Politiet løslater trippeldrapssiktet

Politiet løslater tirsdag en av de fire siktede i trippeldrapssaken i Pakistan. De tre resterende blir alle begjært videre fengslet. Mistanken mot to av de siktede er styrket, ifølge politiet.

Drapshuset i Gujrat, Pakistan

NY VENDING: Den siktede sønnen i trippeldrapssaken er løslatt av politiet. To av de tre drapene som skal ha blitt begått i Pakistan skjedde i dette huset.

Foto: Iram Ansari / NRK

I mai kunne NRK avsløre at tre norskpakistanere var pågrepet og siktet for medvirkning til trippeldrap begått i Pakistan.

De tre siktede er et ektepar og deres sønn. Drapene skal angivelig ha skjedd fordi parets datter giftet seg med en mann familien ikke ønsket. Politiet har også bekreftet overfor NRK.no at ett av motivene de etterforsker er æresdrap.

Eidsberg fengsel i Østfold

FENGSLET HER: Den nå løslatte mannen har sittet i Eidsberg fengsel.

De tre har sittet fengslet siden 21. mai. Tirsdag formiddag blir ekteparet fremstilt for videre fengsling, men NRK.no kan avsløre at den siktede sønnen er løslatt fra Eidsberg fengsel, og altså ikke er begjært videre fengslet av politiet.

Les også: Pågrepet og siktet for trippeldrap

Les også: Politiet etterforsker mulig æresdrap

Ikke grunn for fengsling

Sturla Henriksbø

LØSLATELSE: Politiadvokat Sturla Henriksbø.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Vi har foretatt omfattende avhør av ham og har vurdert at bevisforspillelsesfaren ikke er stor nok til at vi trenger å holde ham fengslet. Det er nå redusert til et nivå som gjør det akseptabelt å løslate ham, bekrefter politiadvokat Sturla Henriksbø overfor NRK.no.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdatering.

Etter det NRK.no erfarer har den nå løslatte mannen fortsatt status som siktet i saken. Siktelsen går på medvirkning til trippeldrap. Politiet ønsker likevel ikke å kommentere om mistanken mot ham er svekket når han nå er løslatt.

– Vi mener det fortsatt er grunnlag for å opprettholde siktelsen mot ham, er alt Henriksbø ønsker å si.

– Forlater ikke Norge

Den nå løslatte mannen har latt seg avhøre av politiet, i motsetning til noen av de andre siktede i saken. Dette har bidratt til at politiet har kunnet konfrontere ham med opplysninger i saken og dermed løslate ham, mens de andre blir begjært videre fengslet i Oslo tingrett tirsdag.

– Vi har kommet langt i etterforskningen. I avhørene av løslatte er han konfrontert med opplysningene som er fremkommet i etterforskningen, men av ulike årsaker er vi ikke kommet like langt med alle de andre, forklarer Henriksbø.

Anmeldelse trippeldrap i Pakistan

ANMELDT: NRK har fått tilgang til anmeldelsen levert til pakistansk politi.

– Hvordan vurderer dere unndragelsesfaren, med tanke på at den løslatte mannen har pakistansk bakgrunn?

– Han har en etablert tilknytning til Norge, og vi vurderer det ikke som noen stor fare for at han vil forlate landet, sier Henriksbø.

Den løslatte mannens forsvarer Tor Kjærvik er naturligvis glad for politiets avgjørelse, men er likevel ordknapp overfor NRK.

Tor Kjærvik

FORNØYD: Forsvarer Tor Kjærvik mener det er riktig av politiet å løslate hans klient.

Foto: NRK

– Dette er en riktig avgjørelse, utover det har jeg ingen kommentar, sier han til NRK.no.

Fortsatt siktet

I første fengslingsmøte i Oslo tingrett ble sønnen først løslatt, men påtalemyndigheten anket saken. Borgarting lagmannsrett bestemte likevel at han skulle fengsles.

Dersom du har nyhetstips til NRK kan du kontakt oss på telefon 03030 eller mail 03030@nrk.no.

Trippeldrap i Pakistan - gravplass i Gujrat

GRAVPLASS: De tre drepte i Pakistan ligger på denne gravplassen i Gujrat i Pakistan.

Foto: IRAM ANSARI / NRK

I juli kunne NRK.no også avsløre at en fjerde norskpakistaner, bosatt i Østfold, var pågrepet i samme sak. Han er siktet for medvirkning til drap eller for å ha utført disse. Østfold-mannen er én av angivelig to gjerningsmenn og skal ha hatt en sentral i to av drapene som skal ha blitt begått i hans hus i Pakistan.

I et intervju med NRK.no tidligere i sommer bedyret han si uskyld. Han var også i Norge uten at politiet visste det. Den andre antatte gjerningsmannen er fortsatt på frifot i Pakistan.

Har bedt om bistand

Trippeldrapssaken er nå inne i en avgjørende fase.

Norsk politi har gått gjennom diplomatiske kanaler for å få hjelp til etterforskningen av pakistansk politi. Samtidig er mistanken mot den siktede faren styrket, ifølge politiet.

NRK er også kjent med at mistanken mot moren er styrket etter at hun skal ha forklart seg lite troverdig i avhør.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no