Hopp til innhold
Mange døde under Halloween festival i Seoul
Foto: YONHAP / Reuters

Døde i halloween-trengsel i Seoul

Oppsummert

155 mennesker omkom og over 100 ble skadd i trengsel da det brøt ut panikk under halloween-feiringen i Sør-Koreas hovedstad Seoul. En norsk student døde i ulykken.

  • Legger ned veto mot uavhengig gransking av Halloween-tragedien

    Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol har lagt ned veto mot en opposisjonsønsket uavhengig gransking av Halloween-tragedien der 159 personer døde.

    Yoons veto kommer etter at statsminister Han Duck-soo beskrev forslaget om en uavhengig gransking som politisert og potensielt i strid med grunnloven.

    – Smerten fra katastrofen kan ikke brukes som et verktøy for å rettferdiggjøre politisk strid og en mulig grunnlovsstridighet, sa Han i et møte med regjeringen, og nektet for at granskingen utført av påtalemyndigheten hadde feil.

    Både familiemedlemmer av ofrene for tragedien og opposisjonspolitikere har lenge hevdet at myndighetenes håndtering av katastrofen er utilstrekkelig.

    Titusener av mennesker, hovedsakelig unge, hadde samlet seg i utelivsdistriktet Itaewon i Seoul 29. oktober i 2022 for å feire Halloween.

    Da mange av dem ble trengt inn i en smal gate, oppsto det en voldsom trengsel som førte til at 159 døde og mange flere skadd. 20 år gamle Stine Roalkvam Evensen fra Sandnes var blant de omkomne.

    Politiet og myndighetene i Seoul har fått skylden for at tragedien oppsto.

    (NTB)

  • Sør-Korea: Stemte mot riksrett etter Halloween-ulykken

    Sør-Koreas konstitusjonelle rett stemte tirsdag mot å stille innenriksministeren for riksrett etter Halloween-ulykken i Seoul sist år.

    159 personer omkom og 196 ble skadd da det oppsto massetrengsel og panikk under en feiring i trange gater i hovedstaden.

    Etterforskere slo da fast at årsaken til tragedien var dårlig planlegging av arrangementet og responsen fra nødetatene.

    I februar stemte parlamentet i Sør-Korea for å stille innenriksminister Lee Sang-min for riksrett, og for å ta ansvar for tragedien.

    Retten fant at minister Lee Sang-min hadde kommet med bemerkninger som var upassende etter ulykken, men at disse «ikke utgjorde grunnlag for riksrett». Avgjørelsen var enstemmig,

    Norske Stine Roalkvam Evensen fra Sandnes var en av de som mistet livet i tragedien.

  • Sør-Koreas innenriksminister stilles for riksrett etter Halloween-tragedien

    Parlamentet i Sør-Korea har onsdag stemt for å stille innenriksminister Lee Sang-min for riksrett etter Halloween-tragedien i oktober i fjor. 159 personer omkom og 196 ble skadd da det oppsto massetrengsel og panikk under en feiring i trange gater i hovedstaden Seoul.

    En 20 år gammel kvinne fra Sandnes var blant de omkomne.

    Etterforskere slo da fast at årsaken til tragedien var dårlig planlegging av arrangementet og responsen frå nødetatane.

    Nå har et flertall i parlamentet stemt for at innenriksministeren skal stilles ansvarlig. Han er suspendert fra stillingen, ifølge Reuters.

    Riksrettsvedtaket sender saken til landets grunnlovsdomstol, som har seks måneder på seg til å avgjøre om Lee skal avsettes permanent.

  • Politi og myndigheiter i Seoul får skulda etter halloween-tragedien

    Over 150 menneske døde då det oppstod trengsel under halloween-feiringa i Seoul. Etterforskarar slår no fast at tragedien skuldast dårleg planlegging og respons.

    Dei fleste offera var kvinner i 20-åra. Blant dei var 20 år gamle Stine Roalkvam Evensen frå Sandnes.

    Konklusjonen frå etterforskinga er at det var store manglar i både planlegging av arrangementet og i responsen frå naudetatane.


    (NTB)

    Folkemengde i Seoul
    Foto: Stian Nyblom
  • Politimann funnet død, gransket etter tragedie i Seoul

    En polititjenestemann som er under gransking i forbindelse med halloweentragedien i Seoul, er funnet død i sitt hjem, melder politiet.

    156 mennesker omkom og 149 ble skadd da det oppsto trengsel i et populært utelivsområde i Sør-Koreas hovedstad.

    I forbindelse med halloweenfeiringen var det svært mange ute i Itaewon-distriktet. Et 20-tall utlendinger var blant de omkomne, også en norsk kvinne døde i trengselen.

    (NTB)

    Politifolk undersøker åstedet der folk ble trampet i hjel under halloween-feiringen lørdag.
    Foto: KIM HONG-JI / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no