Hopp til innhold

Vannrasjonering for 10 millioner mennesker i Bogotá

Menneskeskapte klimaendringer og El Niño fører til ekstrem tørke og mangel på vann mange steder i verden. I Colombias hovedstad Bogotá er vannmangelen akutt.

San Rafael-reservoaret

VANNKRISE: Chingaza-lagunen forsyner millioner av innbyggere i Bogotá med vann. I april har den et vannivå på 15 prosent.

Foto: Ivan Valencia / ap

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

I forrige uke innførte ordføreren i Bogotá strenge vannrestriksjoner og rasjonering av vann. Byen og områdene rundt ble delt inn i ni soner som på skift får 24 timer stopp i vannforsyningen. Hver dag vil en stor region være helt uten rennende vann, bortsett fra skoler og sykehus. Tiltaket rammer i rundt 10 millioner mennesker. Det er fare for at rasjoneringen vil vare i alle fall ut mai.

Innbyggerne i Bogotá står i kø for å få vann.

Innbyggerne i millionbyen står i kø for å få drikkevann fra tankbiler.

Foto: AP

Regnet har uteblitt

Værfenomenet El Niño i 2023 og 2024 er blant de fem kraftigste som noen gang er registrert, ifølge FN. Kombinasjonen av El Niño og menneskeskapte klimaendringer gjør at stadig flere områder i verden mangler vann. Colombia er et av landene som er hardt rammet.

San Rafael-reservoaret, Colombia

San-Rafael-reservoaret utenfor Bogotá har en vannstand på 15 prosent. Det er en av Bogotás viktigste drikkevannskilder.

Foto: Fernando Vergara / AP

Særlig kritisk er det i hovedstaden Bogotá. Byen ligger på en høyslette 2640 meter over havet i de nordlige Andesfjellene, og er en av verdens høyest liggende hovedsteder. Tradisjonelt er dette et område hvor det regner mye.

Bogotá er helt avhengig av regnet for å få fylt opp vannreservoarene sine. I en lang periode har regnet uteblitt. Det har gjort at flere reservoarer er nesten tomme, og byen opplever ekstrem tørke.

san Rafael Bogotá
Foto: AP

Ved Chuza-reservoaret, som står for 70 prosent av hovedstadens vannforsyning, er det nå kun 16,9 prosent av normal kapasitet. Ifølge ordfører Carlos Fernando Galán er dette det laveste nivået på 40 år, skriver BBC. Det samme gjelder de andre reservoarene som forsyner byen med vann.

San Rafael-reservoaret, Colombia

Vannmangelen er akutt i Bogotá. Normalt regner det mye i området på grunn av beliggenheten. Nå uteblir regnet.

Foto: Fernando Vergara / AP

Helt avhengig av regn

Armando Sarmiento er professor i økologi på Bogotás Javeriana Universitet. Han sier til CNN at i motsetning til de fleste andre byer er Bogotá helt avhengig av overflatevann som fyller opp reservoarene. Det finnes ikke muligheter til å hente vann opp fra bakken i fjellområdet der byen ligger. Det gjør den svært sårbar for tørkeperioder.

– Innbyggerne og regjeringen i Colombia må innse hvor stort dette problemet er, sier Samiento.

Vannmangel i Bogotá

Torsdag i forrige uke startet rasjoneringen av vann. Ordføreren i byen ber folk om ikke å søle én dråpe vann.

Foto: Luise Gonzalez / Reuters

– Nå fokuserer alle på hva hver og en kan gjøre, som å ta korte dusjer og ikke søle med vannet. Men problemet er mye større enn det. Hele landet, ikke bare Bogotá, må forberede seg på fremtidige kriser som kan bli mye verre enn dette.

Professoren viser til at hovedstaden er et av landets største, industrielle områder.

– Som samfunn er vi nødt til å tenke helt nytt på vannforbruket vårt, sier han til CNN.

20 millioner kan bli rammet i Mexico

Bogotá deler skjebne med Mexico by, som også gjennom flere år er rammet av vannmangel som følge av lite nedbør forårsaket av klimaendringer, kombinert med stor folkevekst og dårlig infrastruktur.

Vannbestanden er faretruende lav i Cutzamala-systemet, som forsyner over 20 millioner innbyggere med vann, i og rundt hovedstaden. Systemet inkluderer tre vannreservoarer.

Villa Victoria-dammen er en del avCutzamala-systemet i Mexico

Villa Victoria-dammen er et av de tre vannreservoarene i Cutzamala-systemet. Dammen er i ferd med å tørke helt inn.

Foto: Raouel Cunha / Reuters

Den nasjonale vannkommisjonen i Mexico sier at situasjonen er i ferd med å bli ekstrem. Beregninger kommisjonen har gjort viser at dersom ikke situasjonen endrer seg, vil Cutzamala-systemet kollapse i slutten av juni, ifølge Latina Republic.

Les også Ekstrem tørke herjer Amazonas

Bare en tynn stripe av vann er igjen av Lago de Puraquequara, øst for Manaus.

SISTE NYTT

Siste nytt