Hopp til innhold
Gabriel Boric
Foto: RODRIGO GARRIDO / Reuters

Chile

Oppsummert

Søndag 4. september går chilenske velgere til valglokalene for å si sin mening om den nye grunnloven. Valget står mellom en ny grunnlov som lovet av president Gabriel Boric, og den nåværende som ble innført av militærjuntaen for 41 år siden.

 • Vulkan i Chile truer med utbrudd

  Den snødekte Villarrica-vulkanen i Chile kan være nær et utbrudd etter at det er registrert flere jordskjelv og eksplosjoner i nærheten.

  Flere ganger siden oktober er det observert flammer som har skutt flere hundre meter i været, gasseksplosjoner og jordskjelv i vulkanen.

  Alvaro Amigo, som er sjef for Chiles vulkanovervåkingsnettverk, sier det er umulig å vite når det kommer utbrudd, men at forholdene ligger til rette for det. (NTB)

 • Jordskjelv ved Ancud i Chile

  Et jordskjelv med en styrke på 6,2 slo til utenfor kysten av Ancud i Chile fredag. Det melder det europeiske jordskjelvsenteret, EMSC. Skjelvet var rundt 157 km nordvest for Ancud og hadde en dybde på 10 km, melder nyhetsbyrået Reuters.

 • Chile kan stemme ned radikal grunnlov – ekspert frykter volden blusser opp

  Nei-siden ser ut til å vinne når over 15 millioner chilenere stemmer over en ny grunnlov søndag. Ekspert frykter vold, men tror prosessen fortsetter.

  Grunnlovsutkastet er blitt kalt et av de mest radikale i verden. Det velter om på den ekstreme privatiseringen i Chile, gir kvinner og urbefolkningen nye rettigheter og beskrives som banebrytende for klima og miljø.

  Stemmeurnene åpnet klokken 8 søndag, og det var lange køer. Nei-siden leder på meningsmålingene, men det er obligatorisk å stemme, noe som gjør at usikkerhetsmomentene er store.

  – Det kan bli litt skummelt i tiden framover hvis det blir et nei. Jeg synes uansett prosessen har vært kjempeinteressant, det har vært folkeopprør mange steder som ender med ingenting, mens her har de kanalisert det inn i en demokratisk prosess, sier professor Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo til NTB.

  Hun tror at dersom det ender med et nei, er det fare for at volden blusser opp på kort sikt. Men prosessen vil trolig fortsette, og chilenerne vil trolig måtte stemme over en nedtonet og noe mindre radikal grunnlovsendring i neste omgang.

  (NTB)

  cvmABD59ous
  Foto: Andres Poblete / AP
 • Nei-siden leder før avstemning i Chile

  Chilenerne er svært splittet i synet på den nye grunnloven som er foreslått, og motstanderne leder på meningsmålinger foran avstemningen i september. Velgerne har valget mellom en grunnlov basert på rettigheter og velferdsstat, som lovet av president Gabriel Boric, og den nåværende nyliberalistiske som ble innført av militærjuntaen for 41 år siden.

  Den siste meningsmålingen viser at 45 prosent er imot grunnloven, mens 36 prosent er for. Men ja-siden øker, og 19 prosent har ennå ikke tatt stilling. (NTB)

 • Søramerikanske land sender VM-søknad for 2030

  Uruguay, Argentina, Paraguay og Chile skal tirsdag sende en samlet søknad til Fifa om å få arrangere verdensmesterskapet i fotball i 2030.

  Ifølge nyhetsbyrået AFP ble en komité satt sammen for å jobbe mot en VM-søknad for de fire landene for tre år siden. Det skulle gjøres i samarbeid med den søramerikanske fotballorganisasjonen Conmebol.

  Tirsdag melder byrået at søknaden er klar, og at den skal sendes til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

  – Vi skal bringe VM tilbake til sitt opprinnelig hjem, sier Conmebol-president Alejandro Dominguez.

  Det er ventet at søknaden vil få minst to motkandidater. Spania og Portugal har gått sammen om én søknad, mens Marokko har uttalt at de vil søke.

  Om de skulle lykkes, vil det også være første gang fire land arrangerer et mesterskap sammen. I 2026 skal nordamerikanerne Canada, USA og Mexico arrangere VM. I 2014 arrangerte Brasil VM. (NTB)

  Venezuela Maduro Soccer
  Foto: Ariana Cubillos / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no