Hopp til innhold

Økokrim sikter tre bønder etter Brennpunkt-dokumentar

Økokrim har startet etterforskning og siktet tre bønder for brudd på dyrevelferdsloven etter avsløringer som kom fram i NRK Brennpunkts dokumentar om griseindustrien.

Skadd gris

En skadd gris i ett av grisefjøsene som ble vist fram i dokumentaren.

Foto: Piraya film / NRK

I juni skapte NRK Brennpunkts dokumentar om «griseindustriens hemmeligheter» sterke reaksjoner. Nå har Økokrim siktet tre av bøndene fra dokumentaren.

– Jeg kan bekrefte at Økokrim har startet etterforsking, innhentet dokumentasjon og gjennomført avhør i denne saken, sier konstituert statsadvokat Maria Bache Dahl til NRK.

– Tre bønder er siktet for brudd på dyrevelferdsloven, og Økokrim samarbeider med Mattilsynet i denne saken. Av hensyn til etterforskingen kan jeg ikke kommentere ytterligere nå, sier statsadvokaten.

Strafferammen for brudd på dyrevelferdsloven er bøter og opp til tre års fengsel.

Advokaten til en av de siktede bekrefter at hans klient har vært i avhør og forklart seg utfyllende.

– Min klient er innstilt på å samarbeide med politiet, sier advokaten, og legger til at det nå blir et spørsmål om de aktuelle forholdene klienten hans er siktet for, i det hele tatt er straffbare.

Advokatene til to av de andre siktede hadde ikke anledning til svare på NRKs spørsmål onsdag. .

Brukte skjult kamera

Deler av dokumentaren er filmet ved hjelp av skjult kamera, og skjult mikrofon over fem år..

NRKs redaktør Frank Gander forsvarer bruken av de omstridte metodene, med at den er «for viktig til å la være».

– Vondt å se på

Mattilsynet skriver i en e-post til NRK at de er glade for at Økokrim har tatt saken på alvor.

– Mattilsynet har klart å finne ut hvem de fleste av bøndene er, og Mattilsynet har delt denne informasjonen med Økokrim og bistått med våre vurderinger av forholdene som ble avdekket. Vi er glad for at Økokrim griper fatt i slike alvorlige saker, skriver seksjonssjef Torunn Knævelsrud i Mattilsynet i en e-post til NRK.

Hun opplyser at de har avdekket liknende forhold.

– Filmen viser klare lovbrudd og holdninger til dyr som ikke er akseptable, for eksempel at dyr som lider ikke tas hånd om. Det er vondt å se på, og dessverre så ligner dette på forhold vi selv har avdekket på tilsyn, skriver hun.

Endret markedsføring

En rekke dagligvarebutikker tonet ned fokuset på svinekjøtt, i perioden etter at dokumentaren ble publisert.

– Det som framkom i dokumentaren er helt uakseptabelt, og gjorde sterkt inntrykk på oss i Kiwi, sa kommunikasjonsrådgiver Nora Mile Helgesen i Kiwi.

Kiwi er blant dagligvarekjedene som endret fokus etter å ha sett dokumentaren.

Hva slags liv har grisen hatt før den havner på middagsbordet ditt? I fem år har Norun undersøkt norsk svineproduksjon med skjult kamera. Nå viser vi hva hun fant. Norsk dokumentar.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger