Hopp til innhold
Drone til søk- og redningsoppdrag
Foto: Rick Bowmer / AP

Droner

Oppsummert

Fra 1. januar 2021 må alle dronepiloter med drone med kamera eller tyngde over 250 gram registrere seg. Tidligere skilte man mellom hobbybruk og næringsbruk. Nettsiden Flydrone.no vil bli aktiv fra årsskiftet.

 • Ulovlig droneflyging ved Gardermoen

  I sommer har politiet mottatt rundt 20 anmeldelser og 23 varslinger om droneflyginger uten tillatelse ved Oslo Lufthavn. Det skriver Romerikes Blad.

  Nå har det kommet ny teknologi som gjør at både politiet og Avinor fanger opp flere hendelser enn før.

  Om dronepiloter kommer innenfor radiusen på fem kilometer rundt Gardermoen, uten å søke om tillatelse, kan det koste dyrt.

  Å fly i Jessheim sentrum kan derfor medføre bot og økonomisk krav fra Avinor, skulle luftrommet bli stengt.

 • To anmeldt for dronebruk i Oslo

  Politiet i Oslo har anmeldt to personer for ulovlig bruk av drone i sentrum under 17. mai-feiringa. Først en mann som forsøkte å fly drone ved Rådhusplassen rundt kl. 12.30. Dronen er beslaglagt. Deretter anmeldte de en kvinne som forsøkte å fly drone rundt Akershus festning.

  Politiet har på forhånd gått ut og sagt at de ville slå ned på dronebruk 17. mai av sikkerhetsgrunner. Det kreves alltid dispensasjon for å bruke drone i Oslo sentrum, minner de om.

 • Saksøker etter amerikansk droneangrep i Libya

  De etterlatte etter elleve tuareger som ble drept i et amerikansk angrep i Libya i 2018, saksøker offiserene ved flybasen på Sicilia der dronen ble sendt fra, skriver NTB.

  Ifølge USAs Afrika-kommando var de drepte medlemmer av al-Qaida i Islamsk Maghreb (AQIM). Broren til det ene av ofrene, bestrider dette og sier at de elleve tuaregene verken hadde tilknytning til AQIM eller kunne knyttes til terrorisme.

 • Bruker drone for å unngå spredning av brann

  Det foregår nå en kontrollert nedbrenning av et bolighus på Slevik i Fredrikstad. Politiet fikk melding om brannen litt før halv fire i morges.

  Det skal ha vært en beboer i huset som klarte å evakuere seg selv, men huset er overtent og mye vind øker faren for at brannen kan spre seg. Brannvesenet har nå tatt i bruk en drone for å holde området under oppsikt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no