Hopp til innhold

Trippeldrapssiktet vil ikke la seg avhøre under Ramadan

Den drapssiktede 65-åringen i trippeldrapssaken i Pakistan har bedt om avhørsfri under fastemåneden Ramadan. Politiet venter dermed med å konfrontere ham med vesentlig informasjon.

Drapshuset i Gujrat, Pakistan

AVHØRSFRI: Den drapssiktede 65-åringen i trippeldrapssaken i Pakistan har bedt om avhørsfri under muslimenes fastemåned Ramadan. To av de tre drapene skal ha blitt begått inne i dette huset.

Foto: Iram Ansari / NRK

Trippeldrap i Pakistan - gravplass i Gujrat

GRAVLAGT: De tre drepte i Pakistan skal angivelig ligge på gravplassen i Gujrat i Pakistan.

Foto: IRAM ANSARI / NRK

21. mai kunne NRK avsløre at tre personer, alle norskpakistanere, er siktet for medvirkning til drap av tre personer i Pakistan. Disse skal være begått 18. mai. Et ektepar og deres sønn ble varetektsfengslet av Oslo tingrett.

Tirsdag ble de tre på nytt varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. Politiet er fornøyd med fremgangen i saken og NRK.no kjenner til at spesielt mistanken mot den 65 år gamle mannen er styrket.

– Jeg ønsker ikke å gå på den enkelte siktede, men generelt kan jeg si at politiet er fornøyd med fremdriften i etterforskningen og mistanken er etter politiets syn ikke svekket, sier politiadvokat Leif Morten Eide til NRK.no.

Avhørsfri

Den siktedes forsvarer Abdelilah Saeme ønsker ikke å si så mye om saken, men formidler på vegne av 65-åringen at han fortsatt bedyrer sin uskyld.

Abdelilah Saeme

USKYLDIG: Forsvarer for 65-åringen Abdelilah Saeme sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

Foto: NRK

– Jeg er ny forsvarer på saken og har ikke fått satt meg skikkelig inn i alt ennå, men min klient mener fortsatt at han er uskyldig, sier Saeme til NRK.no.

I disse dager er muslimene inne i fastemåneden Ramadan som innebærer at de bare spiser og drikker i løpet av et fåtall timer i døgnet. Etter det NRK.no kjenner til skal den drapssiktede 65-åringen ha bedt om ikke å la seg avhøre i løpet av denne måneden. Han har også nylig fått operert inn pacemaker.

– Det stemmer at en av dem har sagt at det ikke er ønskelig å avhøres videre før Ramadan er ferdig, men jeg vil ikke gå inn på hvem det er. Vi har vist forståelse for dette for det er ikke ønskelig at siktede skal sitte i lange og tunge avhør når vedkommende ikke har verken spist eller fått i seg drikke, sier Eide.

Les også: Siktet for drap i Pakistan

Les også: Pågrepet og siktet for trippeldrap

Les også: Frykter drapsmenn aldri blir tatt

– Dårlig helse

Forsvarer Saeme ønsker ikke å kommentere disse opplysningene.

– Det har jeg ingen kommentar til, men det er ikke til å legge skjul på at helsen hans er dårlig og at varetektsperioden er veldig tung.

Fastemåneden startet 10. juli og har sin siste dag 7. august. NRK.no har også fått opplysninger om at politiet er på vei inn i en konfronterende fase av avhørene. Etter det NRK.no erfarer har de siktede så langt fått forklare seg fritt om sin kjennskap til saken. Men i løpet av etterforskningen har politiet hentet inn konkrete bevis og opplysninger de ønsker å presentere for de siktede i saken. Den siktede 65-åringen vil altså ikke bli konfrontert med bevismaterialet før tidligst 8. august. Til tross for dette mener politiet at fastemåneden ikke har forsinket den videre prosessen.

Ingen forsinkelser

Leif Morten Eide, politiadvokat

PÅ RETT SPOR: Politiadvokat Leif Morten Eide mener mistanken mot de siktede er styrket.

Foto: NRK

– Vi har ikke inntrykk av at noe er blitt forsinket, nei. Deler av Ramadan har også vært under fellesferien. Når vi ikke har avhørt vedkommende har vi kunnet gjøre andre ting som er vesentlig for etterforskningen. Når det gjelder avhørene har vi heller ikke opplevd de siktede som vanskelig, men det er best for alle parter at de avhøres når de er så opplagt som mulig, forklarer Eide.

– Vil det ikke være gunstig å konfrontere alle de siktede med bevis så tidlig som mulig?

– Vi har fått gjort andre ting i mellomtiden. Blant annet foretatt avhør av andre som kan tenkes å opplysninger i saken. Vi ønsker å gjøre så mange etterforskningsskritt som mulig så vi har hatt nok å gjøre likevel.

– Spørsmålet om å få utsatt avhørene har altså ikke forsinket prosessen?

– Ikke slik vi ser det, nei.

Analyserer elektroniske spor

Anmeldelse trippeldrap i Pakistan

ANMELDELSEN: Trippeldrapet ble anmeldt i Pakistan. Navnet til norsk-pakistaneren fra Fredrikstad er nevnt her.

I begynnelsen av juli kunne NRK også presentere nyheten om at en fjerde person er pågrepet av politiet siktet for to av de tre drapene i Pakistan eller medvirkning til drap. Dette skal være en av to personer som utførte selve drapene. Denne mannen, som har folkeregistrert adresse i Fredrikstad, er broren til den siktede 65-åringen. NRK har også tidligere omtalt at en av politiets teorier er at saken dreier seg om et æresdrap.

Videre i saken holder politiet på å etterforske og analysere elektroniske spor. Eksempelvis undersøkes både pengeoverføringer og telefoninformasjon grundig. Politiet i Oslo har også sendt en rettsanmodning til pakistanske myndigheter med tanke på å få til et formelt samarbeid.

– Alle tekniske og elektroniske spor undersøkes naturligvis grundig og er interessante for etterforskningen, avslutter Eide.

Verken forsvarer for den siktede kvinnen Johnny Veum eller sønnen i saken Tor Kjærvik har svart på NRK.nos henvendelser.

Les også: Pakistansk politi: – Trippeldrapet var et bestillingsdrap

Les også: Politiet etterforsker mulig æresdrap

Les også: Etterlyst norskpakistaner til NRK: – Jeg er i Norge

AKTUELT NÅ