Hopp til innhold
Skogbrann i Chile 4. februar
Foto: JAVIER TORRES / AFP

Chile

Oppsummert

Republikk i Latin Amerika.

 • 50 år siden kuppet i Chile

  I dag er det 50 år siden Augusto Pinochet kuppet makten i Chile. Presidentpalasset, der president Salvador Allende hadde søkt tilflukt, ble bombet.

  Pinochet fjernet sosiale støtteordninger, innførte omfattende markedsreformer og begynte å selge statlige virksomheter. Nasjonalforsamlingen ble også oppløst.

  Kuppet ble starten på et militærdiktatur som varte frem til 1990.

  Politiske partier ble forbudt i landet, mediene ble kneblet og 40.000 opposisjonelle fengslet og torturert. Minst 200.000 chilenere flyktet fra landet.

  50 år etter kuppet pågår rettsoppgjøret fortsatt. Rundt 150 soner i dag fengselsstraffer for forbrytelser de begikk under militærdiktaturet, og fortsatt er rundt 1300 saker til behandling i rettsvesenet.

  (NTB)

  Augusto Pinochet fotografert i 1998. Han er en eldre mann med hvit bart og hvitt hår som så vidt synes under militærhatten han har på seg. Sammen med den røde og sorte hatten med mønster i gull, har han på seg en uniform i lignende farger.
  Foto: AP
 • Høyresiden vant grunnlovsavstemning i Chile

  Partier på høyresiden vant avstemningen om sammensetningen av rådet som skal utarbeide et forslag til ny grunnlov i Chile.

  Resultatet innebærer en stor omveltning fra den første grunnlovsforsamlingen, hvis svært progressive grunnlovsforslag ble avvist av folket.

  Etter at 95 prosent av stemmene var talt opp, ledet det republikanske partiet, som ledes av den tidligere presidentkandidaten Jose Antonio Kast, med nesten 35 prosent av stemmene. (NTB)

 • Flere hundre står fast grensen Chile - Peru

  Flere hundre personer har i flere dager stått fast ved grensen fra Chile til Peru. Sistnevnte land sender soldater for å hindre at de krysser grensen.

  Ifølge innenriksminister Vicente Romero har rundt 390 politibetjenter allerede ankommet grenseområdet, og ytterligere 300 soldater vil sendes dit for å bistå situasjonen.

  Den peruanske regjeringen har erklært unntakstilstand ved sine grenseoverganger denne uken for å bane vei for felles operasjoner mellom militæret og politiet for å hindre migranter i å krysse grensen.

  Hundrevis av migranter, de fleste av dem papirløse venezuelanere, har i flere dager stått fast ved grensen. Ifølge dem selv ønsker de å reise hjemover til Venezuela. (NTB)

 • Jordskjelv utenfor Chile

  Et jordskjelv med styrke på 6,1 rammet utenfor kysten av Chile. Skjelvet var på 60 km dybde.

 • Person smittet av fugleinfluensa i Chile

  Chile har registrert sitt første tilfelle av fugleinfluensa hos et menneske. En 53 år gammel mann har fått alvorlige influensasymptomer. Mannen skal være stabil, ifølge helsedepartementet.

  Ifølge WHI er fortsatt risikoen lav for at fugleinfluensa smitter mennesker.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no