Hopp til innhold
Cambridge Analytica
Foto: Henry Nicholls / Reuters

Cambridge Analytica

Oppsummert

Analyseselskapet Cambridge Analytica har blitt suspendert av Facebook etter at det vart klart at selskapet hadde samla inn privat informasjon frå meir enn 50 millionar Facebook-brukarar.

  • Facebook har nådd foreløpig forlik i personvernsøksmål

    Facebook har oppnådd et foreløpig forlik i kjølvannet av Cambridge Analytica-skandalen. Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg skulle møte i retten i september.

    Dokumenter som er innlevert til en domstol i San Francisco i USA avslører ingen summer eller vilkår for forliket, men Facebooks eierselskap Meta ber om at den pågående rettssaken blir satt på pause i 60 dager mens de endelige detaljene blir utarbeidet.

    Zuckerberg anklages personlig i søksmålet der det hevdes at han var direkte involvert i personvernskandalen med Cambridge Analytica.

    Riksadvokat Karl Racine mener Zuckerberg var tett på oppbyggingen av rammeverket som la til rette for at det britiske konsulentselskapet kunne hente ut opplysninger om over 70 millioner Facebook-brukere i USA.

    En varsler avslørte i 2018 at opplysningene ble brukt politisk, blant annet til å skaffe støtte til Donald Trump.

    I kjølvannet av skandalene rundt Cambridge Analytica ble Facebook ilagt en bot på 5 milliarder dollar. De ble også pålagt å styrke personvernet.

    Facebook fjernet tilgangen til brukerdata for tusenvis av applikasjoner som ble brukt for å misbruke denne informasjonen.

    (NTB)

     facebook-logo
    Foto: Thomas Hodel / Reuters
  • Statsadvokaten saksøker Zuckerberg 

    Statsadvokaten i Washington D.C. går til sak mot Facebook-grunder og Meta-sjef Mark Zuckerberg etter Cambridge Analytica-skandalen, skriver Reuters. Analyseselskapet fikk tilgang til flere millionar Facebook-kontoer uten samtykke.

  • Facebook kjente til sikkerhetshull

    Interne dokumenter viser at Facebook allerede i 2014 fikk varsel om mulig sikkerhetsbrist. Tirsdag lot Facebook-sjef Mark Zuckerberg være å stille på videolink i en høring i det britiske parlamentet der han skulle spørres ut om selskapets praksis.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no