Hopp til innhold
Flere griser står i en svært møkkete binge uten spor av strø eller rotemateriale.
Foto: Mattilsynet

Dyrevelferd i svinenæringen

Oppsummert

Mattilsynet fant regelbrudd i over halvparten av svinebesetningene under uanmeldte tilsyn i 2021-2022. I 2019 lovte næringen full opprydding etter avsløring om tilfeller av dårlig dyrevelferd for mange griser i norske fjøs.

 • Noah vil anmelde grisebønder etter tilsynsrapport

  En av fire grisebønder har brutt loven ved ikke å gi nødvendig hjelp til griser, viser en tilsynsrapport fra Mattilsynet. Noah vil anmelde grisebønder.

  – Det er uholdbart at slike lovbrudd får gå ustraffet, skriver veterinær Siri Martinsen i Noah i en pressemelding.

  Noah arbeider nå med å identifisere og anmelde flere av grisebøndene.

  (NTB)

 • Vil undersøke om de skal anmelde svinebønder

  Økokrim vil nå undersøke om det er grunn til å anmelde svinebønder. Mattilsynet publiserte denne uken en stor tilsynsrapport hvor det ble avdekket regelbrudd hos 328 gårder.

  – De sakene som antas å kvalifisere til en fengselsstraff, de skal anmeldes. Det sier fagansvarlig for dyrevelferdskriminalitet i Økokrim, Tone Strømsnes Olsen til P4-nyhetene.

 • Fant regelbrudd i over halvparten av svinebesetningene

  Mattilsynet fant regelbrudd i 56 prosent av besetningene da de kom på uanmeldt tilsyn hos 582 svinebesetninger. Ifølge Mattilsynet brøt én av fire reglene for behandling av skadde og syke dyr. Bakgrunnen for tilsynet var blant annet NRK Brennpunkts dokumentar «Griseindustriens hemmeligheter»

 • Ber Riksadvokaten se på NRKs rolle

  24 svineprodusenter har bedt Riksadvokaten se nærmere på NRKs rolle etter innbrudd i svinenæringen, skriver Nationen.

  – Vi har bedt Riksadvokaten om også se nærmere på NRKs rolle, sier Lars Morten Bjørkholt, som representerer svinebøndene, til avisen.

  NRK publiserte lørdag en sak med bilder og video de har fått fra Nettverk for dyrs frihet. Bildene, som er tatt og filmet etter at gruppen har brutt seg inn hos 28 grisebønder i Norge etter 2019, viser skadde, syke og døde griser.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no