Hopp til innhold
En plakat med teksten bruk munnbind korrekt på gata i Mexico by.
Foto: CLAUDIO CRUZ / AFP/NTB

Mexico

Oppsummert

Tallet på døde av covid-19-sykdom har passert 300.000 i Mexico. Landet er preget av høy kriminalitet og vold. Under valgkampen i 2021 ble minst 88 politikere drept av organiserte kriminelle.

 • To menn og en tenåring lynsjet i Mexico

  To menn og en tenåringsgutt som var anklaget for ran, ble lynsjet i Mexico. De er landets foreløpig siste ofre for brutal gatejustis.

  Påtalemyndigheten i delstaten Mexico etterforsker angrepet på de tre sist lørdag i Chalco i nærheten av Mexico by.

  – Vitneutsagn antyder at flere folk angrep ofrene som hev for flere mulige ran, skriver påtalemyndigheten på Twitter.

  De tre drepte var 17, 21 og 22 år gamle.

  (NTB)

 • To kvinner døde da de falt ned i kum

  To unge kvinner mistet livet da de falt ned i en dyp, åpen kum langs en mørk gate i bydelen Iztacalco i Mexico by, melder NTB–AP. De to søstrene var på vei til en konsert sammen med sin far.

  Åpne kummer er et stort problem i Mexico by fordi kriminelle stjeler de tunge kumlokkene for å selge dem som skrapmetall.

 • Statsadvokat anklages for å dekke over kvinnedrap i Mexico

  Ordføreren i Mexico by, Claudia Sheinbaum, anklager statsadvokaten i Morelos for å forsøke å dekke over drapet på en ung kvinne.

  27 år gamle Ariadne López ble funnet død 31. oktober i delstaten Morelos, ni mil sør for Mexico by, etter at hun kvelden før ble meldt savnet etter et restaurantbesøk i hovedstaden.

  Statsadvokaten i Morelos, Uriel Carmona, sa at hun døde av akutt alkoholforgiftning, men Sheinbaum viste pressen et videoopptak som angivelig viste hvordan en mann løftet en livløs López inn i bagasjerommet på en bil.

  Etter ønske fra López' familie er det foretatt en ny obduksjon som viste at den unge kvinnen døde av en rekke slag mot kroppen.

  Drap på kvinner er blitt en stor politisk sak i Mexico og andre latinamerikanske land de siste årene. Fra januar til september er det registrert 695 drap på kvinner i Mexico, mot 978 i hele fjor, og de fleste drapene er ikke oppklart. (NTB–AFP)

 • Likekjønnet ekteskap er blitt lovlig i hele Mexico

  Ekteskap mellom to av samme kjønn er nå lovlig i alle Mexicos delstater. Tamaulipas, nord i landet, ble den siste delstaten til å godkjenne ordningen.

  Det skjer 12 år etter at likekjønnet ekteskap ble lovlig i hovedstaden Mexico by. I 2015 slo landets høyesterett fram at forbud mot likekjønnet ekteskap stred med grunnloven, noe som har ført til at delstatene har måttet endre sin lovgivning og godta ekteskap mellom homofile.

  – Det finnes ikke noen første- og annenrangs mennesker, alle bør ha denne rettigheten, sier delstatspolitikeren Nanzy Ruiz, som tilhører det konservative partiet PAN. Partiet har jobbet for en lovendring i Tamaulipas.

  Til sammen sju delstater har endret loven i år. I fem av de 32 mexicanske delstatene er ikke loven endret, men retten til å gifte seg er blitt slått fast gjennom domstolsavgjørelser eller guvernørdekreter. I praksis er dermed likekjønnet ekteskap nå lovlig i hele Mexico. (NTB)

 • Orkan herjer Mexicos vestkyst

  Orkanen «Roslyn» har ført til oversvømmelser og ødelagt hus i den meksikanske delstaten Nayarit. BBC skriver at tre personer er drept.

  Vindstyrken var oppe i 54 meter per sekund da orkanen traff land i delstaten Nayarit søndag ettermiddag.

  Ødeleggelser etter orkanen Roslyn
  Foto: STRINGER / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no