Hopp til innhold
En plakat med teksten bruk munnbind korrekt på gata i Mexico by.
Foto: CLAUDIO CRUZ / AFP/NTB

Mexico

Oppsummert

Tallet på døde av covid-19-sykdom har passert 300.000 i Mexico. Landet er preget av høy kriminalitet og vold. Under valgkampen i 2021 ble minst 88 politikere drept av organiserte kriminelle.

 • Flere døde i flom i Mexico

  Minst åtte mennesker har mistet livet og ytterligere tre er skadd etter at en elv i den mexicanske delstaten Jalisco flommet over på grunn av styrtregn.

  Det er kommunen Autlan de Navarro sørvest i delstaten som er rammet. Der ble tre personer reddet fra styrtflom, mens ni er savnet, ifølge Jalisco-guvernør Enrique Alfaro. (NTB)

 • Mexico kan få sin første kvinnelige president

  Mexicos regjeringsparti har utpekt Claudia Sheinbaum som presidentkandidat. Landet kan dermed få sin første kvinnelige president etter valget neste år.

  61 år gamle Sheinbaum har vært ordfører i hovedstaden Mexico by og var på forhånd regnet som klar favoritt til å overta som president Andres Manuel Lopez Obradors etterfølger i regjeringspartiet Morena.

  Mexico går til valg 2. juni neste år, og Sheinbaum kommer i så fall trolig til å møte Xochitl Galvez fra opposisjonen. Også hun er kvinne og Mexico ligger dermed an til å få sin første kvinnelige president. (NTB)

  Tidligere ordfører i Mexico City Claudia Sheinbaum er valgt til presidentkandidat for regjeringspartiet Morena.
  Foto: RAQUEL CUNHA / Reuters
 • Forretningskvinne blir opposisjonskandidaten i Mexicos presidentvalg

  Mexicos opposisjonskoalisjon har valgt den frittalende senatoren og forretningskvinnen Xochitl Galvez som sin kandidat i neste års presidentvalg.

  – Vi har bestemt oss for å støtte Xochitl Galvez som eneste kandidat til å lede vår felles front for Mexico, sier leder Alejandro Moreno i PRI, som er med i trepartialliansen.

  Galvez representerer høyrepartiet PAN i kongressen og er kjent for sin sans for humor og evne til å få overskrifter i mediene. Hun har far fra urfolksgruppen otomi, har en dagligdags måte å prate på og er kjent for å ta seg rundt i hovedstaden på sykkel.

  PAN har gått sammen i en bred koalisjon med det gamle statsbærende partiet PRI og venstrepartiet PRD for å utfordre president Andres Manuel Lopez Obradors parti Morena ved valget neste år. Mexicanske presidenter kan kun sitte i en periode på seks år, og Lopez Obrador kan derfor ikke bli gjenvalgt.

  For Morena kniver Mexico Citys ordfører Claudia Sheinbaum og tidligere utenriksminister Marcelo Ebrard om å bli kandidat.

  (NTB)

  Mexico Presidential Race
  Foto: Fernando Llano / AP
 • Mexicanske mødre markerte de forsvunnes dag med protestmarsjer

  Mødre av rundt 111.000 mennesker som har forsvunnet i Mexico over flere tiår, markerte onsdag den internasjonale dagen for forsvunne med protest.

  De krever at myndighetene gjør mer for å finne igjen forsvunne familiemedlemmer. De fleste som er savnet i landet, antas å ha blitt bortført og drept av narkokarteller og andre kriminelle.

  Ned hovedgata i Mexico City gikk folk i protest mot det de mener er forsøk på å underspille problemet fra regjeringshold. Rundt 200, nesten alle kvinner, ropte «Hvor er de? Hvor er barna våre?». Det var lignende protestmarsjer i flere byer i landet.

  Manglende finansiering og lite ressurser gjør at politi og etterforskere ikke er i stand til å gjennomføre selv enkle leteaksjoner. Dermed blir det opp til frivillige grupper, ofte sammensatt av mødre, å lete i områder der de mistenker at lik kan ha blitt dumpet, med spader og jernspett.

  President Andrew Manuel Lopez Obrador har hevdet at antall savnede er blitt oppblåst, og at mange har kommet hjem, men ikke tatt seg bryet med å varsle myndighetene.

  (NTB)

  Mexico Day of the Disappeared
  Foto: Eduardo Verdugo / AP
 • Unntakstilstand i California under tropisk storm

  For første gang i historien har myndighetene sendt ut tropisk stormvarsel i det sørlige California.

  Det er flom flere steder, guvernøren har innført unntakstilstand og Los Angeles skoledistrikt holder stengt i mandag

  Meteorologer har på forhånd advart om at uværet kan medføre katastrofale flommer.

  Stormen har allerede herjet den meksikanske delstaten Baja California, hvor veier ble gjort om til elver av vann. Der er det meldt om ett dødsfall, melder Reuters.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no