Hopp til innhold
Helsearbeidere fjerne et menneske som har mistet livet av ebola i Duwala-markedet i Monrovia
Foto: STRINGER / Reuters

Ebola

Oppsummert

Ebolaepidemien i årene 2013-2015 livet av 11.300 mennesker i de tre vestafrikanske landene Guinea, Sierra Leone og Liberia. Etter at det store utbruddet var over, er det registrert flere sporadiske tilfeller av smitte.

  • Ny studie: Ebolavaksinen kan halvere dødsrisiko

    Vaksinasjon mot ebola reduserer ikke bare risikoen for å bli smittet av viruset, men også risikoen for å dø av det, viser en studie.

    Studien er gjort ved Leger Uten Grensers forskningssenter Epicentre i Paris og ble publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

    en baserer seg på data fra 2279 pasienter i årene mellom 2018 og 2020, da den tiende ebolaepidemien rammet Kinshasa, hovedstaden i Kongo.

    Blant uvaksinerte pasienter som oppsøkte helseinstitusjoner, var risikoen for å dø 56 prosent. Mens blant vaksinerte var risikoen 25 prosent.

    Studien så på en spesifikk ebolavaksine, som brukes først og fremst i såkalt ringvaksinasjon ved epidemier. Da vaksinerer man de som har vært i kontakt med en smittet person eller har høy risiko for å ha vært det, for eksempel helsepersonell.

    Epicentre-studien viser at dødsrisikoen er mindre selv om personen blir vaksinert etter å ha blitt smittet, kort tid før symptomene begynner å vise seg.

    (NTB)

    Ebolavaksine
    Foto: Reuters
  • Uganda erklærer at ebolautbruddet er over

    Ebolautbruddet i Uganda er offisielt erklært avsluttet av landets regjering. Det var 162 bekreftede tilfeller.

    Utbredt testing har ikke avdekket nye tilfeller på 42 dager, noe som er et tegn på at viruset ikke lenger sprer seg. Inkubasjonstiden for viruset er typisk rundt tre uker. Til sammen er 162 personer bekreftet smittet, og 39 prosent av disse er døde, skriver Bloomberg.

    Ebolautbruddet i landet ble først registrert i september og dreide seg om Sudan-varianten av viruset. Det finnes ingen kjente vaksiner mot denne varianten, men flere kandidater testes i Uganda nå.

    Afrikanske helsemyndigheter har jobbet hardt for å øke beredskapen rundt ebola etter det alvorlige utbruddet i Vest-Afrika i 2014-2016, der 11.300 mennesker døde.

    (NTB)

  • Uganda: Ebola-utbruddet er under kontroll

    Det panafrikanske helseorganet Africa CDC sier ebolautbruddet i Uganda er under kontroll. Det er 39 dager siden siste bekreftede tilfellet i landet.

    Dersom det ikke oppstår noen nye tilfeller innen 10. januar, er utbruddet offisielt over.

    Ebolautbruddet i landet ble først bekreftet i september og dreide seg om Sudan-varianten av viruset. Det finnes ingen kjente vaksiner mot denne varianten, men flere varianter testes i Uganda nå.

  • Forlenger nedstenging

    Presidenten i Uganda forlenga laurdag ei seks veker lang nedstenging laurdag av to distrikt i episenteret av eit ebola-utbrot som har kravd 55 liv.

    Sidan utbrotet vart erklært den 20. september, har den frykta sjukdomen nådd hovudstaden Kampala. Men presidenten seier også at utbrotet er dempa, melder nyheitsbyrået AFP.

    Ebola
    Foto: BADRU KATUMBA / AFP
  • Uganda stenger skoler etter at åtte barn døde av ebola

    Uganda har besluttet å stenge skoler over hele landet etter at det ble registrert 23 ebolatilfeller blant elever. Åtte av dem er døde.

    Ugandas utdanningsminister Janet Museveni opplyste tirsdag at det er påvist ebola ved fem skoler i hovedstaden Kampala, samt i nabodistriktet Wakiso og Mubende.

    Hun sier også at regjeringen har bestemt seg for å stenge både førskoler, barneskoler og ungdomsskoler fra og med 25. november, to uker før skoleåret etter planen skulle avsluttes. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no