Hopp til innhold
En plakat med teksten bruk munnbind korrekt på gata i Mexico by.
Foto: CLAUDIO CRUZ / AFP/NTB

Mexico

  • Tørke og vannmangel i flere land i Sør-Amerika

    Det er alvorlig tørke og vannmangel i flere land i Sør-Amerika, blant annet i Colombia, Mexico og Ecuador. Tørken har også ført til strømkrise, rasjoneringer og bøter for overforbruk.
    I Colombias hovedstad Bogotá er vannstanden på det laveste på 40 år.

  • Historisk varmerekord i Mexico

    Temperaturen målte 34.2 grader celsius i hovudstaden Mexico City måndag. Det er historisk høgt, skriv sjef for den nasjonale vasskommisjonen (Conagua) på X. Førre rekord var 33.9 grader målt i mai 1998.

    Dei siste dagane har ei hetebølge råka landet, og i åtte kyststatar er det venta at temperaturane stig til 45 grader.

  • Mexico saksøker Ecuador etter ambassadestorming

    Mexico fremmer sak mot Ecuador ved Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag, som følge av stormingen av landets ambassade i Quito.

    Mexico krever at Ecuador suspenderes fra FN dersom ikke landet kommer med en offentlig beklagelse og erkjenner at stormingen av ambassaden var «et brudd på fundamentale prinsipper og normer i internasjonal lov», sier utenriksminister Alicia Barcena.

    Hensikten med søksmålet er ifølge henne «å garantere oppreisning av den moralske skaden som ble påført den mexicanske staten og dens statsborgere».

    Ecuadorianske sikkerhetsstyrker stormet Mexicos ambassade fredag kveld i forrige uke og pågrep landets tidligere visepresident Jorge Glas. Han er ettersøkt for korrupsjon, men er innvilget asyl i Mexico og hadde søkt tilflukt i ambassaden.

    Stormingen resulterte i kraftig internasjonal fordømmelse. Mexico har brutt de diplomatiske forbindelsene med Ecuador og kalt hjem sine diplomater fra landet.

    Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador sier hensikten med ICJ-søksmålet også er «å sikre at noe tilsvarende ikke skjer i andre land, og at internasjonal lov blir respektert». (NTB)

  • FN-sjefen er forferdet over at Ecuador tok seg inn i Mexicos ambassade

    FN-sjefen ber Ecuador og Mexico løse konflikten med fredelige midler og sier at han forferdet over at ecuadoriansk politi tok seg inn Mexicos ambassade.

    FN-generalsekretær António Guterres uttaler seg om saken via sin talsperson, Stephane Dujarric, søndag.

    Guterres minner om prinsippet om ukrenkelighet for diplomatiske og konsulære lokaler og personell. Dette må respekteres i alle tilfeller, i samsvar med folkeretten, er budskapet fra FN-sjefen.

    (NTB)

  • Diplomatisk krise etter storming av ambassade i Ecuador

    Ecuadors tidligere visepresident Jorge Glas er pågrepet inne i ambassaden til Mexico. Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador kaller pågripelsen en «autoritær handling» og et «åpenbart brudd på folkeretten og Mexicos suverenitet». Han har bedt sin utenriksminister om å bryte alle diplomatiske bånd til Ecuador.

    Ifølge Mexicos utenriksdepartement ble flere diplomater påført skader i aksjonen

    – Dette er ikke mulig. Det kan ikke være sant, det er galskap, sa Roberto Canseco, leder for konsulærseksjonen ved ambassaden, til nyhetsbyrået AP.

    Ifølge Wien-konvensjonen er det strengt forbudt for trenge inn i andre lands ambassader uten lov. Mexico varsler at landet skal ta saken til Den internasjonale domstolen (ICJ).

    (NRK/NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no