Hopp til innhold
Stadig flere elbiler ankommer Drammen Havn
Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Bilbransjen

Oppsummert

EU har bestemt at fossilbiler skal forbys i EU etter 2035. Målet er å kutte minst 55 prosent av klimautslippene innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990. Om lag en firedel av EUs utslipp stammer fra transport.

  • Frp om EUs nei til fossilbiler: – Galskap å forby bensinbiler

    Fossilbiler skal forbys i EU etter 2035, besluttet EU-landene tirsdag. Nå forventer Frp at regjeringen avklarer at vedtaket ikke får konsekvenser for Norge.

    – Det er galskap å forby bensinbiler i en situasjon der strømprisen allerede er helt ute av kontroll. Jeg forventer at regjeringen raskt avklarer at vedtaket i EU ikke får konsekvenser for Norge, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi til NTB.

    EU vedtok tirsdag, etter flere uker med tautrekking med Tyskland, at fossilbiler skal forbys i EU etter 2035. EU-kommisjonen ønsket i utgangspunktet et forbud mot alle biler med forbrenningsmotorer. Men Tyskland ba om unntak for biler som bruker såkalt klimanøytralt drivstoff.

    EUs energikommissær Kadri Simson mener utfasingen av fossilbiler vil være viktig for å nå EUs klimamål. Unionen har som mål å kutte minst 55 prosent av klimautslippene innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990. Om lag en firedel av EUs utslipp stammer fra transport. (NTB)

  • EU-landene har vedtatt utfasing av fossilbiler innen 2035

    Etter at en uenighet mellom Tyskland og EU-kommisjonen ble løst, har EU-landene tirsdag vedtatt at fossilbiler skal fases ut innen 2035.

    Tyskland og EU har inngått et kompromiss som går ut på at det vil bli tillatt også etter 2035 å selge biler med forbrenningsmotor som bruker såkalt e-fuel.

    E-fuel er et syntetisk drivstoff som er laget av CO₂ og hydrogen, der all energi involvert kommer fra fornybare kilder.

    Selv om det tilsynelatende høres klimavennlig ut, er det stor uenighet om hvor klimavennlig e-fuel er i praksis.

  • Ford kutter 3800 stillinger i Europa

    Den amerikanske bilprodusenten Ford kutter 3800 jobber i Europa, i hovedsak i Tyskland og Storbritannia.

    I Tyskland forsvinner 2300 stillinger innen produktutvikling og administrasjon, mens 1300 stillinger kuttes i Storbritannia og 200 i resten av Europa. Nedskjæringene skal skje i løpet av de neste tre årene, opplyser selskapet.

    Selskapet sier målet med kuttene er å revitalisere virksomheten i Europa og styrke konkurranseevnen. Selskapet merker økt konkurranse fra flere aktører på elbilmarkedet.

    – Dette er en vanskelig avgjørelse vi ikke tar lett på. Vi forstår den usikkerheten dette skaper for våre ansatte, og jeg kan forsikre om at vi vil gi dem vår fulle støtte i månedene som kommer, sier europasjef Martin Sander for Ford Model e, selskapets elbildivisjon.

    (NTB)

  • Bremser og hjulproblemer vanligste feil på EU-kontroll

    657.000 biler hadde mangler som måtte utbedres før kjøretøyet kunne godkjennes i 2022. Bremser, hjuloppheng og lys var blant de vanligste feilene.

    Statistikken omfatter alle lette kjøretøy – altså under 3.500 kilo – som har vært på EU-kontroll i 2022.

    – Hele 26,2 prosent av manglene er knyttet til bilens bremser. Eksempler på slike feil er for slitte bremseklosser og bremseskiver, rust på bremseskiver eller bremserør, eller for svak bremseeffekt. Det er viktig at slike feil blir avdekket og rettet opp, sier Leif Magne Halvorsen i Statens vegvesen.

    Deler i bevegelse

    Aksler, hjul, dekk og hjuloppheng hadde mangler på 25,8 prosent av de kontrollerte bilene.

    – Dette er deler som er i bevegelse og som blir slitt på alle biler. Ved å gjennomføre jevnlig vedlikehold kan man skifte ut deler fortløpende og slik unngå unødvendig stor slitasje før feilene utbedres. Da kan man unngå å kjøre med alvorlige feil mellom kontrollene og samtidig unngå at bilen ikke blir godkjent i EU-kontrollen, sier Halvorsen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no