kommunene å velge hvor folk kommer fra, mener Tonje Brenna.

Foto: William Jobling / NRK

Kan bli «anket»

Drammen er en av Norges mest multikulturelle byer, med innbyggere fra hele verden. Selv om politikerflertallet ønsket ukrainske flyktninger framfor andre, kan det være lovstridig, slik Senterpartiets Simon Nordanger framførte umiddelbart i forrige uke.

Kommuneadvokaten skriver i en redegjørelse at et slik vedtak ikke er lovlig:

  • Vedtaket er diskriminerende ved at det er begrunnet med at kommunen kun ønsker å bosette flyktninger fra Ukraina, og ikke andre flyktninger med ikke-vestlig bakgrunn.
  • Slik saken er opplyst til oss, og ut ifra begrunnelsen som er gitt, er denne diskrimineringen ikke lovlig.
  • Vedtaket er derfor i strid med både nasjonalt og internasjonalt regelverk.

– Vi skal ikke sette grupper opp mot hverandre. Regjeringen fortsetter å styrke integrering i Norge og bidrar til at kommunene kan fortsette det gode arbeidet med bosetting, sier Brenna.

Saken vil nå bli «anket» til Statsforvalteren.

– Jeg får meldinger om at det Drammen gjør nå, er flaut, sier Emilie Ovnerud (V).

– Dette er en skam for Drammen, det er flaut å se hvilken vei Drammen går når det gjelder bosetting av flyktninger, sier Tony Burner (SV).

– Jeg tror de kommer til å få beskjed fra Statsforvalteren om at dette vedtaket er ulovlig, og at saken må komme tiibake til kommunestyret. Men skaden er allerde skjedd, for dette var en kamp om Drammens sjel. Hva slags kommune ønsker vi å være? Og flertallet i kommunestyret sier vi skal være snevrere og lite inkluderende, sier Eivind Knudsen (Ap).

KrF i politisk skvis

– 125 flyktninger er et høyt tall for Drammen, historisk sett og i dag. All bosetting er vanskelig, uansett hvor du kommer fra. Men vi vet av erfaring at noen har noen problemer, sa Jon Helgheim (Frp) fra talerstolen i rådhuset.

Jon Helgheim

Jon Helgheim i Fremskrittspartiet mener Drammen bare gjør det Norge har gjort i flere år.

Foto: Balsharan Pal Kaur / NRK

– Det er krig i våre nærområder, og da er vi forpliktet til å ta imot flere selv om kapasiteten er sprengt. Staten Norge gjør nøyaktig det samme som Drammen kommune nå vedtar, hvert eneste år, under enhver regjering. Der setter man opp en liste over hvilken nasjonalitet man skal komme fra, og hvor mange, sa han.

Kristelig Folkeparti er en del av flertallet i Drammen. Turid Solberg Thomassen holdt flere innlegg fra talerstolen, hvor hun var tydelig berørt. Og opprørt.

– Hvordan skal dette ende? For min del er det mulig å bli med på dette nå, på grunn av krigssituasjonen i Ukraina, men dette blir jeg ikke med på flere ganger. Da er jeg enten bruddårsak, eller så blir jeg kastet ut, sa hun.

Etter møtet forklarte hun mer om skvisen hun sto i:

– Vi har holdt på i flere dager, og jeg måtte stemme for noe jeg er dypt imot. Nå håper jeg de kommer fram til at dette vedtaket er ulovlig.

– Jeg har vært tydlig på at dette bryter med vårt verdigrunnlag, vi skal ikke gjøre forskjell på folk, det er aldri en god grunn til å forskjellsbehandle på den måten. Jeg har følt meg som ei lita mus, som en lort, for å være med på dette, som jeg er så sterkt imot, sier hun.

KrF er en liten del av flertalssamarbeidet i Drammen, og Thomassen innrømmer at man må gi og ta i politikken, men at smertegrensa nærmer seg.

Systematisert rasisme?

Rutkay Sabri (Ap) dro en fotballreferanse, i debatten som varte i flere timer:

– Sender de Andrij Sjevtsjenko, skal vi si ja. Sender de Didier Drogba, skal vi si nei, sa han.

Den førstnevnte spissen er en ukrainsk scoringslegende. Drogba er en tilsvarende måltjuv, men fra Elfenbenskysten.

Høyre, det største partiet i Drammen, vet at de presset staten.

– Vi utfordrer den prioriteringen staten Norge gjør, og det er vi ærlige på, sa gruppeleder Kristin Surlien (H) til NRK i går.

Simon Nordanger (Sp) har kalt det systematisert rasisme.

Jon Helgheim (Frp) har forsvart det med et ønske om god integrering, og at ukrainere er «enklere» å bosette enn en del andre flyktninger.

nnn

Er ønsket, men: – Dette skader Ukrainas sak