Hopp til innhold
Ecuador protester
Foto: Dolores Ochoa

Ecuador

Oppsummert

Ecuador er en republikk i nordvestlige del av Sør-Amerika, ved ekvator. Landet har i overkant av 16 millioner innbyggere.

 • Ecuador: Daniel Noboa vant presidentvalget

  Daniel Noboa vant presidentvalget i Ecuador med 52 prosent av stemmene. Motstanderen Luisa Gonzalez fikk 48 prosent av stemmene, og har erkjent nederlaget og gratulert Noboa med serien.

  Daniel Noboa er sønn av Ecuadors rikeste mann, Álvaro Noboa, som har bygget sin formue på bananeksport.

  Det er ikke meldt om alvorlige voldeligheter på valgdagen. Men valgkampen har vært annerledes.

  Luisa Gonzalez var en av dem som valgte å bruke skuddsikkervest under valgkampen.

  Sikkerhetssituasjonen har forverret seg i Ecuador de siste årene flere og flere drepte, og mer kriminalitet. Det har også vært mye vold i valgkampen. Med drapet på presidentkandidat Fernando Villavicencio som et skrekkeksempel.

  Den nye presidenten i Ecuador
  Foto: AP
 • Seks innsatte drept i et fengsel i Ecuador

  Seks innsatte ble drept i et fengsel i Guayaquil i Ecuador fredag, melder nyhetsbyrået AFP.

  Alle de seks hadde status som mistenkte etter drapet på journalist og medlem av nasjonalforsamlingen, Fernando Villavicencio. Han ble skutt og drept på veg ut av et valglokale i hovedstaden Quito i august.

  President Guillermo Lasso fordømmer drapene, og at saken ikke skal dysses ned, men at myndighetene skal komme til bunns i drapene, skriver han på X.

 • USA utlover dusør etter drap på presidentkandidat i Ecuador

  USA tilbyr 5 millioner dollar i dusør for informasjon som kan føre til arrestasjon av de som stod bak drapet på presidentkandidaten Fernando Villavicencio i Ecuador, opplyser USAs utenriksminister Antony Blinken. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

  – USA vil fortsette å støtte Ecuadors folk og fortsette å jobbe for å holde personer som forsøker å undergrave demokratiske prosesser gjennom voldelig kriminalitet, ansvarlig, sa USAs utenriksminister Antony Blinken torsdag.

  Villavicencio ble skutt da han var på veg ut fra et valgarrangement ved en skole i hovedstaden Quito 9. august i år.

  Fernando Villavicencio var presidentkandidat i Ecuador, og ble skutt 9. august 2023.
  Foto: AFP
 • Over et tonn kokain stanset på vei til Tyskland

  Politiet i Ecuador har beslaglagt over ett tonn kokain som var gjemt i en bananlast på vei til Tyskland.

  1,2 tonn kokain var skjult i 31 kofferter som igjen lå i en bananlast. Beslaget ble gjort i havnebyen Guayaquil, opplyste ecuadoriansk politi mandag.

  Ecuador har de siste årene blitt trukket stadig dypere inn i en blodig krig som handler om kontroll over områder og transportruter i den internasjonale narkotikahandelen.

  Landet utgjør del av transittruten for kokain som produseres i Colombia, Bolivia og Peru og som blir smuglet via Ecuador til USA og Europa. (NTB)

 • Bruker skuddsikker vest i valgkampen

  Hun som leder målingene før presidentvalget i Ecuador sier hun vil bruke skuddsikker vest i valgkampen.

  Luisa Gonzalez sier hun også sier ja til regjeringens tilbud om militær beskyttelse. Det opplyser partiet hennes i en uttalelse.

  Sikkerhetssituasjonen har forverret seg i Ecuador de siste årene flere og flere drepte, og mer kriminalitet. Det har også vært mye vold i valgkampen. Med drapet på presidentkandidat Fernando Villavicencio som et skrekkeksempel.

  Gonzalez fikk 33 prosent av stemmene i første valgrunde i august, og møter Daniel Noboa til en andre valgrunde 15. oktober.

  Luisa Gonzalez
  Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no