Hopp til innhold

Politiet etterforsker mulig æresdrap

Den fjerde siktede i trippeldrapssaken i Pakistan er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Drapshuset i Gujrat, Pakistan

HER SKAL DET HA SKJEDD: To av de tre drapene i Pakistan skal ha blitt begått i dette huset som eies av 54-åringen som ble varetektsfengslet i Oslo i dag.

Foto: Iram Ansari / NRK

Leif Morten Eide, politiadvokat

HAR SIKTET FIRE PERSONER: Politiadvokat Leif Morten Eide i Oslo politidistrikt sier et æresdrap er ett av flere motiver som blir etterforsket.

Foto: NRK

Den norsk-pakistanske 54-årige mannen er siktet for to av tre drap i denne saken, eller medvirkning til disse, i Pakistan. I dag ble han varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

I tillegg blir han delvis isolert, som betyr at han ikke får ha kontakt med de tre andre norsk-pakistanerne som er siktet i denne saken. Politiet etterforsker saken bredt og har flere motiv de undersøker.

– Æresdrap er ett av flere mulige motiv vi undersøker i denne saken, men det er ikke det eneste, sier politiadvokat Leif Morten Eide til NRK.no.

54-åringen som nå er varetektsfengslet erkjenner ingen skyld i saken.

Tor Erling Staff

FORSVARER 54-ÅRINGEN: Tor Erling Staffs klient nekter straffskyld.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Han erkjenner ikke straffskyld. Han er fengslet og har ut ifra en helhetsvurdering tatt betenkningstid. Min klient har vært mistenkt i denne saken helt siden den ble åpnet, så han er ikke overrasket over at han nå er siktet, sier 54-åringens forsvarer Tor Erling Staff til NRK.no.

54-åringen har tidligere sagt til NRK at to av de tre drapene skal ha blitt begått i hans hus i Pakistan, men at han ikke selv var vitne til selve utførelsen. Han sa også at det hele har dreid seg om en familiefeide. Tor Erling Staff ønsker ikke å kommentere disse opplysningene overfor NRK.no.

I rettsdokumenter NRK.no har fått tilgang til går det frem at 54-åringen bekrefter overfor politiet at to av de tre drapene skal ha blitt begått i huset hans i Pakistan.

Mannen som den norsk-pakistanske kvinnen valgte å gifte seg med skal ha blitt drept 18. mai og to personer skal ha medvirket til dette. Den ene mistenkte er altså den 54-årige mannen.

Etter at drapene skal ha blitt begått i Pakistan ble han og en angivelig annen gjerningsmann etterlyst av politiet i Pakistan. 54-åringen klarte å rømme til Norge og har før han ble pågrepet i går blitt avhørt en gang av politiet i Norge. Her skal han ha nektet for å ha drept noen.

Taus om metoder

Politiet ønsker ikke å si noe konkret om hva som har ledet til pågripelsen av ham eller hvilke etterforskningsmetoder som er blitt brukt, som kan være alt fra spaning til telefonavlytting. Det har ikke lykkes for NRK.no å få tak i dokumenter som bekrefter dette. For å avlytte personer må politiet ha en rettslig kjennelse.

– Den etterforskningen vi har bedrevet de siste ukene som leder opp til at det var naturlig å gå til pågripelse og varetektsfengsle en person til. I alvorlige straffesaker bruker politiet de etterforskningsmetodene som til enhver tid er tilgjengelige for oss, dersom det er nødvendig. I forhold til denne pågripelsen er det en tradisjonell etterforskning som har ført til at vi nå valgte å pågripe 54-åringen, sier Eide til NRK.no.

Les også: Pågrepet og siktet for trippeldrap

Les også: Trippeldrapssiktet til NRK: – Jeg er uskyldig

Les også: Vitne kobler norskpakistaner til trippeldrap

Risikerer 21 års fengsel

Totalt er det begått tre drap i Pakistan i denne saken og totalt er fire norskpakistanere nå i politiets varetekt. To av dem som er fengslet er et ektepar. I tillegg sitter deres sønn fengslet. Disse tre personene er siktet for medvirkning til drap og ikke selve utførelsen. De har alle forklart for politiet at de ikke har noe med drapene å gjøre.

Dersom alle fire skulle bli dømt er den øvre strafferammen 21 års fengsel. Loven skiller ikke mellom medvirkning eller til selve utførselen av drap.

Det var i går at politiet bekreftet at mannen er pågrepet i saken. Han ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett for lukkede dører fredag.

Pågripelsen av mannen kom bare to dager etter at tre andre i samme sak fikk forlenget sin varetektsfengsling med fire uker med brev- og besøks-, medieforbud og delvis isolasjon.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger